Web
Analytics
Σπίλοι ("Ελιές") του Δέρματος: Πρόληψη και Eκτίμηση του Κινδύνου εξέλιξης τους σε Καρκίνο του Δέρματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σπίλοι ("Ελιές") του Δέρματος: Πρόληψη και Eκτίμηση του Κινδύνου εξέλιξης τους σε Καρκίνο του Δέρματος

Σπίλους, δηλ. ελιές άλλος λίγο, άλλος πολύ, όλοι έχουμε στο δέρμα μας. Το θέμα μου στο πολύ σύντομο αυτό άρθρο μου, είναι το πως θα καταλάβουμε ποιες από τις ελιές αυτές, είναι "ύποπτες" και αν θα πρέπει να τις αφαιρούμε ή όχι.

Οι καρκίνοι του δέρματος είναι ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εμφανίζεται πολύ συχνά, όχι μόνο σε άρθρα του επιστημονικού τύπου, αλλά και στα περιοδικά ποικίλης ύλης και στον ημερήσιο τύπο. Ο λόγος είναι η μεγάλη αύξηση της συχνότητας εμφάνισής του, η οποία εξηγήθηκε εν μέρει με την καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος, αλλά κατά βάση παραμένουν πολλές απορίες ακόμα.

Πριν όμως προχωρήσω, ας διευκρινιστεί ποίοι είναι τέλος πάντων οι καρκίνοι του δέρματος και ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος. Τρεις είναι οι κυριότεροι τύποι καρκίνου που απασχολούν τους δερματολόγους: το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το Μελάνωμα. Η σειρά αυτή με την οποία τους αναφέρω, είναι και η κατάταξή τους με κριτήριο την κακοήθεια. Έτσι ενώ οι δύο πρώτοι σπανιότατα δίνουν μεταστάσεις και μια απλή επέμβαση αρκεί για την πλήρη θεραπεία τους, το Μελάνωμα είναι ένας από τους κακοηθέστερους όγκους που μπορεί να εμφανιστούν στον άνθρωπο. Το Μελάνωμα λοιπόν φοβόμαστε περισσότερο και αυτός είναι ο καρκίνος του δέρματος που αναφέρεται στον τίτλο.

spilos-verros

Κατ΄ αρχάς, ας δούμε ποιοι από μας κινδυνεύουμε περισσότερο (στην παρένθεση είναι ο σχετικός κίνδυνος):

 • Αυτοί που έχουν κόκκινα μαλλιά από την ηλικία των 5 ετών (3).
 • Αυτοί που έπαθαν σοβαρό ηλιακό έγκαυμα σε ηλικία μικρότερη των 15 (2,7).
 • Αυτοί που έχουν τάση για να βγάζουν φακίδες (1,9).
 • Όταν στο ιστορικό αναφέρονται πολλά θαλάσσια μπάνια (1,6).
 • Αυτοί που καίγονται στον ήλιο πιο εύκολα (1,4).

Οι ελιές του δέρματος έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που κι αυτά μας προειδοποιούν για τον κίνδυνο. Έτσι αν στο σύνολό τους είναι πάνω από 50, αν αυτές στον κορμό έχουν ανώμαλη περιφέρεια και το χρώμα στην επιφάνειά τους δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, τότε μια εξέταση από Δερματολόγο είναι επιβεβλημένη.

Τέλος, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στα παρακάτω ενοχλήματα και χαρακτηριστικά. Κάθε ένα από αυτά, θα πρέπει να μας οδηγεί κατ΄ ευθείαν στον Δερματολόγο:

 • Αλλαγή στο μέγεθος ή ολοφάνερη διόγκωση μιας πρωτοεμφανιζόμενης ελιάς.
 • Ασυμμετρία στη βλάβη και ανώμαλη περιφέρεια μιας πρωτοεμφανιζόμενης ελιάς ή εμφάνιση του χαρακτηριστικού αυτού σε μια παλιά.
 • Όχι ομοιομορφία στο χρώμα της ελιάς. Ύπαρξη σκιών καφέ και μαύρου χρώματος σε μια παλιά ή σε μια πρωτοεμφανιζόμενη βλάβη.
 • Μεγάλη διάμετρος, πάνω από 7 χιλιοστά μιας ελιάς.
 • Φλεγμονή της βλάβης (πόνος, πρήξιμο).
 • Εκροή ορού από την ελιά ή αιμορραγία.
 • Αλλαγή στην αίσθηση (φαγούρα, πόνος, τσιμπήματα).
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Κωνσταντίνος Βέρρος MD

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: cverros.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.