Web
Analytics
Το καλοκαίρι είναι εδώ, φροντίστε το δέρμα σας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το καλοκαίρι είναι εδώ, φροντίστε το δέρμα σας

Συνέντευξη με τον κο Νικόλαο Νκολάου, Δερματολόγο

 

Το καλοκαίρι είναι εδώ και αυτό πρακτικά σημαίνει ανεμελιά, στο μέτρο που είναι εφικτό βέβαια, ξεκούραση και...ήλιος! Τα τελευταία χρόνια όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, η ηλιακή ακτινοβολία είναι πια επικίνδυνη. Και μπορεί να θέλουμε να αποκτήσουμε ένα ωραίο μαυρισμένο δέρμα, όμως μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να επιφέρει βλαβερές συνέπειες. Γνωρίζετε όμως ότι ο ήλιος δεν αποτελεί το μοναδικό «εχθρό» του δέρματος αφού υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που απειλούν την υγεία του; Για παράδειγμα εάν δεν το ενυδατώνουμε επαρκώς, η αφυδάτωση, με ότι συνεπάγεται αυτό, καραδοκεί. Και αν σκέφτεστε ως μια πολύ καλή λύση το σολάριουμ για να βγείτε «μαυρισμένοι» στην παραλία, καλά θα κάνετε να το ξεχάσετε. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο δερματολόγος Νικόλαος Νικολάου, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.

- Κύριε Νικολάου, τι θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε σχέση με την προστασία του δέρματος μας;

- Γνωρίζουμε ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι είναι ο ήλιος, η ακτινοβολία του οποίου είναι πιο επικίνδυνη σε σχέση με το παρελθόν λόγω της μεταβολής του περιβάλλοντος. Είμαστε ενημερωμένοι εδώ και χρόνια για τους κινδύνους που εγκυμονούν από την τρύπα του όζοντος, άρα θα συνιστούσα πριν ξεκινήσουμε τις διακοπές μας να κάνουμε μία επίσκεψη στο δερματολόγο να ελέγξει όλους τους σπίλους, όλες τις ελιές δηλαδή που υπάρχουν στο δέρμα μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει σχολαστικά και λεπτομερώς, προκειμένου να έχουμε μία κλινική εικόνα πριν την έκθεση μας στον ήλιο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι και μετά το καλοκαίρι, το Σεπτέμβριο για παράδειγμα, να επισκεφθούμε εκ νέου τον δερματολόγο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι κάποιες μεταβολές στο δέρμα μας. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - μάλλον από την άνοιξη στη χώρα μας λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας - αρχίζει σταδιακά το δέρμα να αφυδατώνεται. Άρα παράλληλα με την προστασία μας από τον ήλιο, χρησιμοποιώντας αντηλιακή κρέμα, απαιτείται και ενισχυμένη ενυδάτωση. Έτσι λοιπόν το πρωί -πρέπει να μας γίνει κανόνας- προστατεύουμε το δέρμα μας με αντηλιακή κρέμα και το βράδυ βάζουμε μία καλή ενυδατική ώστε να αναπληρώσουμε την χαμένη υγρασία.

- Δηλαδή αντηλιακό δεν βάζουμε μόνο όταν πηγαίνουμε για μπάνιο;

- Βάζουμε κάθε πρωί -ξεκινώντας από την άνοιξη- αν και το καλύτερο είναι αυτό να γίνεται όλο το χρόνο. Η νοοτροπία σε σχέση με τη χρήση αντηλιακού έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, που σημαίνει ότι σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια όπως είναι η Ελλάδα, θα πρέπει αυτό να χρησιμοποιείται χειμώνα - καλοκαίρι. Πλέον όλες οι μεγάλες καλλυντικές εταιρείες έχουν προσθέσει στα προϊόντα τους αντηλιακό δείκτη προστασίας 15 και άνω, που σημαίνει πως όταν μία γυναίκα αγοράσει μία καλή κρέμα ημέρας, αυτομάτως έχει καλή προστασία και από τον ήλιο. Παρόλα αυτά το καλοκαίρι επιβάλλεται επιπροσθέτως η χρήση αντηλιακού.

- Ποιες ώρες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες για έκθεση στον ήλιο;

- Πιο επικίνδυνες είναι οι ώρες από 2 έως 4 το μεσημέρι, αν και εγώ δεν είμαι κάθετος σ'αυτό το θέμα, αφού είναι δύσκολο να πεις σε ένα νεαρό άτομο να μην πάει στην παραλία αυτό το διάστημα. Κάποιες ηλικιακές ομάδες όμως, όπως είναι τα μωρά, οι άνθρωποι που έχουν ιστορικό μελανώματος ή καρκίνου δέρματος στην οικογένεια τους και άτομα με λευκό δέρμα, καλό είναι να αποφεύγουν την έκθεση τους στον ήλιο τις συγκεκριμένες ώρες. Ας πάνε λίγο πριν τη δύση του ήλιου ή το πρωί.

