Web
Analytics
Κόρντισεπς σε άνδρες και γυναίκες για λίμπιντο, υπογονιμότητα, εμμηνόπαυση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κόρντισεπς σε άνδρες και γυναίκες για λίμπιντο, υπογονιμότητα, εμμηνόπαυση

Περίληψη

Η ερωτική συμπεριφορά του ανθρώπου είναι μοναδική στο ζωικό βασίλειο. Δεν είναι μόνο μια έκφραση του ενστικτώδους τελετουργικού για ζευγάρωμα αλλά επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγάπη και στην εδραίωση των συναισθηματικών δεσμών του ζευγαριού1.

Ωστόσο, η επίδραση της ερωτικής πράξης στην ανθρώπινη ζωή, συχνά δεν είναι θετική. Ανάλογα με το άνθρωπο, όταν αυτή η ικανότητα μειώνεται ή διακόπτεται, οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις μπορεί να κυμαίνονται από μικρές έως καταστροφικές.

Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι επιτακτική διότι μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη σωματική, ψυχική, διανοητική και πνευματική ευημερία του ατόμου2. Επίσης, την ίδια επίδραση μπορούν να έχουν στον άνθρωπο τα προβλήματα υπογονιμότητας.

Σε όλη την ιστορία, πολλές τροφές έχουν χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσουν τη λίμπιντο και τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες. Μία εξ’αυτών είναι τα φαρμακευτικά μανιταρια Cordyceps Sinensis, των οποίων η παραδοσιακή χρήση είναι ως αφροδισιακό3, τονωτικό και ενίσχυση της γονιμότητας ενώ αυξάνονται συνεχώς τα σχετικά επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία.
 

Ιστορία

Η γνώση για τα εξωτικά μανιτάρια Κόρντισεπς Σίνενσις  φτάνει πολύ πίσω, μέχρι την αρχαία κινεζική και την αρχαία θιβετιανή ιατρική ενώ γραπτές αναφορές υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 1.000 χρόνια.

Το 1757, η πρώτη αντικειμενική και επιστημονικά αξιόπιστη περιγραφή για τα μανιτάρια Cordyceps γράφτηκε από τον Wu-Yiluo στο Ben Cao Congxin (New Compilation of Materia Medica)4.

To όνομα Cordyceps προέρχεται από Λατινικές λέξεις: Cord (ρόπαλο - σπαθί) και ceps (κεφάλι).

Η σημερινή παγκόσμια υψηλή ζήτηση του ξεκίνησε μόλις το 1993, μετά από το εντυπωσιακό επίτευγμα με 6 παγκόσμια ρεκόρ5, 8 από την γυναικεία, κινέζικη ομάδα στίβου.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, τα μανιταρια Cordyceps διατέθηκαν στο εμπόριο στις ΗΠΑ και στη συνέχεια ακολούθησε η Ευρώπη και η Ελλάδα.

 

ΑΝΔΡΑΣ

Για τους περισσότερους άνδρες, η σεξουαλική απόδοση έχει μια άνευ προηγουμένου σημασία διότι σημαίνει μια αίσθηση αυτοεκτίμησης και μια ταυτότητα στην κοινωνία του. Το να παραδεχτεί κάποιος ότι πάσχει από στυτική δυσλειτουργία είναι ενάντια στον ανδρικό εγωισμό ενώ, ενίοτε, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κοινωνικό στιγματισμό.

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τη στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο, μόνο το 10% αναζητά λύση6.

Πολλοί ερευνητές, παγκοσμίως, ψάχνουν να βρουν τον ακριβή μηχανισμό δράσης του Cordyceps, δεδομένου ότι η παραδοσιακή τους χρήση στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας και της γονιμότητας.

Ορισμένοι ερευνητές εικάζουν ότι οι ιδιότητες του Κόρντισεπς σχετίζονται με την φυσική αντιοξειδωτική δράση που παρουσιάζει.

