Web
Analytics
Κατανόηση και θεραπεία των εύθραυστων νυχιών - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κατανόηση και θεραπεία των εύθραυστων νυχιών

Γράφει: Zoe Diana Draelos MD, Σύμβουλος Καθηγήτρια, Τμήμα Δερματολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Duke, Durham, Βόρεια Καρολίνα

 

Υπάρχει μια πάθηση η θεραπεία της οποίας αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση από ό,τι του πομφολυγώδους πεμφιγοειδούς και του δακτυλιοειδούς κοκκιώματος: τα εύθραυστα νύχια. Ακόμα και όταν οι ασθενείς προσέρχονται στο δερματολόγο για κάποια άλλη συγκεκριμένη δερματική πάθηση, πολλές φορές ζητούν συμβουλές και για τη θεραπεία των εύθραυστων νυχιών. Παρότι εκ πρώτης όψεως τα εύθραυστα νύχια φαίνεται ότι αποτελούν ένα πρόβλημα απλό, η θεραπεία της συνηθισμένης αυτής πάθησης είναι πολύπλοκη. Κάποιοι μπορεί ακόμα και να υποστηρίξουν ότι τα εύθραυστα νύχια δεν είναι παρά μια φάση της ζωής των φυσιολογικών νυχιών που συνδέεται με τη γήρανση και ότι δεν πρέπει καν να θεωρούνται πρόβλημα που χρήζει θεραπείας. Παρ' όλ' αυτά, αξίζει τον κόπο να συζητήσουμε μερικές ιδέες σχετικά με το πώς προκύπτει το πρόβλημα των εύθραυστων νυχιών και ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελαχιστοποίησής του.

Στο άρθρο αυτό, εξετάζουμε τη φυσιολογία που υπάρχει πίσω από τα εύθραυστα νύχια και παρουσιάζουμε συστάσεις για την πρόληψη της πάθησης. Η θεραπεία των προβλημάτων των νυχιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη επειδή το μη ζωντανό νύχι δεν μπορεί να θεραπευθεί και μπορεί μόνο να αντικατασταθεί από το νέο νύχι που αναπτύσσεται. Η νέα αυτή ανάπτυξη είναι αργή και απαιτείται χρονικό διάστημα 6 μηνών ή και μεγαλύτερο για να δημιουργηθεί νέο νύχι στα δάκτυλα των χεριών. Η θεραπεία των προβλημάτων των νυχιών δεν επιφέρει ποτέ άμεση ικανοποίηση και απαιτείται πίστη από πλευράς του ασθενούς ότι η τήρηση των συμβουλών του δερματολόγου θα αποφέρει τελικά θετικό αποτέλεσμα.

Η φυσιολογία των νυχιών

Τα εύθραυστα νύχια είναι το αντίστοιχο του ξηρωτικού εκζέματος. Το νερό είναι αυτό που προσδίδει πλαστικότητα τόσο στα νύχια όσο και στο δέρμα. Τα αφυδατωμένα νύχια γίνονται εύθραυστα και σπάνε, ενώ το αφυδατωμένο δέρμα σκάει και ξεφλουδίζει, εκθέτοντας τις υποκείμενες νευρικές απολήξεις στο περιβάλλον και προκαλώντας φαγούρα. Παρότι τα τοπικά κορτικοστεροειδή αντιφλεγμονώδη που συνοδεύονται από προϊόντα ενυδάτωσης είναι το κύριο μέσο θεραπείας του εκζέματος, στη θεραπεία των εύθραυστων νυχιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο προϊόντα ενυδάτωσης. Ένας φραγμός αποτελούμενος από επιφανειακά κερατινοποιημένα κερατινοκύτταρα (corneocytes) και διακυτταρικά λιπίδια διατηρεί την περιεκτικότητα νερού του δέρματος στο 30%. Η ίαση του δέρματος συνήθως λαμβάνει χώρα μέσα σε 2 εβδομάδες, διάστημα που αποτελεί το χρόνο αναπλήρωσης της κερατίνης στιβάδας. Για να το θέσουμε απλά, ίαση για τα νύχια δεν υπάρχει.

Όταν η περιεκτικότητά τους σε νερό είναι 30%, τα νύχια είναι υπερυδατωμένα και μαλακά, κάτι που διαφέρει από την αντίδραση του δέρματος. Η ιδανική περιεκτικότητα νερού για τα νύχια είναι 16%, αλλά το ποσοστό αυτό ποικίλλει ανάλογα με την υγρασία του περιβάλλοντος. Κάτω από συνθήκες σχετικής υγρασίας 20%, η περιεκτικότητα νερού των νυχιών μειώνεται σε 7%. Η σωστή ενυδάτωση, ωστόσο, έχει κρίσιμη σημασία, αφού το νερό επιτρέπει στα νύχια να λυγίζουν χωρίς να σπάνε. Προβλήματα προκύπτουν όταν το νερό χάνεται επειδή δεν είναι δυνατή η μόνιμη αντικατάστασή του. Η εμβάπτιση των νυχιών σε νερό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια νερού και όχι επανυδάτωση.

