Web
Analytics
Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις: Δεν είναι μόνο θέμα κακής υγιεινής αλλά και κακής υγείας του εντέρου! - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις: Δεν είναι μόνο θέμα κακής υγιεινής αλλά και κακής υγείας του εντέρου!

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ουρολοιμώξεις δεν έχουν καμία σχέση με την κακή υγιεινή, παρά τα όσα μπορεί να λέει ο γιατρός σας, αλλά συμβαίνουν εξαιτίας της κακής υγείας του εντέρου σας.

Οι περισσότεροι γιατροί στην περίπτωση που μια γυναίκα παραπονεθεί για λοιμώξεις του ουροποιητικού που επανέρχονται ξανά και ξανά, αναγκάζονται να δώσουν άλλη μια σειρά αντιβιοτικών και προτείνουν να βελτιώσει την υγιεινή της. Ωστόσο τα φάρμακα αυτά δεν είναι η καλύτερη λύση και σύντομα οδηγούν σε άλλη μία αναπόφευκτη λοίμωξη.

Και παρόλο που μια ουρολοίμωξη είναι το αποτέλεσμα της εισόδου βακτηρίων E.coli από το έντερο στο ουροποιητικό σύστημα, δεν έχει καμία σχέση με την κακή υγιεινή. Είναι επειδή δεν υπάρχουν αρκετά βακτήρια στο έντερο για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση πριν φτάσει στο ουροποιητικό σύστημα. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον απέδειξαν αυτή την θεωρία σε μια μελέτη διάρκειας ενός έτους, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και άλλες που δεν είχαν υποφέρει ποτέ από την πάθηση.

Και οι δύο ομάδες είχαν βακτήρια E.coli, τα οποία ευθύνονται για τις ουρολοιμώξεις, αλλά μόνο εκείνες που υπέφεραν από το πρόβλημα εμφάνιζαν διαταραχή μικροβιώματος, δηλαδή ανισορροπία μεταξύ φιλικών και παθογόνων βακτηρίων στο έντερό τους. Συγκεκριμένα, είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε βακτήρια που παράγουν βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που καταπολεμά τη φλεγμονή.

Οι γυναίκες με υγιές έντερο ήταν σε θέση να καθαρίσουν τα βακτήρια E.coli από την ουροδόχο κύστη τους πριν αυτά μολύνουν το ουροποιητικό σύστημα.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά αποδυναμώνουν περαιτέρω το μικροβίωμα του εντέρου τους και καθιστούν πιο πιθανή μια επόμενη μόλυνση. Αν και τα αντιβιοτικά απαλλάσσουν άμεσα από τα συμπτώματα, μακροπρόθεσμα επιδεινώνουν το πρόβλημα, καθώς μαζί με τα παθογόνα σκοτώνουν και φιλικά βακτήρια προκαλώντας ανισορροπία στο μικροβίωμα, και επιπλέον οι συνεχής χρήση τους δημιουργεί μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα ίδια τα μολυσματικά βακτήρια που επιχειρούν να καταπολεμήσουν.

«Είναι απογοητευτικό για τις γυναίκες που έρχονται να δουν το γιατρό με συνεχείς υποτροπές ουρολοίμωξης και ο γιατρός τους δίνει συμβουλές για την υγιεινή», δήλωσε ο ερευνητής Scott Hultgren. «Βασικά, οι γιατροί δεν ξέρουν τι να κάνουν με τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Το μόνο όπλο που έχουν είναι τα αντιβιοτικά, οπότε δίνουν περισσότερα αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το οποίο πιθανώς κάνει τα πράγματα χειρότερα».

 

Πηγή: Nature Microbiology, 2022; 7: 630; doi: 10.1038/s41564-022-01107-x

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.