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί παράγοντες που εξηγούν γιατί το Κόρντισεπς Σίνενσις φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στη σεξουαλική δυσλειτουργία αλλά και στη γονιμότητα:

Πρώτον, το Κόρντισεπς έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει γενικά τη φυσική ζωτικότητα και αντοχή9,10,11 ενώ, το 1993, όταν η γυναικεία κινέζικη ομάδα ρωτήθηκε ποιο είναι το μυστικό τους για τα 6 παγκόσμια ρεκόρ που πέτυχε, το απέδωσαν στη χρήση Κόρντισεπς5,8
Επίσης, το 2010, σε μια μελέτη με 20 ενήλικες βρέθηκε ότι το Κορντισεπς καθυστερεί τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος κατά τη διάρκεια της άσκησης7. Αυτή η μελέτη είναι μία από τις πολλές που επιβεβαιώνουν ότι τα μανιτάρια Cordyceps προσφέρουν ευεργετικές ιδιοτητες κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Δεύτερον, το Cordyceps διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαστολή των  αιμοφόρων αγγείων, το οποίο αυξάνει τη ροή αίματος στον οργανισμό13,14. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι αυξημένη ροή αίματος σημαίνει και βελτιωμένη στυτική λειτουργία.
Τρεις ξεχωριστές διπλές-τυφλές και ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες σε περισσότερους από 200 άνδρες με «χαμηλή λίμπιντο και άλλα προβλήματα σεξουαλικής φύσεως» έδειξαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Κατά μέσο όρο, το 64% όσων έλαβαν Κορντισεπς ανέφερε σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το 24% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου20,21.

Τρίτον, και ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δύο μελέτες έχουν δείξει ότι το Κόρντισεπς "αυξάνει σημαντικά" την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες (15,16), το οποίο έχει ως φυσικό επακόλουθο και την ενισχυμένη ανδρική λίμπιντο.

Τέταρτον, για την ανδρική υπογονιμότητα, η οποία επιδεινώνεται δραματικά κάθε χρόνο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μανιταρια Κόρντισεπς μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του σπέρματος.
Σύμφωνα με έρευνα17, το Cordyceps δόθηκε ως συμπληρωμα σε 22 άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων για 8 εβδομάδες και τα ευρήματα ήταν τα εξής :

 • αύξηση 33% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων,
 • 29% λιγότερα ελαττώματα στο σπέρμα, και
 • βελτίωση 79% στην επιβίωση του ίδιου του σπέρματος.


ΓΥΝΑΙΚΑ

I. ερωτική λειτουργία

Για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας υπάρχουν περιορισμένες κατευθυντήριες γραμμές18.
Στην πραγματικότητα, η μειωμένη ή μηδενική λίμπιντο αλλά και άλλες μορφές σεξουαλικής δυσλειτουργίας έχουν αντίκτυπο περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Δυστυχώς, ένα 40% δεν αναζητά ιατρική βοήθεια19, η οποία όμως είναι περιορισμένη διότι οι γιατροί έχουν περιορισμένα πρωτόκολλα (εκτός ίσως της ορμονικής υποκατάστασης) για αυτήν τη συνηθισμένη διαταραχή18.

Πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις έφεραν στο φως αποτελεσματικές φυτικές λύσεις, όπως τα μανιτάρια Cordyceps sinensis20.

 • Σε μια διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σε 21 ηλικιωμένες γυναίκες με μειωμένη λίμπιντο και διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με θέματα σεξουαλικής φύσεως, το 90% ανέφερε βελτίωση της κατάστασής τους μετά τη λήψη Κορντισεπς σε σύγκριση με καμία γυναίκα στην ομάδα ελέγχου20,21.
 • Άλλες κλινικές δοκιμές σε γυναίκες έδειξαν ότι οι ιδιοτητες των Κόρντισεπς Σίνενσις βελτιώνουν τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία σε μόλις 40 ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα σε μια διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, δόθηκε ως συμπλήρωμα  το Cordyceps σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπασχαν από σεξουαλική δυσλειτουργία.

Έως 86% των γυναικών βελτιώθηκε σημαντικά στα συμπτώματα της υποσεξουαλικότητας σε 40 ημέρες21.