Πρόληψη της ευθραστότητας των νυχιών

Η καλύτερη θεραπεία για τα εύθραυστα νύχια είναι η πρόληψη των βλαβών στη νεοαναπτυσσόμενη πλάκα του νυχιού. Τα νύχια αφυδατώνονται με την έκθεση σε επιφανειοδραστικές ουσίες και διαλύτες. Όταν πλένουμε τα χέρια, πλένουμε μαζί και τα νύχια. Μια συμβουλή προς τους ασθενείς είναι να πλένουν τα χέρια τους, αλλά να αποφεύγουν να τοποθετούν επιφανειοδραστικές ουσίες στα νύχια τους αν δεν χρειάζονται καθάρισμα. Τα απολυμαντικά των χεριών (hand sanitizers), τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τη θέση των προϊόντων καθαρισμού των χεριών, είναι πολύ βλαβερά για την πλάκα του νυχιού. Ο συνδυασμός του γρήγορα εξατμιζόμενου εκδόχου και του triclosan προκαλεί απώλεια νερού. Όλα τα σαπούνια και τα προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι προκαλούν απώλεια νερού στα νύχια, για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η χρήση γαντιών.

Ενδυνάμωση εύθραυστων νυχιών

Υπάρχουν πολλές καλλυντικές τεχνικές για το δυνάμωμα των νυχιών, καθώς η αγορά των προϊόντων αυτών είναι επικερδής. Τα συνήθη προϊόντα είναι αυτά που σκληραίνουν τα νύχια και περιέχουν φορμαλδεΰδη. Η φορμαλδεΰδη σκληραίνει τα νύχια μέσω της σταυροσύνδεσης της πρωτεΐνης κερατίνης. Αν και η σταυροσύνδεση αυτή κάνει την κερατίνη σκληρότερη, μπορεί επίσης παραδόξως να κάνει τα νύχια πιο εύθραυστα. Για το λόγο αυτό, τα σκληρυντικά των νυχιών δεν συνιστώνται για το δυνάμωμα των εύθραυστων νυχιών.

Ο καλύτερος τρόπος να δυναμώσουμε τα εύθραυστα νύχια ίσως είναι με βερνίκι νυχιών (μανόν). Το βερνίκι νυχιών δημιουργεί ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα πάνω στην πλάκα του νυχιού που κάνει το νύχι παχύτερο. Το ευέλικτο πολυμερές, που μπορεί να είναι toluene sulfonamide resin/polyester, αυξάνει επίσης την ευελιξία των νυχιών και λειτουργεί ως φραγμός στην επαφή με το νερό. Προβλήματα δημιουργούνται όμως όταν πρέπει να αφαιρεθεί το βερνίκι νυχιών. Τα προϊόντα αφαίρεσής του είτε με είτε χωρίς ασετόν, αφυδατώνουν την πλάκα του νυχιού. Το βερνίκι νυχιών μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των εύθραυστων νυχιών, αλλά πρέπει να αφαιρείται με όσο το δυνατό μικρότερη συχνότητα.

Ορισμένοι δερματολόγοι συνιστούν επίσης τη χρήση πρόσθετων νυχιών (nail prostheses) στη θεραπεία των εύθραυστων νυχιών. Παρότι είναι αλήθεια ότι τα τεχνητά νύχια μπορούν να προστατεύσουν την πλάκα του νυχιού, η αφαίρεσή τους είναι πάντα τραυματική για το νύχι. Η παρατεταμένη χρήση τους επίσης συνεπάγεται μειωμένη μεταφορά οξυγόνου, έτσι το νύχι αδυνατίζει. Τα πρόσθετα νύχια μπορούν να φοριούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά δεν συνιστάται η συνεχής χρήση τους για τη θεραπεία των εύθραυστων νυχιών.

Διατροφή και εύθραυστα νύχια

Ορισμένοι δερματολόγοι πιστεύουν επίσης ότι τα εύθραυστα νύχια μπορούν να βελτιωθούν μέσω της τροποποίησης της διατροφής. Τα νύχια είναι καθαρή πρωτεΐνη, συνεπώς απαιτείται επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών για να έχουμε υγιή νύχια. Πολλοί αυστηροί χορτοφάγοι ανακαλύπτουν ότι τα νύχια τους είναι τα πρώτα σημεία όπου είναι εμφανείς οι επιδράσεις της ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών. Η βιοτίνη έχει επίσης υποστηριχθεί ότι είναι απαραίτητη για υγιή νύχια. Το ασπράδι του αβγού είναι η πλουσιότερη πηγή βιοτίνης και πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αβγά. Οι διαιτολόγοι επίσης πιστεύουν ότι η απορρόφηση βιοτίνης μέσω του λεπτού εντέρου μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Σε αυτό το σκεπτικό βασίζεται η συμπληρωματική χορήγηση βιοτίνης ως μέσου διατήρησης της υγείας των νυχιών στα άτομα ώριμης ηλικίας.

