Web
Analytics
Στον Οδοντίατρο για την Κακοσμία του Στόματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Στον Οδοντίατρο για την Κακοσμία του Στόματος

Ο  κ. Μιλτιάδης Συγκρίδης, Χειρουργός Οδοντίατρος, απαντά στις ερωτήσεις μας

 

Πώς ορίζεται η κακοσμία του στόματος;

Πρόκειται για κάθε δυσάρεστη ή μη αποδεκτή οσμή που αναδίδεται κατά την εκπνοή ή την ομιλία και που είναι γενικά έντονη, ξεχωριστή ποιοτικά, μόνιμη, και για να υποχωρήσει απαιτεί θεραπεία. Η ποιότητα της οσμής μπορεί να προσδιοριστεί και να παρομοιαστεί με γνωστές οσμές όπως αυτές της αμμωνίας, της σήψης, της μούχλας κ.ά. Ο προσδιορισμός της ποιότητας της οσμής συχνά ενέχει διαγνωστική αξία για μερικά νοσήματα.

Πόσο συχνή είναι;

Αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αποτελεί ένα ιατρικό –κοινωνικό πρόβλημα που χρονολογείται από την εποχή του Ιπποκράτη, ο οποίος πρώτος συσχέτισε τη δυσοσμία με την κακή στοματική υγεία. Επομένως, το να εμφανίζει κάποιος περιστασιακά κακοσμία του στόματος – κυρίως το πρωί μετά την αφύπνιση – είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Ωστόσο, η δυσάρεστη αυτή κατάσταση πρέπει να ελέγχεται και να αντιμετωπίζεται όταν υφίσταται σε τέτοιο βαθμό και συχνότητα ώστε να επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθηση και κατ' επέκταση την κοινωνική ζωή του ατόμου. Επιπλέον, ορισμένες από τις βασικότερους νόσους των δοντιών και ούλων προκαλούν κακοσμία.

Ποιες αιτίες προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή;

Υπολογίζεται ότι το 75% των περιπτώσεων κακοσμίας προέρχονται από τη στοματική κοιλότητα, άρα το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής είναι σχετικά εύκολα ανατάξιμο. Συνήθεις αιτίες είναι η φτωχή ή ελλιπής στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, η κακή διατροφή (π.χ. χημικές δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες) και οι βασικές ασθένειες των δοντιών και ούλων (τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κ.λ.π.). Επιπρόσθετα η οσμή του στόματος παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με τις διαιτητικές συνήθειες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση έντονων καρυκευμάτων ή ορισμένων τροφών (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι), η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, το κάπνισμα, η στέρηση τροφής ή νερού μεταβάλλουν την οσμή της αναπνοής και προσδίδουν σε αυτήν την εκάστοτε χαρακτηριστική μυρωδιά.

Η κακοσμία του στόματος σχετίζεται με κάποιες παθήσεις;

Η κακή αναπνοή δεν προκαλείται πάντα από κακή στοματική υγιεινή ή τις διατροφικές συνήθειες, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Για παράδειγμα, οι διαβητικοί παράγουν ουσίες που ονομάζονται κετόνες και οι οποίες απεκκρινόμενες από τους πνεύμονες προκαλούν δυσάρεστη οσμή. Άτομα επίσης που πάσχουν από ασθένειες του φάρυγγα, του οισοφάγου, των πνευμόνων, του στομάχου, των αμυγδαλών, των εντέρων, των νεφρών εμφανίζουν κακοσμία. Κάποιες ασθένειες του ήπατος προκαλούν μια χαρακτηριστική δυσοσμία στην αναπνοή του ασθενούς γνωστή ως ηπατική απόπνοια. Άλλες αιτίες κακοσμίας του στόματος είναι αναπνευστικά προβλήματα, όπως βρογχίτιδα και ιγμορίτιδα, ή πεπτικά, όπως δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Όταν έχουμε κακοσμία στόματος, γιατί δεν την αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι;

