Web
Analytics
Τι πρέπει να θυμάται πάντα ο διαβητικός - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τι πρέπει να θυμάται πάντα ο διαβητικός

Ίσως, στην προσπάθεια σας να κατανοήσετε πώς θα έχετε καλή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη από τον οποίο πάσχετε, να έχετε μπερδευτεί. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να θυμάστε όλες τις σημαντικές ενέργειες και εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένας διαβητικός.

1. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ( HbA1c ):

Η εξέταση αυτή υπολογίζει το μέσο όρο του σακχάρου αίματος κατά την διάρκεια των 3 προηγούμενων μηνών.
Στόχος: κάτω του 7.
Πόσο συχνά: Τουλάχιστον 2 φορές ετησίως.

2. Εξέταση λευκωματινουρίας:

Λευκωματινουρία σημαίνει απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα. Η εξέταση αυτή μετράει την απώλεια αυτή και έτσι μπορεί να ανιχνεύσει πολύ νωρίς μια αρχόμενη νεφροπάθεια, ώστε να μπορεί να σταματήσει η εξέλιξή της. Έτσι, μπορεί να αποφευχθεί η νεφρική ανεπάρκεια (που απαιτεί αιμοκάθαρση ή και μεταμόσχευση νεφρού).
Στόχος: κάτω του 30.
Πόσο συχνά: τουλάχιστον μια φορά ετησίως.

3. Ασπιρίνη:

Η χαμηλή δόση ασπιρίνης κάθε μέρα βοηθά στην πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα παιδιά και οι νέοι σε ηλικία διαβητικοί, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη, όπως επίσης και ορισμένοι μεγαλύτερης ηλικίας διαβητικοί. Συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας για το εάν πρέπει ή όχι.

4. Αρτηριακή πίεση:

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση κουράζει την καρδιά σας και προκαλεί βλάβη στους νεφρούς και στα μάτια.
Στόχος : κάτω του 130 / 80 mmHg.
Πόσο συχνά:  Σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό.

5. Χοληστερίνη:

Η LDL χοληστερίνη (δηλαδή η ¨κακή¨ χοληστερίνη) στενεύει σιγά - σιγά της αρτηρίες, οδηγώντας σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στόχος για την LDL: κάτω του 100
Πόσο συχνά: Τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο

6. Βυθοσκόπηση:

Η τακτική (περιοδική) εξέταση των οφθαλμών ανιχνεύει έγκαιρα την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και έτσι αποφεύγεται η τύφλωση.
Πόσο συχνά: τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο.

7. Περιποίηση ποδιών:

Να περιποιείστε καθημερινά τα πόδια σας. Εάν υπάρχει νεφροπάθεια, τότε χάνεται η αισθητικότητα και έτσι μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα πόδια σας (π.χ. πληγές, έλκη) χωρίς να πονάτε.
Πόσο συχνά: καθημερινά φροντίζετε τα πόδια σας. Υπενθυμίστε στο γιατρό σας να τα εξετάζει σε κάθε επίσκεψη.

8. Έλεγχος σακχάρου αίματος με γλυκόμετρο:

Εάν γνωρίζετε πότε το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό, τότε θα μπορείτε καλύτερα να το αντιμετωπίσετε.
Πόσο συχνά: Θα το καθορίσει ο γιατρός σας.

9. Φροντίστε να παραμένετε υγιής:

Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη, εάν πάθουν πνευμονία ή γρίπη κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές. Αυτό μπορούν να το αποφύγουν με τα κατάλληλα εμβόλια.
Πόσο συχνά:

  • Εμβόλιο της γρίπης - κάθε χρόνο.
  • Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου - κάθε 6 χρόνια.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ηρακλής Αβραμόπουλος

Ειδικός Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.medweb.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.