Η χρήση της βιοτίνης στα ανθρώπινα νύχια προσαρμόστηκε από την κτηνιατρική χρήση της βιοτίνης στα άλογα αγώνων. Αν σκιστεί στα δυο η οπλή ενός αλόγου αγώνων, τερματίζεται η αγωνιστική σταδιοδρομία του. Οι κτηνίατροι χορηγούν στα άλογα συμπληρώματα βιοτίνης επειδή πιστεύουν ότι η βιοτίνη εμποδίζει τις οπλές να σκάσουν. Δεν έχει ελεγχθεί σε μεγάλες, διπλές-τυφλές, ελεγχόμενες με placebo μελέτες αν η βιοτίνη είναι χρήσιμη και στους ανθρώπους προλαμβάνοντας το σκίσιμο των νυχιών.

Ενυδάτωση των νυχιών

Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας των αφυδατωμένων, εύθραυστων νυχιών ίσως είναι η χρήση ενός ενυδατικού προϊόντος. Δυο συστατικά έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα: η ουρία και το γαλακτικό οξύ. Και τα δυο θεωρούνται υγραντικά επειδή αυξάνουν την ικανότητα του νυχιού να συγκρατεί το νερό. Αυτό συμβαίνει λόγω της πέψης της κερατίνης του νυχιού, που ανοίγει σημεία δέσμευσης του νερού και αυξάνει την ενυδάτωση. Η ενυδάτωση είναι μόνο προσωρινή, ωστόσο, έτσι απαιτούνται συνεχείς εφαρμογές του ενυδατικού προϊόντος.

Η συγκέντρωση της ουρίας πρέπει να είναι 5% έως 20%. Με συγκέντρωση ουρίας 20% έως 40% λαμβάνει χώρα πέψη υπέρμετρης ποσότητας κερατίνης του νυχιού και το νύχι μαλακώνει. Μην ξεχνάτε ότι για την αφαίρεση νυχιών των ποδιών χρησιμοποιείται ουρία 40%. Η συγκέντρωση γαλακτικού οξέος πρέπει να είναι 5% έως 10%. Η εφαρμογή του σκευάσματος που περιέχει ουρία ή γαλακτικό οξύ δυο φορές την ημέρα είναι επαρκής, καθώς οι υπερβολικά συχνές εφαρμογές καταστρέφουν την πλάκα του νυχιού. Κάθε φορά που πλένονται τα χέρια, μπορεί να γίνεται συχνότερη χρήση μη φαρμακευτικών ενυδατικών προϊόντων πλούσιων σε γλυκερίνη και βαζελίνη.

Περίληψη

Τα εύθραυστα νύχια αποτελούν πραγματικά περίπλοκο πρόβλημα. Οι βασικές έννοιες γύρω από το πρόβλημα των εύθραυστων νυχιών παρουσιάζονται συνοπτικά στον Πίνακα. Η πρόληψη είναι σημαντική ως θεραπεία για τα εύθραυστα νύχια. Στο άρθρο αυτό, παρουσιάσαμε τη φυσιολογία του νυχιού που ευθύνεται για τα εύθραυστα νύχια και δώσαμε ιδέες για την πρόληψη του προβλήματος. Η πρόληψη ίσως είναι η καλύτερη θεραπεία, αλλά έχουν συζητηθεί και άλλες εναλλακτικές λύσεις επίσης. Ελπίζουμε το άρθρο αυτό να διέλυσε το μυστήριο γύρω από το πρόβλημα των εύθραυστων νυχιών και να πρόσφερε πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπισή του στο μέλλον.

Εύθραυστα νύχια – Περίληψη

  • Τα νύχια χρειάζονται ενυδάτωση για να έχουν ελαστικότητα.
  • Το ελάχιστο ή το υπέρμετρο νερό προκαλεί προβλήματα στα νύχια.
  • Το βερνίκι νυχιών και τα τεχνητά νύχια προσφέρουν προσωρινή μόνο βελτίωση της δύναμης των νυχιών.
  • Η βιοτίνη μπορεί να αποτελεί χρήσιμο διατροφικό συμπλήρωμα.
  • Οποιαδήποτε αλλαγή της θεραπείας των νυχιών απαιτεί 3-6 μήνες μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα.
  • Αποφεύγετε την έκθεση των νυχιών στο triclosan, τους διαλύτες και τα προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού φορώντας γάντια.
  • Εφαρμόζετε ουρία ή γαλακτικό οξύ για να αυξήσετε τα σημεία δέσμευσης νερού στην κερατίνη των νυχιών.
 
Η συγγραφέας δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με το άρθρο αυτό.
Reprinted by permission from Cosmetic Dermatology, December 2009, a Quadrant HealtCom Inc publication.

 

"Αρθρο από το Περιοδικό "Αισθητική Δερματολογία"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.