Web
Analytics
Μύκητες: Είναι συχνοί κατά το καλοκαίρι - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μύκητες: Είναι συχνοί κατά το καλοκαίρι

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί με τους οποίους το ανθρώπινο σώμα έρχεται σε επαφή σε καθημερινή βάση και συνήθως δεν προκαλούν νόσο (Link https://www.youtube.com/watch?v=fec98s6P3lo). Παρά το γεγονός αυτό, σε περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος ή υπό την επήρεια ορισμένων παραγόντων οι μύκητες γίνονται παθογόνοι. Παράγοντες που αυξάνουν συνδυαστικά τον κίνδυνο είναι η παχυσαρκία, η αύξηση του σακχάρου του αίματος, η κακή διατροφή, η κατάχρηση αντιβιοτικών, η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, η ύπαρξη εγκαυμάτων, η χρήση ναρκωτικών. Η νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τα μεγάλα χειρουργεία συνδέονται με αύξηση της πιθανότητας μυκητιάσεων.

Κατά το καλοκαίρι, η κολύμβηση σε ακάθαρτες παραλίες, η χρήση κοινόχρηστων κολυμβητικών δεξαμενών που ενίοτε δεν είναι καλά αποστειρωμένες, αυξάνει την έκθεση σε μύκητες. Η λύση της συνέχειας του δέρματος που προκαλείται από συνήθη δείγματα κωνώπων ή καλοκαιρινούς μικροτραυματισμούς σε συνδυασμό με την αυξημένη εφίδρωση αποτελούν ιδανικό έδαφος πολλαπλασιασμού μυκήτων. Η είσοδος του μύκητα στο αίμα ή η προσβολή οργάνων, που βρίσκονται βαθύτερα στο σώμα, αποκαλείται αντίστοιχα καντινταιμία και εν τω βάθει καντιντίαση.

H Candida αποτελεί το πιο κοινό γένος μύκητα που μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο.

Οι μυκητιάσεις ανάλογα με την θέση προσβολής διαιρούνται στις:

1. Μυκητιασικές στοματίτιδες

Χαρακτηρίζονται από λευκές, ανώδυνες κηλίδες στο στοματικό βλεννογόνο, γλώσσα ή στον οισοφάγο με πιθανή ανάπτυξη συνοδών ραγάδων στις γωνίες του στόματος.

2. Δερματικές καντιντιάσεις

Στις δερματικές καντιντιάσεις συγκαταλλέγονται η παρωνυχία (διόγκωση δέρματος που περιβάλλει το νύχι), η ονυχομυκητίαση (λοίμωξη του νυχιού), το παράτριμμα (λοίμωξη δερματικών πτυχών με ερυθρότητα και φλύκταινες), η μεσοδακτύλια διάβρωση (ανάμεσα στα δάκτυλα), η θυλακίτιδα (στα γένια), η περιεδρική καντιντίαση (γύρω από τον πρωκτό).

3. Καντιντιάσεις του γεννητικού συστήματος

Εκδηλώνονται με αύξηση των ουροποιογεννητικών εκκρίσεων, εμφάνιση ασυνήθιστων εκκρίσεων (π.χ. σαν «κομμένο» γάλα), ανάπτυξη τοπικής φαγούρας, πόνου ή αίσθησης «καψίματος», βαλανίτιδα πέους, καντιντίαση ουρήθρας, ουροδόχου κύστης κόλπου προστάτη.

4. Εν τω βάθει κανιντίαση

Προέρχεται είτε από αιματογενή διασπορά της candida, είτε από εισχώρηση του μικροοργανισμού από επιφανειακά όργανα. Έτσι η εν τω βάθει λοίμωξη του οισοφάγου μπορεί να οφείλεται στην εισχώρηση του οργανισμού από επιφανειακές διαβρώσεις του οισοφάγου, η λοίμωξη άρθρωσης σε εισχώρηση από το δέρμα, η λοίμωξη του νεφρού σε εισχώρηση μέσω καθετήρα, η λοίμωξη ενδοκοιλιακών οργάνων σε διάτρηση της γαστρεντερικής οδού, η λοίμωξη της χοληδόχου κύστης σε μετανάστευση του μικροοργανισμού από το έντερο. Εντούτοις, συχνότερα, η προσβολή εν τω βάθει οργάνων προκύπτει μέσω αιματογενούς διασποράς της candida και μεταφοράς της μέσω της κυκλοφορίας σε βαθύτερα όργανα. Κατά την ιατρική παθολογική εξέταση από τον ειδικό παθολόγο με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία πρέπει οπωσδήποτε στις περιπτώσεις μυκητιάσεων:

 • Να εντοπίζεται το είδος του μύκητα εάν πρόκειται δηλαδή για τη συνήθη κάντιντα ή όχι
 • Να διερευνάται εάν πρόκειται για επιφανειακή μόλυνση ή για προσβολή βαθύτερων οργάνων
 • Να εκτιμάται το μέγεθος του προσβαλλόμενου ιστού
 • Να διερευνάται εάν ο μύκητας έχει αναπτυχθεί σε έδαφος κακών συνηθειών υγιεινής, συστηματικού νοσήματος ή καταστολής του ανοσοποιητικού
 • Να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο μύκητας με την κατάλληλη θεραπεία.

Γενικά μέτρα πρόληψης:

 • Η διατροφή σας πρέπει να έχει ως βάση τα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου. Μια πράσινη σαλάτα την ημέρα.
 • Άπαχο γιαούρτι ξινόγαλα μπορείτε να τρώτε ελεύθερα και επιβάλλεται να τρώτε σε καθημερινή βάση. Ο εμπλουτισμός της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου με τα τρόφιμα αυτά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, η αλλοίωση του οποίου οδηγεί σε υπερανάπτυξη μυκήτων.
 • Να φοράτε φαρδιά ρούχα. Τα φαρδιά ρούχα προκαλούν καλύτερο εξαερισμό και αποτροπή εφίδρωσης. Να προτιμάτε βαμβακερά εσώρουχα που βοηθούν το δέρμα να αναπνέει.
 • Να επισκέπτεσθε καθαρές πισίνες και παραλίες.
 • Να μην χρησιμοποιείτε κοινόχρηστες πετσέτες.
 • Να χρησιμοποιείτε πετσέτα στην παραλία και να μην κάθεστε κατάχαμα.
 • Να αποφεύγετε καταστάσεις που προκαλούν αυξημένη εφίδρωση όπως είναι η άθληση υπό το μεσημβρινό ήλιο.
 • Να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εμμηνόπαυση και Ήλιος

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.