Οι ιδιότητες του Cordyceps είναι οι εξής :
 • εξισορροπεί τα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης μέσω της τροποποίησης του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση (ΗΡΑ)21
 • βελτιώνει τη ροή των σεξουαλικών ορμονών μέσω της βελτιστοποίησης της λειτουργίας των επινεφριδίων21,22
 • αυξάνει τα επιπέδα της ενέργειας και της σεξουαλικής επιθυμίας μέσω της υποστήριξη της λειτουργίας των μιτοχονδρίων21,23
 • προάγει τη φυσιολογική κολπική λίπανση και τη σεξουαλική λειτουργία μέσω της ενίσχυσης της αντιοξειδωτικής της δράσης και αναστέλλοντας την καταστροφή του μονοξειδίου του αζώτου22,24, και
 • περιορίζει τη φλεγμονή μέσω του ελέγχου των επιπέδων των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, και, ως εκ τούτου, εμποδίζεται η αρνητική τους επίδραση στη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία25,26.

II. Γονιμότητα
 • μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βιολογία της Αναπαραγωγής (Biology of Reproduction) έδειξε ότι τα μανιτάρια Cordyceps sinensis ενίσχυσαν την παραγωγή της 17-οιστραδιόλης (Ε2) σε γυναίκες. Η παραγωγή Ε2 επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ωρίμανσης ωαρίων. Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο στη φυσική σύλληψη αλλά και σε όσες γυναίκες αναζητούν ιατρική βοήθεια. Η ελπίδα των ερευνητών είναι, μέσω νέων προσεγγίσεων, να βελτιωθούν τα ποσοστά επιτυχίας που έχει η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)27.
 • Επίσης, το Κόρντισεπς περιέχει βιοενεργά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την κυτταρική ανάπτυξη7.
 • Τέλος, τα μανιτάρια Cordyceps είναι ανοσορυθμιστές, δηλαδή μπορούν να αντιμετωπίσουν μια άλλη αιτία που αποτρέπει την σύλληψη μετά την γονιμοποίηση καθώς η απόρριψη του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου και η ανάπτυξη του πλακούντα, ευνοώντας τη στερέωση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του ζυγωτού στην κοιλότητα της μήτρας, προλαμβάνουν την απώλεια12.

Οι ανωτέρω δράσεις δείχνουν ότι μπορούν να υποστηριχθούν μία πλειάδα θεμάτων που σχετίζονται με τη γονιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της κακής ποιότητας των ωαρίων, επαναλαμβανόμενες αποβολές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, αντισπερματικά αντισώματα και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών27.

Κλείνοντας, στις γυναίκες, το Cordyceps δρα ως διεγερτικό του συνόλου των ενδοκρινικών λειτουργιών, και επιπρόσθετα ευνοεί σαφέστατα τη διαδικασία με την οποία ένα ώριμο ωάριο είναι στο σωστό μέρος τη στιγμή της γονιμοποίησης12.

Επίσης, τα μανιτάρια Cordyceps έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ίσως βοηθάνε στη ρύθμιση της υπερβολικής παραγωγής βλέννας που σε ορισμένες περιπτώσεις μπλοκάρει τις σάλπιγγες και εμποδίζει το ωάριο να κατέβει μέσα στην κοιλότητα της μήτρας (12).

III. Συμπτώματα εμμηνόπαυσης (28)

Οι γυναίκες σε ένα ποσοστό 65% υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Τα φαρμακευτικά μανιτάρια Cordyceps Sinensis μπορούν να είναι μία αποτελεσματική, φυσική λύση.
Η εμμηνόπαυση συχνά συνοδεύεται από υπερδιέγερση του νευρικού και καταθλιπτική διάθεση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση Cordyceps διεγείρει την απελευθέρωση της 17β-οιστραδιόλης και μειώνει τα συμπτώματα που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.
Επίσης, το Κορντίσεπς αναστέλλει το ένζυμο οξειδάση μονοαμίνης (ΜΑΟ), η οποία υποβαθμίζει την σεροτινίνη, την ορμόνη της "καλής διάθεσης", μεταξύ άλλων.

