Web
Analytics
Θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2

Γράφει: Ιωάννης Ιωαννίδης, παθολόγος, επιµελητής Α' ΕΣΥ, υπεύθυνος ∆ιαβητολογικού Ιατρείου και Ιατρείου Παχυσαρκίας, Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειο

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης θεραπεύεται µε σκοπό την επίτευξη, όσο είναι αυτό δυνατόν, τιµών σακχάρου που πλησιάζουν τις φυσιολογικές. Η επίτευξη τέτοιων τιµών µειώνει τους κινδύνους επιπλοκών της νόσου από τα µεγάλα και τα µικρά αγγεία.

Η προσπάθεια επίτευξης καλού γλυκαιµικού ελέγχου στοχεύει στην αποφυγή και χαµηλών τιµών σακχάρου (υπογλυκαιµιών) που επίσης είναι επικίνδυνες. Για τους περισσότερους ασθενείς η επίτευξη HbA1c (γλυκοζυλιωµένη αιµοσφαιρίνη) αντιπροσωπεύει το µέσο όρο των τιµών σακχάρου τους τελευταίους 2-3 µήνες.

Παράλληλα, τα δεδοµένα πολλών µεγάλων µελετών έχουν στρέψει τη θεραπευτική µας στρατηγική στην αποτελεσµατική αντιµετώπιση όλου του πλέγµατος των µεταβολικών και αιµοδυναµικών διαταραχών που χαρακτηρίζει τα άτοµα µε διαβήτη, που περιλαµβάνει θεραπευτικούς στόχους όπως είναι η αρτηριακή πίεση κάτω του 130, η διαστολική κάτω του 170 και η LDL χοληστερόλη ιδανικά κάτω του 70 mg%. Ο αυστηρός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, ο αυστηρός έλεγχος της δυσλιπιδαιµίας και η χορήγηση ασπιρίνης ή κλοπιδογρέλης σε όλα τα άτοµα µε διαβήτη, παράλληλα µε την προσπάθεια αυστηρού γλυκαιµικού ελέγχου, αποδείχθηκε πρόσφατα πως µειώνουν σηµαντικά την καρδιοαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα.

Για τα άτοµα µε Σ.∆. τύπου 2 η θεραπεία είναι µονόδροµος: Θεραπεία υποκατάστασης της ινσουλίνης που ελλείπει µε πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης. Εναλλακτικά µπορεί να χρησιµοποιηθεί αντλία ινσουλίνης (σύστηµα συνεχούς υποδόριας έγχυσης ινσουλίνης).

Η θεραπευτική προσέγγιση στην κλινική πράξη απαιτεί την άµεση έναρξη µετφορµίνης στα άτοµα µε διαβήτη και την έγκαιρη προσθήκη δεύτερου φαρµάκου αν ο ασθενής δεν είναι καλά ρυθµισµένος.

∆υστυχώς, πολλοί γιατροί αποφασίζουν την τροποποίηση της θεραπείας µόνο όταν τα συµπτώµατα του φτωχού γλυκαιµικού ελέγχου επανεµφανιστούν, παρά όταν δεν επιτυγχάνονται οι γλυκαιµικοί στόχοι. Η αδυναµία διατήρησης µακροχρόνιου γλυκαιµικού ελέγχου φαίνεται να συσχετίζεται και µε τη σταδιακή έκπτωση λειτουργίας των β κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, µε αποτέλεσµα η θεραπεία της νόσου να απαιτεί συνεχή αναθεώρηση µε προσθήκη 2ου ή και 3ου φαρµακευτικού παράγοντα, πριν προστεθεί τελικά και ινσουλίνη. Τα διαιτητικά µέτρα και η άσκηση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο και της θεραπευτικής µας στρατηγικής. Τα µη φαρµακευτικά µέτρα δεν είναι όµως συνήθως επαρκή από µόνα τους να ελέγξουν τη γλυκαιµία πέρα από το πρώτο έτος.

Το φάρμακο έναρξης είναι η μετφορμίνη

Οι κύριες κατηγορίες φαρµάκων που χρησιµοποιούνται µετά τη µετφορµίνη σε διπλό ή τριπλό συνδυασµό µέχρι τη στιγµή που θα προστεθεί ινσουλίνη είναι οι:

Σουλφονυλουρίες (γλικλαζίδη, γλιµεπιρίδη): Φάρµακα που βοηθούν την έκκριση ινσουλίνης, χαµηλού κόστους αλλά µε κίνδυνο αύξησης του βάρους και πρόκλησης υπογλυκαιµιών.

Πιογλιταζόνη: Φάρµακο που δεν προκαλεί υπογλυκαιµίες αλλά αντενδείκνυται σε άτοµα µε καρδιακή ανεπάρκεια και κίνδυνο καταγµάτων (όπως στις µετεµµηνοπαυσιακές γυναίκες).

Γλιπτίνες (σιταγλιπτίνη, βιλδαγλιπτίνη, σαξαγλιπτίνη): Φάρµακα που αυξάνουν την ινσουλινοέκκριση, σχετικά νέα, χωρίς κίνδυνο υπογλυκαιµιών και χωρίς κίνδυνο αύξησης του βάρους.

Ενέσιµα προϊόντα αγωνιστές των υποδοχέων της ορµόνης GLP-1 (εξενατίδη, λιραγλουτίδη): Τα ενέσιµα αυτά προϊόντα (δεν είναι ινσουλίνη) βοηθούν την έκκριση ινσουλίνης και έχουν δύο σηµαντικά πλεονεκτήµατα: δεν προκαλούν υπογλυκαιµίες και µειώνουν το σωµατικό βάρος! Επί αποτυχίας του συνδυασµού των δισκίων, πρέπει να προχωρήσουµε άµεσα στην έναρξη ινσουλίνης.

 
 
Ιωάννης Ιωαννίδης
Παθολόγος, Επιµελητής Α' ΕΣΥ Υπεύθυνος ∆ιαβητολογικού Ιατρείου και Ιατρείου
Παχυσαρκίας, Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειο
 
 
Health (Ελεύθερος Τύπος)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.