Web
Analytics
Ασθένειες του θυρεοειδή αδένα και ο ρόλος των Ιχνοστοιχείων - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ασθένειες του θυρεοειδή αδένα και ο ρόλος των Ιχνοστοιχείων

Γράφουν οι: Ανδριάνα Βουδούρη – Χημικός και Svetlana Malyevich - Βιοχημικός

 

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα μπορεί να εμφανιστεί με δύο μορφές.

  1. Υποθυρεοειδισμός – μείωση της λειτουργικότητάς του και ως εκ τούτου, μείωση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.
  2. Υπερθυρεοειδισμός (θυρεοτοξίκωση) – αύξηση επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών.

Η πιο κοινή αιτία εκδήλωσης νόσων του θυρεοειδή αδένα είναι η έλλειψη ιωδίου. Ο κύριος ρόλος του ιωδίου έγκειται στη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4). Η θυροξίνη επιταχύνει τον μεταβολισμό, έχει ρυθμιστικό ρόλο στην παραγωγή θερμότητας, ρυθμίζει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και επηρεάζει το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, του λίπους και των υδατανθράκων.

Όμως η ανάπτυξη νόσων του θυρεοειδή δεν επηρεάζεται μόνο από την έλλειψη ιωδίου. Μεγάλη ποσότητα ιωδίου περιέχεται στα θαλάσσια ψάρια και τα θαλασσινά. Πλούσια σε ιώδιο είναι και τα φύκια της θάλασσας. Θα περίμενε λοιπόν κανείς σε μια χώρα με Μεσογειακή διατροφή τα επίπεδα εμφάνισης νόσων του θυρεοειδή να είναι χαμηλά. Δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση τέτοιων νόσων.

Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι σε ασθένειες του θυρεοειδή αδένα οδηγεί και η ταυτόχρονη έλλειψη άλλων βασικών ιχνοστοιχείων όπως ψευδαργύρου, μαγγανίου, σεληνίου, χαλκού, μολυβδαινίου, λόγω της στενής συμμετοχής τους σε ένζυμα υπεύθυνα για την ανταλλαγή ιωδίου. Ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο επιδρούν στην παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Το σελήνιο είναι μέρος του ενζύμου deyodinaza, το οποίο προωθεί τη διάσπαση του μορίου Τ4 μετατρέποντάς το σε μόριο Τ3. Χαμηλή μέτρηση σεληνίου στην ανάλυση μαλλιών μπορεί να είναι μία από τις αιτίες υπολειτουργίας του θυρεοειδή. Κατά τη συνδυασμένη έλλειψη σεληνίου και ιωδίου, η θεραπεία μόνο μέσω ιωδίου δεν αρκεί.
Ο χαλκός επηρεάζει τη σύνθεση των μορίων Τ4 και τη σύνθεση των ορμονών του φύλου.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη σωστή δράση του ιωδίου είναι μερικοί ανταγωνιστές του, όπως το χλώριo, το βρώμιο και το φθόριο. Η χλωρίωση του νερού οδηγεί σε έλλειψη ιωδίου, ενώ υπέρμετρη χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο προκαλεί αύξηση απέκκρισης ιωδίου μέσω των ούρων.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι και τα βαρέα μέταλλα δρουν επιβαρυντικά.  Ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο, επίσης οδηγούν σε έλλειψη ιωδίου. Συγκεκριμένα, ο μόλυβδος παρεμβαίνει στην απορρόφηση του ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα και μπορεί να αδρανοποιήσει τη θυροξίνη.

Είναι σημαντικό λοιπόν εκτός από τον έλεγχο ιωδίου στον οργανισμό, να ανιχνεύονται και οι τιμές των παραπάνω στοιχείων που αναφέρθηκαν έτσι ώστε τυχών ανισορροπίες τους να διορθώνονται.

 

Ανδριάνα Βουδούρη – Χημικός<
Svetlana Malyevich - Βιοχημικός
www.bioanixneysi.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.