Συνοπτικά, το φαρμακευτικό μανιτάρι Cordyceps:

 • προάγει τη συναισθηματική ισορροπία και μειώνει την καταθλιπτική διάθεση ή τάση.
 • έχει ηρεμιστική, χαλαρωτική και ρυθμιστική δράση,
 • διεγείρει τη λειτουργία των επινεφριδίων.
 • έχει ειδική επίδραση στα όργανα της κοιλιακής χώρας και
 • ενισχύει την ενέργεια των νεφρών.


ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν για το Cordyceps δοσολογία έως 6 γραμμάρια ημερησίως και καθημερινή λήψη για  ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συνήθως έως 6 μήνες.
Βέβαια, για το Cordyceps, η δοσολογία και το χρονικό διάστημα διαφέρει ανάλογα την διαταραχή και την ένταση αυτής. Για παράδειγμα, για θέματα γονιμότητας και λίμπιντο, το πιο συνηθισμένο είναι 3 γραμμάρια ημερησίως για 40 έως 60 ημέρες
 

ΤΙΜΗ

Τα μανιτάρια Cordyceps είναι η πιο ακριβή φυτική, πρώτη ύλη στον κόσμο. Η μεγάλη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά του αυξάνει σημαντικά την τιμη του Cordyceps στην αγορα.
Η τιμη του Cordyceps από το 1997 έως το 2009 έχει αυξηθεί 500% ενώ μερικές φορές η τιμή του φτάνει μέχρι και τα $24.000 το κιλό, υψηλότερη και από την τιμή του χρυσού (3).
 

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Η πρώτη επιτυχημένη, εμπορική καλλιέργεια Cordyceps επιτεύχθηκε μόλις το 1972 ενώ χάρη στην τεχνολογική και ιατρική πρόοδο, πλέον, το Κόρντισεπς που καλλιεργείται :

 1. είναι εξίσου αποτελεσματικό με το άγριο Κόρντισεπς
 2. η τιμη του μειώθηκε κατακόρυφα και είναι τώρα διαθέσιμο σε ένα κλάσμα του παραδοσιακού του κόστους.
 3. η καλλιέργεια για εμπορική χρήση γίνεται σε καθαρές και ελεγχόμενες συνθήκες.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Οι ιδιότητες που έχουν τα φαρμακευτικά μανιτάρια Cordyceps δεν περιορίζονται μόνο στο να συνεισφέρουν στην ερωτική επιθυμία και στη γονιμότητα αλλά μπορούν να ευεργετήσουν συνολικά το σώμα διότι παρουσιάζουν και άλλες ιδιοτητες.

Πιο συγκεκριμένα μερικές ακόμα ιδιότητες του Cordyceps είναι οι εξής:

 1. προάγει τη λειτουργία των νεφρών
 2. ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα
 3. έχει υπολιπιδαιμική δράση
 4. ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
 5. προστατεύει την ηπατική λειτουργία
 6. λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ
- Οι ανωτέρω πληροφορίες ΔΕΝ αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας.
- Οι ανωτέρω πληροφορίες ΔΕΝ υποκαθιστούν την προσωπική επαφή με τον ιατρό σας
- Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ΠΡΙΝ τη χρήση του Κόρντισεπς, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


Παραπομπές :

