Web
Analytics
Γιατί τρώμε όταν δεν πεινάμε; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία
Βλέπετε τηλεόραση και εντελώς αυτόματα περνάτε στη κουζίνα για να φάτε κάτι κατά τη διάρκεια του προγράμματος που παρακολουθείτε. Είστε στο σπίτι και έχετε ολοκληρώσει το κανονικό σας γεύμα αλλά νιώθετε ότι κάτι σας ωθεί προς την κουζίνα. Θέλετε να φάτε κάτι παρόλο που η πείνα σας έχει κορεστεί. Ποιός είναι όμως ο λόγος που ενώ το σώμα μας δεν μας ειδοποιεί ότι χρειαζόμαστε τροφή εμείς επιμένουμε να τρώμε;

Την απάντηση θα τη βρείτε αν κάνετε το εξής πείραμα: μην φάτε κάτι την επόμενη φορά που θα επιδιώξετε να φάτε χωρίς να πεινάτε. Θα διαπιστώσετε ότι αυτό που σας οδηγεί στο φαγητό είναι κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα το οποίο υπεκφεύγετε μέσω της κατανάλωσης τροφής. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να τρώτε χωρίς να πεινάτε είναι γιατί υπάρχουν ερεθίσματα νόστιμων εδεσμάτων γύρω σας.

Αν έχετε διαπιστώσει ότι ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή στην κατηγορία των ανθρώπων που οδηγούνται στο φαγητό όταν αισθάνονται άσχημα θα πρέπει να κάνετε μια αυτοπαρατήρηση. Μέσα από την αυτοπαρατήρηση θα διαπιστώσετε ποιό είναι το συναίσθημα που προσπαθείτε να αποφύγετε καταναλώνοντας τροφή. Ίσως είναι το άγχος, ο θυμός, η λύπη, η μοναξιά ή η ανία που προσπαθείτε να ανακουφίσετε. Μπορεί όντως να νιώσετε ότι ανακουφίζεστε αλλά θα κρατήσει μόνο για όση ώρα καταναλώνετε τροφή, αφού μόλις τελειώσετε θα σας κυριεύσουν τα προηγούμενα αρνητικά συναισθήματα, καθώς και οι τύψεις σας επειδή φάγατε παραπάνω απ'ότι θα έπρεπε να είχατε φάει. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα πολύ πιθανό να σας οδηγήσουν σε αλλή μια απόπειρα ανακούφισης μέσα από το φαγητό. Μόλις εισήλθατε σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων και κατανάλωσης τροφής. Δεν τρώτε για να προσφέρετε στο σώμα σας την ενέργεια που έχει ανάγκη ώστε να είναι υγιές αλλά για να αλλάξετε τα συναισθήματά σας.

Το πρώτο βήμα στη διακοπή του φαύλου κύκλου είναι η αξιολόγηση των συναισθημάτων σας. Πριν αρχίσετε να καταναλώνετε τροφή ρωτήστε τον εαυτό σας εαν πεινάτε και εαν το σώμα σας σάς ειδοποιεί ότι έχει ανάγκη από τροφή. Αν η απάντηση είναι αρνητική, ρωτήστε τον εαυτό σας πώς αισθάνετσε. Μπορεί να είστε μόνοι στο σπίτι και ξέρετε πώς να περάσετε την ώρα σας. Είναι πιθανό από ανία και μοναξιά να φάτε κάτι.

Όταν θα έχετε αντιληφθεί ποιό ή ποιά συναισθήματα σας οδηγούν στην υπέρμετρη κατανάλωση τροφής θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει στην διακοπή της ψυχογενούς κατανάλωσης τροφής. Αντί να φάτε κάτι επεξεργαστείτε αυτό που αισθάνεστε, γράψτε σε ένα ημερολόγιο την ημέρα, την ώρα και τα συναισθήματά σας κάθε φορά που θέλετε να φάτε χωρίς να πεινάτε. Εάν ο λόγος που τρώτε είναι η ανία, ξεκινήστε ένα καινούργιο χόμπι που σας ενδιαφέρει .  Η εγγραφή σε ένα γυμναστήριο θα σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους όχι μόνο γιατί θα καταναλώνετε ενέργεια αλλά και γιατί θα αποφεύγετε συνθήκες κάτω από τις οποίες θα τρώτε χωρίς να πεινάτε.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από τρία κύρια γεύματα την ημέρα, η έλλειψη των οποίων θα οδηγήσει στην επιβράδυνση της καύσης των τροφών με αποτέλεσματην αποθήκευση λίπους στο σώμα.

Την επόμενη φορά που θα πάτε στη κουζίνα.....

  • Αναρωτηθείτε αν πεινάτε πραγματικά.
  • Ανιχνεύστε ποιό είναι το συναίσθημα που σας οδηγεί στο φαγητό.
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει το συναίσθημα, μην το αποφεύγετε μέσα από το φαγητό.
  • Αντιμετωπίστε το συναίσθημα βρίσκοντας ουσιαστικές λύσεις.
  • Βελτιώστε τομείς στη ζωή σας όπως σχέσεις και εργασία.
  • Αποφύγετε να έχετε τροφές στο σπίτι που σας καθιστούν επιρρεπείς στην υπέρμετρη κατανάλωση τροφής.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χριστίνα Χελιώτη MSc

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.