Web
Analytics
Τι είναι η Συστημική Αναπαράσταση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Συστημική Αναπαράσταση είναι ένα βιωματικό ψυχοθεραπευτικό εργαλείο, που μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να απελευθερωθούμε από καταστάσεις που μας δυσκολεύουν στο παρόν.

Η Συστημική Αναπαράσταση, που αναπτύχθηκε από τον Γερμανό ψυχοθεραπευτή Bert Hellinger, στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο καθένας μας συνδέεται άρρηκτα με τα συστήματα στα οποία ανήκει, τα οποία επηρεάζει τα και επηρεάζεται από αυτά, καθώς και από τη νομοτέλεια που τα διέπει. Όταν ένα οποιοδήποτε σύστημα, όπως το οικογενειακό, διαταραχτεί (όταν π.χ. ένα μέλος του παραγκωνιστεί ή επιφορτιστεί με ευθύνες που δεν του ανήκουν), τότε η ανισορροπία προκαλεί προβλήματα που μεταφέρονται αλυσιδωτά, από γενιά σε γενιά, βαραίνοντας τους απογόνους, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να διακρίνουν την αιτία και τη φύση τους.

Η Συστημική Αναπαράσταση λειτουργεί στις περιπτώσεις αυτές ως φαινομενικά απλή, αλλά καθοριστική διαδικασία, για να φέρει στο προσκήνιο διαταραγμένες σχέσεις, εντάσεις και αποσιωπημένες αλήθειες, να επαναφέρει, σε επίπεδο συμβολικό, την ισορροπία και έτσι να αποκαταστήσει το σύστημα μέχρι τις πιο βαθιές δομές του.

Πώς γίνεται

Μια αναπαράσταση σε ομάδα ξεκινάει με κάποιον που επιθυμεί να θέσει περιληπτικά το ζήτημα που τον απασχολεί. Στη συνέχεια επιλέγονται, μέσα από την ομάδα, οι συμμετέχοντες που πρόκειται να εκπροσωπήσουν τα μέλη του δικού του συστήματος. Οι εκπρόσωποι, παρότι γνωρίζουν ελάχιστες πληροφορίες για εκείνους που εκπροσωπούν, συντονίζονται με αυτό που ο Hellinger ονομάζει "Συστημική Ψυχή", με αποτέλεσμα να νιώθουν και να ενεργούν όπως εκείνοι, αποκαλύπτοντας τις κρυφές δυναμικές που διέπουν τις σχέσεις τους. Έτσι, έρχεται στην επιφάνεια η παθολογία του συστήματος, και, με τη βοήθεια του συντονιστή, αποκαθίσταται η Τάξη και μοιράζονται σωστά οι ευθύνες. Τότε πια ο θεραπευόμενος είναι σε θέση να ακολουθήσει τη δική του πορεία, χωρίς την επώδυνη κληρονομιά του παρελθόντος.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει

Μέσα από τις Συστημικές Αναπαραστάσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν το άτομο, το ζευγάρι ή την οικογένεια, διλήμματα ή επαγγελματικά θέματα, όπως και ψυχικές και σωματικές ασθένειες που έχουν τις ρίζες τους σε άλυτες διαγενεαλογικές συγκρούσεις.

Σχετικά με τον Bert Hellinger

Ο Bert Hellinger είναι ίσως ο πιο καινοτόμος ψυχοθεραπευτής στην Ευρώπη. Γεννήθηκε το 1925, μεγάλωσε στη Γερμανία, σπούδασε θεολογία και, ως καθολικός ιερέας πια, εργάστηκε ως ιεραπόστολος, ιδρύοντας και διευθύνοντας σχολεία στις φυλές των Ζουλού, για 16 χρόνια -μια εμπειρία που, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, καλλιέργησε το διαπολιτισμικό και διαφυλετικό του κριτήριο και είχε βαθιά επίδραση στη μετέπειτα δουλειά του.

Στη συνέχεια, όταν συνειδητοποίησε ότι η ιδιότητα του ιερέα δεν του επέτρεπε πλέον να εκφράσει σφαιρικά την εσωτερική του πληρότητα, εγκατέλειψε το επάγγελμά του και σπούδασε ψυχανάλυση, πρωτογενή θεραπεία, συναλλακτική ανάλυση, θεραπεία Gestalt, οικογενειακή θεραπεία, NLP και διάφορες μεθόδους υπνοθεραπείας, μεταξύ άλλων και αυτή του Milton Erickson. Σύντομα ανέπτυξε τη δική του θεραπευτική μέθοδο, στο πλαίσιο της συστημικής και της οικογενειακής θεραπείας, αυτή που σήμερα αποκαλούμε Οικογενειακή Συστημική Αναπαράσταση, και η οποία έχει εξαπλωθεί, μέσω εκατοντάδων σεμιναρίων και συνεδρίων, και στις πέντε ηπείρους.

Έχει γράψει 64 βιβλία, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Χαριτίνη Παπακυρίλλου

Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.