Web
Analytics
Αλκοόλ και προβλήματα - Τι πρέπει να ξέρετε για οδήγηση, αλκοόλ, αλκοτέστ - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αλκοόλ και προβλήματα - Τι πρέπει να ξέρετε για οδήγηση, αλκοόλ, αλκοτέστ

Πάνω από το 5% των θανάτων σε όλο τον κόσμο συνδέεται με την χρήση αλκοόλ. Το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ιδιαίτερα οξύ κατά την οδήγηση στην Ελλάδα όπου η ευφορία, η υπερτίμηση δυνάμεων, η μείωση των αντανακλαστικών και της συγκέντρωσης που προκαλούνται από το αλκοόλ προστίθενται στα προκαλούμενα από το κακό οδικό δίκτυο προβλήματα.

Το αλκοόλ αποτελεί νομίμως κυκλοφορούσα ψυχοτρόπος ουσία με κατασταλτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφαλής δόση αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουμε. Ακόμη και τα όρια κατανάλωσης που επιτρέπουν οι κρατικές νομοθεσίες κατά την οδήγηση δεν έχουν δομηθεί με αυστηρά επιστημονικά  κριτήρια όπως έχει επισημανθεί από ευρεία μερίδα του ιατρικού κόσμου. Παρά ταύτα, επίπεδα αλκοόλ πάνω από 50 mg /100ml, τα οποία είναι και το μέγιστο επιτρεπόμενο νόμιμο όριο, προκαλούν αξιοσημείωτη ευφορία, σημαντική μείωση αντανακλαστικών, καταστολή του ΚΝΣ, αλλοίωση συμπεριφοράς. Μία ερώτηση που συχνά απασχολεί τους οδηγούς είναι στα πόσα ποτηράκια αλκοόλ θα βγει θετικό το αλκοτέστ. Τα συνήθη μηχανήματα αλκοτέστ που χρησιμοποιεί η τροχαία μετρούν  τη συγκέντρωση του αλκοόλ στον εκπνεόμενο αέρα και εξάγουν συμπεράσματα για τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα. Ωστόσο τα επίπεδα του αλκοόλ μετά την πόση, εξαρτώνται από το βάρος του ατόμου, το είδος του ποτού, το φύλο, την ηλικία, το είδος των τροφών που έχουν συγχορηγηθεί, το λίπος του σώματος, τον ρυθμό της κατανάλωσης αλκοόλ, τα λαμβανόμενα φάρμακα και ποικίλους μεταβολικούς παράγοντες. Ένα ποτηράκι κρασί, το οποίο έχει 10-11% αλκοόλ μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του αίματος από 20 έως πάνω από 50 mg /dl και να ανιχνευθεί κατά την εκτέλεση αλκοτέστ. Έτσι όσον αφορά το αλκοόλ και την οδήγηση δεν υπάρχουν ουσιαστικά ούτε ασφαλή όρια οδήγησης ούτε ασφαλή όρια μη εντοπισμού σε πιθανό μπλόκο της τροχαίας, εκτός εάν κάθε οδηγός διαθέτει βαθμονομημένο και καλό ιδιωτικό μηχάνημα αλκοτέστ για να μετρά μόνος του τον εαυτό του και να αποφεύγει τα πρόστιμα.  

Η οξεία δηλητηρίαση με μέθη είναι εμφανέστατη σε ανθρώπους του περιβάλλοντος του πότη: Χαρακτηρίζεται από ζάλη, αταξία, ναυτία και εμετό και προκύπτει σε επίπεδα πάνω από 150 mg /dl. Σε επίπεδα αλκοόλ πάνω από 350 mg /dl, αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, ηπατική βλάβη, κώμα, θάνατος απειλούν τον πότη.

Το αλκοόλ ωστόσο δεν προκαλεί μόνο οξέα προβλήματα. Κατά τη συστηματική χρήση αλκοόλ, υπάρχουν ευεργετικές επιδράσεις σε μικρές ποσότητες. Συγκεκριμένα, βάσει μελετών, τα υγιή άτομα που κάνουν χρόνια συστηματική  μικρού βαθμού χρήση αλκοόλ και οπωσδήποτε όχι πριν την οδήγηση και αμέσως πριν τον ύπνο (το αλκοόλ διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου), προσβάλλονται λιγότερο από καρδιαγγειακά νοσήματα και ζουν καλύτερα και περισσότερο. Εάν σας αρέσει το αλκοόλ και είστε υγιής  καλό είναι να μην πίνετε πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από 30 ml αλκοόλ την φορά εάν είστε υγιής γυναίκα και πάνω από 40 ml αλκοόλ εάν είστε υγιής άντρας: Υπολογίστε προσεκτικά την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε ανάλογα με την αναγραφόμενη περιεκτικότητα σε αλκοόλ του ποτού που καταναλώνετε.

Η τοξική δράση του αλκοόλ σε περίπτωση χρόνιας κατάχρησης αφορά πολλά οργανικά συστήματα. Προκαλεί λειτουργική επιβάρυνση, φλεγμονή, παρεγχυματική νέκρωση και κίρρωση του ήπατος. Το αλκοόλ είναι η δεύτερη μετά τον καπνό ευρέως χρησιμοποιούμενη καρκινογόνος ουσία και συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, της κεφαλής, του μαστού και του τραχήλου. Στειρότητα, ανδρική ανικανότητα, απώλεια libido, γυναικομαστία, αιμορραγίες, ίκτερος, ασκίτης, οιδήματα, αλκοολική εγκεφαλοπάθεια, αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια, ταχυκαρδία είναι παθολογικά προβλήματα που προκαλεί το αλκοόλ.

Το σύνδρομο στέρησης, εμφανίζεται σε εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα σε περίπτωση στέρησης αλκοόλ και  εκδηλώνεται με κατάθλιψη, άγχος, εκνευρισμό, συναισθηματική αστάθεια, τρόμο. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις εμφανίζονται τρομώδες παραλήρημα, σπασμοί ή επιληπτικές κρίσεις. Το τρομώδες παραλήρημα αποτελεί μία οξεία οργανική ψύχωση με σύγχυση, τρόμο, ψευδαισθήσεις, νευρικότητα, εφίδρωση, αφυδάτωση, διαταραχές ηλεκτρολυτών, επιληψία, καρδιαγγειακά προβλήματα.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Η νόσος του ατμίσματος: Μια καινούργια νόσος; »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.