Εξαιτίας ενός φαινομένου το οποίο ονομάζεται προσαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι, με τον καιρό, τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την όσφρηση και βρίσκονται στη μύτη συνηθίζουν στη συγκεκριμένη μυρωδιά, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην αντιλαμβανόμαστε την κακοσμία – κάτι όμως που δεν ισχύει και για τους γύρω μας. Ο οδοντίατρος μπορεί να διαπιστώσει εάν όντως υπάρχει πρόβλημα δυσάρεστης αναπνοής και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που αναφέρουν την αίσθηση αλλοιωμένης γεύσης και θεωρούν ότι παρουσιάζουν κακοσμία στόματος.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καπνιστές;

Είναι πολύ πιθανό να έχουν δυσάρεστη αναπνοή καθώς διάφορες ουσίες του καπνού απεκκρίνονται μέσω των πνευμόνων. Γι' αυτού του είδους τις κακοσμίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί στοματικό διάλυμα ή ένα spray και μια τσίχλα – όμως μόνο για πρόσκαιρο αποτέλεσμα. Η καλύτερη λύση είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Πότε η κακοσμία οφείλεται σε τεχνητές οδοντοστοιχίες ;

Πρόκειται για μία ειδική περίπτωση κακοσμίας που συνήθως δεν σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα στον στοματικό βλεννογόνο αλλά στους μικροσκοπικούς πόρους και στα διαστήματα ανάμεσα στις βάσεις των οδοντοστοιχιών και στα δόντια, όπου εύκολα συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών και μικρόβια. Αυτού του τύπου η κακοσμία εξουδετερώνεται εάν: α) Αφαιρείτε καθημερινά την οδοντοστοιχία για 3-4 ώρες β) Χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό διάλυμα για τουλάχιστον 1-2 λεπτά γ) Βουρτσίζετε τη γλώσσα ή και τον ουρανίσκο με κάποια από τις ειδικές βούρτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δ) Βουρτσίζετε σε καθημερινή βάση την οδοντοστοιχία με ή χωρίς οδοντόκρεμα.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται;

Η μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή είναι χαρακτηριστική και μπορεί να διαρκέσει και δυο μέρες. Και αυτό γιατί το σκόρδο απορροφάται από το αίμα και αποβάλλεται μέσω των πνευμόνων. Τα ίδια αποτελέσματα στην αναπνοή μπορεί να έχουμε και μετά την κατανάλωση πολύ πικάντικων τροφών με μεγάλες ποσότητες καρυκευμάτων όπως το κάρι, τα κρεμμύδια, καθώς και το αλκοόλ. Επομένως, σημασία έχει το να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και να αποφεύγουμε τροφές όπως σκόρδο, κρεμμύδι, καυτερές πιπεριές, ορισμένα κρέατα και αλλαντικά αλλά και την υπερβολική κατανάλωση καφέ. Πρέπει να προσπαθούμε να διατηρούμε το στόμα μας ενυδατωμένο, πίνοντας άφθονο νερό, καθ' ότι η ξηροστομία προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή.

Ποια μέτρα μπορούν να βοηθήσουν;

Καλό είναι να βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια μας, τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα και μετά από κάθε γεύμα, καθώς και τη γλώσσα μας, και να χρησιμοποιούμε οδοντιατρικό νήμα. Εάν π.χ. βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο και δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα μετά το γεύμα, μπορούμε να ξεπλύνουμε το στόμα μας με νερό και να μασήσουμε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Επίσης βοηθούν οι πλύσεις με αλατόνερο ή στοματικό διάλυμα – το τελευταίο με μέτρο και σύμφωνα με τις υποδείξεις του οδοντιάτρου.

Υπάρχει οριστική αντιμετώπιση για την κακοσμία του στόματος;

Κατ' αρχάς θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον οδοντίατρό μας, που είναι και ο αρμόδιος να μας ενημερώσει για την αιτία που προκαλεί την κακοσμία και στη συνέχεια να προχωρήσει στην αντίστοιχη θεραπεία (π.χ. καθαρισμό δοντιών). Διότι, όταν εντοπιστεί ο λόγος που προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή, τότε με την άρση του προκύπτουν θεαματικά αποτελέσματα στη βελτίωση της κατάστασης. Στις περιπτώσεις που ευθύνεται κάποια συστηματική πάθηση του οργανισμού, μπορεί να χρειαστεί συνεργασία του οδοντιάτρου με κάποιον παθολόγο.

 

 

Άρθρο από το περιοδικό "Popular Medicine"

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παιδοδοντία Laser Δοντιών »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.