Web
Analytics
Το Milk thistle (γαιδουράγκαθος) καταπολεμά τo λιπώδες ήπαρ και ελέγχει το σάκχαρο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το Milk thistle (γαιδουράγκαθος) καταπολεμά τo λιπώδες ήπαρ και ελέγχει το σάκχαρο

Το milk thistle (γαιδουράγκαθος) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών θεμάτων υγείας, όπως προβλήματα με το συκώτι και ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα.

Έχει κερδίσει τον θαυμασμό θεραπευτών και βοτανολόγων, για πάνω από 2.000 χρόνια, καθώς είναι εξαιρετικό για την αποτοξίνωση του ήπατος.

Η παραδοσιακή επιστημονική έρευνα δείχνει, ότι το εκχύλισμα του milk thistle μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών παθήσεων, που έχουν αυτοάνοσα ή φλεγμονώδη συμπτώματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Milk thistle και NAFLD

Η NAFLD (μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος) σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως καρκίνο του ήπατος, κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια.

Το μεταβολικό σύνδρομο, που συνδέεται με την υπερβολική κατανάλωση σακχάρων και λιπών, παχυσαρκία και καθιστική ζωή, αποτελεί την κύρια αιτία του NAFLD.

Η σιλιμαρίνη (Silymarin), ένα βιοφλαβονοειδές που απαντάται στο milk thistle, μπορεί να επιδιορθώσει τα ηπατικά κύτταρα, επιβραδύνοντας την NAFLD και αποτρέποντας την να εξελιχθεί σε στεατοηπατίτιδα, μια πιο επικίνδυνη μορφή της πάθησης.

Οι έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα και ανθρώπους, υποστήριξαν την ικανότητα των εκχυλισμάτων του milk thistle να βελτιώσουν την ηπατική νόσο.

Σε μια έρευνα που περιλάμβανε 85 εξωτερικούς ασθενείς με NAFLD η silybin, ένα συστατικό της σιλιμαρίνης, μείωσε τα ηπατικά ένζυμα, την αντίσταση στην ινσουλίνη, το λίπος και τις ουλές στο ήπαρ.

Η σιλιμαρίνη βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Η NAFLD μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σιλιμαρίνης, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και προάγουν την βέλτιστη λειτουργία του ήπατος, η οποία καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς διασφαλίζει τον υγιή μεταβολισμό της γλυκόζης και τα υγιή επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, οι φυσικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της σιλιμαρίνης  συμβάλλουν στην αποτροπή της βλάβης στο πάγκρεας, στα νεύρα και στα νεφρά, μειώνοντας τις επιπλοκές του διαβήτη όπως η νεφρική βλάβη (διαβητική νεφροπάθεια).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η σιλιμαρίνη προστατεύει τα β-κύτταρα, τα οποία παράγουν ινσουλίνη, που υπάρχουν στο πάγκρεας.

Τέλος, η σιλιμαρίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των φλεγμονωδών πρωτεϊνών και τις ουλές στο συκώτι.

Milk Thistle και οφέλη στην υγεία

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, το milk thistle φαίνεται να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου και ιδιαίτερα των καρκίνων του μαστού, του προστάτη και των ωοθηκών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών από την χημειοθεραπεία.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το milk thistle, μπορεί να χτίσει οστά και να συμβάλλει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές του ικανότητες αποτρέπει τον σχηματισμό των β-αμυλοειδών πλακών που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, ωφελεί την νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις γαστρεντερικές παθήσεις.

Οι θεραπευτές συνιστούν το milk thistle, για τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του ήπατος.

Έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει το συκώτι από την βλάβη που προκαλείται από τα αντιβιοτικά, τα βαρέα μέταλλα, τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) και το αλκοόλ.

Προφανώς, όσοι παίρνουν φάρμακα με ιατρική συνταγή ή χωρίς, ή πίνουν αλκοολούχα ποτά, θα ωφεληθούν πολύ από την λήψη του γαιδουράγκαθου.

Δοσολογία

Αναζητήστε εκχύλισμα του milk thistle με περιεκτικότητα από 70% έως 80% σιλιμαρίνη. Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν δοσολογίες από 100 mg μέχρι 200 mg, 2 φορές την ημέρα με τα γεύματα.

Γενικά είναι ασφαλές, μη τοξικό και καλά ανεκτό.

Είναι προτιμότερο όμως να μιλήσετε με τον γιατρό σας, για να καθορίσετε την σωστή δόση για τις ανάγκες του οργανισμού σας.

 

Μετάφραση/απόδοση από www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από naturalhealth365

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.