- Και μετά την ηλιοθεραπεία ένα καλό μπάνιο και ενυδάτωση, σωστά;

- Ακριβώς, ένα μπάνιο, χρήση ενυδατικής κρέμας στο πρόσωπο και στο σώμα και καλός καθαρισμός προσώπου από τα προϊόντα μακιγιάζ.

- Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να προβληματίσουν κάποιον στην όψη του δέρματος του;

- Συνήθως τα συμπτώματα που προβληματίζουν αφορούν τους σπίλους και τις κηλίδες. Ποιο «θορυβώδεις» είναι οι βλάβες που αποδεικνύονται αθώες δερματολογικά, και που λόγω μεγάλου μεγέθους ή χρώματος είναι λογικό να προβληματίσουν κάποιον. Καλό θα είναι επίσης να μην επαναπαύεται κανείς στην αυτοεξέταση και να πηγαίνει συστηματικά στο δερματολόγο για να ελέγχονται σωστά όλοι οι σπίλοι. Άλλωστε είναι αδύνατο από μόνοι μας να ελέγξουμε τις ελιές που βρίσκονται στη ράχη και που συνήθως αποτελούν από τα πιο επικίνδυνα σημεία για τη δημιουργία μελανώματος. Σε γενικές γραμμές πάντως οι μεγάλοι σπίλοι που έχουν αλλάξει σχήμα, χρώμα, μέγεθος ή έχουν αιμορραγήσει είναι συμπτώματα που δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε.

- Πολλά έχουν ακουστεί και για το σολάριουμ που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια, κυρίως από γυναίκες, που βιάζονται να αποκτήσουν μαυρισμένη επιδερμίδα.

- Το σολάριουμ ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στα βόρεια κράτη σε παιδιά με ραχίτιδα, ήταν δηλαδή θεραπευτική η σημασία του. Για τη χώρα μας όμως που έχουμε ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, το σολάριουμ δεν είναι απαραίτητο. Για να μην ήμαστε όμως εντελώς απόλυτοι, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η μέθοδος γίνεται επικίνδυνη μόνο όταν θέλουμε μέσα σε 3 ή 5 ημέρες να αποκτήσουμε έντονο μαύρισμα. Σ'αυτή την περίπτωση το σολάριουμ απαγορεύεται! Είναι καλό μόνο όταν εφαρμόζεται σε βάθος χρόνου, με μικρές δόσεις ακτινοβολίας, σε μικρές εντάσεις και σε αραιά διαστήματα. Οι περισσότεροι όμως μπαίνουν στην παγίδα και το χρησιμοποιούν εντατικά προκειμένου να βγουν στην παραλία μαυρισμένοι. Υπό αυτή την έννοια το σολάριουμ είναι μία επιβλαβής πράξη για ανθρώπους που ζούνε στην Ελλάδα.

- Τι θα χαρακτηρίζατε ως τροφή για το δέρμα;

- Η αυξημένη κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών, στο πλαίσιο μία υγιεινής διατροφής βοηθούν σημαντικά το δέρμα. Το πρόχειρο φαγητό που καταναλώνουμε, όπως και πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν ευνοούν την ανάπλαση του. Αυτό συμβαίνει επειδή στα προϊόντα αυτά εμπεριέχονται πολλά συντηρητικά, λιπαρά και άλατα που βλάπτουν την επιδερμίδα. Ας μην ξεχνάμε ότι από το δέρμα εκκρίνεται ιδρώτας και τοξίνες, όσο λοιπόν εμείς επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με τεχνητά λιπαρά και επιβλαβείς ουσίες, τόσο πιο δύσκολο είναι για το δέρμα να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες.

- Ολοκληρώνοντας λοιπόν, επιγραμματικά ποια είναι τα μικρά μυστικά για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα;

- Θα πρέπει καθημερινά να διαθέτουμε λίγα λεπτά για να ασχοληθούμε με το δέρμα μας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά να βάζουν αντηλιακό πριν φύγουν από το σπίτι γιατί η ακτινοβολία του ήλιου είναι επικίνδυνη ακόμα κι όταν περπατάμε ή οδηγούμε. Και όπως προείπα το βράδυ κάνουμε ένα καλό καθαρισμό και χρησιμοποιούμε ενυδατική κρέμα σε πρόσωπο και σώμα. Βέβαια όσες γυναίκες θέλουν να δώσουν κάτι παραπάνω στο δέρμα τους μπορούν να προσφύγουν σε αποτελεσματικές κρέμες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικά και συνένζυμα, βιταμίνη C και Ε που δίνουν λάμψη και γυαλάδα στο δέρμα.

- Με τους άνδρες όμως υπάρχει ταμπού στη χρήση καλλυντικών κρεμών.

- Όντως έτσι είναι, υπάρχει ταμπού. Τουλάχιστον ας χρησιμοποιούν αντηλιακό το πρωί και μία καλή ενυδατική κρέμα το βράδυ. Επίσης σε περιπτώσεις που έχουν πρόβλημα με το δέρμα τους θα πρέπει να κάνουν ένα καλό καθαρισμό προσώπου, είτε μόνοι τους είτε σ'ένα δερματολόγο.

 
Νικόλαος Νικολάου
Δερματολόγος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.