1. Chandra Chakrabarty, Sex life in ancient India – an explanatory & comparative study, Firma K. L. Mukhopadhyay, Calcutta (1963) pp 35-48.
2. P.V. Sharma,Caraka Sam. hitaSƒ vastha Cikitsa (Eng. tr.),Chaukhamba Orientalia, Varanasi, 1 st edition,1982, Cikitsa Sthana, 2nd chapter, 1st pada, sloka no-22.
3. TRACING HISTORICAL PERSPECTIVE OF CORDYCEPS SINENSIS-  AN APHRODISIAC IN SIKKIM HIMALAYA
4. Karma Chopel, Beautiful Rosary of Precious and Elegant Teachings: A Materia Medica on the Medicines which are Elixir of Immortality, Tibetan People Press Lhasa, 1993.
5. Steinkraus, D.C. & J.B. Whitfield, “Chinese Caterpillar Fungus and World Records.” American Entomologist, Winter: 235-9,1994.
6. Chye PH. Traditional Asian folklore medicines in sexual health. Indian J Urol 2006;22:241-5
7. cordycepssinensis.org
8. Pegler, D.N., Y.J. Yao & Y. Li, “The Chinese Caterpillar Fungus.” The Mycologist, 8, 3-5, 1994.
9. Dai, G., T. Bao & R. Cooper, “CordyMax CS-4 improves steady-state bio-energy status in mouse liver” . Journal of Alternative Complementary Medicine, 7.3 pp. 231-240, June, 2001.
10. Hiyoshi, T., F. Mutsunori & F. Akasu, 1996. “ Cordyceps sinensis effects on cardiopulmonary function of long-distance runners”. Japanese Journal of Physical Fitness and Sports Medicine , 45, pp.474,1996.
11. Stamets, P., MycoMedicinals: An Informational Treatise on Mushrooms , MycoMedia Productions, Olympia, Washington, U.S.A., 2002.
12. International Micoterapia Institute (IMI)
13. Naoki et al., “Pharmacological studies on Cordyceps sinensis from China.” Abstracts from the Fifth Mycological Congress Vancouver, BC, 14-21, August, 1994.
14. Chiou, W.F., P.C. Chang, C.J. Chou & C.F. Chen, 2000. “Protein constituent contributes to hypotensive and vasorelaxant activities of Cordyceps sinensis .” Life Sciences, 66.14, 1369-76, Feb 25, 2000.
15. Huang, Y.L., S.F. Leu B.C. Liu, C.C. Sheu, B.M. Huang, 2004. “In vivo stimulatory effect of Cordyceps sinensis
mycelium and its fractions on reproductive functions in male mouse.” Life Sciences, 75.9, 1051-62,Jul 16,2004.
16. Hsu, C.C., Y.L. Huang, S.J. Tsai, C.C. Sheu, B.M. Huang, 2003. “In vivo and in vitro stimulatory effects of Cordyceps sinensis on testosterone production in mouse Leydig cells.” Life Sciences , 73.16, pp.2127-36, Sep 5, 2003.
17. ­ Guo, YZ (1986) Pharmaceutical Chemistry, Pharmacology and Clinical effects of Cordyceps Fungus and its preparations (Jin Shui Bao).. J. Modern Therapeutics Diagnostics. 1:60­65.
18. Basson R, Althof S, Davis S, et al. Summary of the recommendations on sexual dysfunctions in women. J Sex Med. 2004 Jul;1(1):24-34.
19. Berman L, Berman J, Felder S, et al. Seeking help for sexual function complaints: what gynecologists need to know about the female patient’s experience. Fertil Steril. 2003 Mar;79(3):572-6.
20. Life Extension
21. Zhu J-S, Halpern GM, Jones K. The scientific rediscovery of an ancient Chinese herbal medicine: Cordyceps sinensis parti. J Alt Complement Med. 1998;4(3):289-303
22. Wan F, Guo Y, Deng X. Sex hormone-like effects of JinShuiBao capsule: Pharmacological and clinical studies. Chinese Trad Pat Med. 1988;9:29-31.
23. Manabe N, Sugimoto M, Azume Y, et al. Effects of the mycelial extract of cultured Cordyceps sinensis on in vivo hepatic energy metabolism in the mouse. Jpn J Pharmacol. 1996;70:85-8.
24. Wang Y, Wang M, Ling Y, Fan W, Wang Y, Yin H. Structural determination and antioxidant activity of a polysaccharide from the fruiting bodies of cultured Cordyceps sinensisAm J Chin Med. 2009;37(5):977-89.
25. Liu Z, Li P, Zhao D, Tang H, Guo J. Anti-inflammation effects of cordyceps sinensis mycelium in focal cerebral ischemic injury rats. Inflammation. 2011;34(6):639-44.
26. Chiou YL, Lin CY. The extract of Cordyceps sinensis inhibited airway inflammation by blocking NF-κB activity. Inflammation. 2012 Jun;35(3):985-93
27. Natural Fertility Info
28. Άννα Κονοβέση, Μαία και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Α' Βοηθειών

 

Περισσότερες Πληροφορίες: www.gano-therapy.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.