Web
Analytics
Κολπίτιδα: Η μόλυνση που μπορεί να υπονομεύσει την υγεία των γυναικών - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κολπίτιδα: Η μόλυνση που μπορεί να υπονομεύσει την υγεία των γυναικών

Η µόλυνση του τραχήλου της µήτρας – κολπίτιδα είναι ο πιο συνηθισµένος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες επιδιώκουν ιατρική συµβουλή. Αυτές οι µολύνσεις αποτελούν περίπου το 7% του συνολικού αριθµού επισκέψεων σε γυναικολόγους. Μια πρόσφατη µελέτη µας πληροφορεί ότι 72% των νέων γυναικών οι οποίες είναι σεξουαλικά ενεργά άτοµα είχαν µία ή περισσότερες µορφές µολύνσεως του τραχήλου της µήτρας – αιδoιοκολπίτιδα. Μία άλλη µελέτη - έρευνα σε δείγµα 821 γυναικών απέδειξε ότι αυτές οι µολύνσεις ήταν έξι φορές πιο συνήθεις από τις ουρολοιµώξεις. Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες οι οποίες έχουν οδυνηρή ούρηση είναι πιθανότερο να έχουν µόλυνση του τραχήλου της µήτρας παρά ουρολοίµωξη. Χρόνιες µολύνσεις τέτοιου είδους είναι συχνά η βαθύτερη αιτία επαναληπτικών ουρολοιµώξεων καθ' όσον ενεργούν ως παρακαταθήκη των µολυσµατικών βακτηριδίων.

Πιθανές ενδείξεις:

  • Αυξηµένη ποσότητα εκκρίσεων της µήτρας.
  • Ασύνηθες χρώµα και µη κανονική σύµπηξη και οσµή των εκκρίσεων της µή-
  • τρας.
  • Κνησµός, κάψιµο ή ερεθισµός της µήτρας.
  • Πιθανές οµαδικές ερυθριάσεις στην περιοχή της λεκάνης, και ερεθισµός της
  • βλεννογόνου της µήτρας.
  • Οδυνηρή ούρηση ή πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.

Επιπλέον του ότι προκαλούν σωµατική και ψυχολογική ενόχληση, οι κολπίτιδες είναι ένα σοβαρό ιατρικό θέµα για δύο κυρίως λόγους:

  1. Πιθανόν να είναι εκδήλωση ενός πλέον σοβαρού προβλήµατος, όπως χρόνιου ερεθισµού του τραχήλου (cervicitis) ή µιας σεξουαλικώς µεταδιδόµενης µόλυνσης.
  2. Η µόλυνση πιθανόν να οδηγηθεί στους βαθύτερους ιστούς της µήτρας και να καταλήξει σε πυελική φλεγµονώδη ασθένεια, µία σοβαρή πάθηση που µπορεί να καταλήξει ακόµα και σε απώλεια γονιµότητας λόγω βλαβών στις σάλπιγγες.

Οι µολύνσεις της µήτρας µπορούν να µεταδοθούν µε τη σεξουαλική επαφή ή είναι δυνατόν να προκληθούν από διαταραχή της ευαίσθητης οικολογίας της υγιούς µήτρας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι µολύνσεις έχουν σχέση µε κοινούς µικροοργανισµούς οι οποίοι κανονικά βρίσκονται στην µήτρα πολλών υγειών γυναικών. Όταν όµως διαταραχθεί το περιβάλλον της µήτρας τότε αυτά τα µικρόβια µπορούν να αυξηθούν και να προκαλέσουν µόλυνση.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το περιβάλλον της µήτρας είναι το pΗ, περιεκτικότητα σακχάρεως των ιστών, το σάκχαρο του αίµατος, η παρουσία φιλικών µικροοργανισµών (ιδιαιτέρως Lactobacillus acidophilus), οι φυσικές πλύσεις από τις εκκρίσεις της µήτρας, η παρουσία αίµατος (εµµηνόρροια), η παρουσία αντισωµάτων και άλλων συστατικών στις εκκρίσεις της µήτρας.

Τα ανωτέρω στοιχεία στη συνέχεια επηρεάζονται από συντελεστές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα συνθετικά καλτσόν, οι µειωµένες ανοσοποιητικές λειτουργίες εξαιτίας διαιτολογικής ανεπάρκειας, χηµικών φαρµάκων (στεροειδή, αντισυλληπτικά χάπια), εγκυµοσύνης ή σοβαρών παθήσεων. Οι µολύνσεις της µήτρας είναι τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες που χρησιµοποιούν συνθετικά καλτσόν.

Οι συντελεστές κινδύνου για τις σεξουαλικώς µεταδιδόµενες µολύνσεις, περιλαµβάνουν: αυξηµένο αριθµό των σεξουαλικών συντρόφων, ασυνήθεις σεξουαλικές πρακτικές, και το είδος της αντισύλληψης που χρησιµοποιείται. 

Περίπου το 90% των περιπτώσεων αιδοιοκολπίτιδας έχει σχέση µε ένα από τους τρεις µικροοργανισµούς: Trichomonas vaginalis, Candida albicans, ή Garderella vaginalis. Η κανονική συχνότητα για κάθε είδος κυµαίνεται σε σχέση µε το κοινό που έχει µελετηθεί, και επίσης µε τον βαθµό και την τάξη των σεξουαλικών επαφών. Λιγότερο συχνές αιτίες που δηµιουργούν µολύνσεις της µήτρας είναι οι: Neisseria gouorrhea, Herpes simplex, και Chlamydia trachomatis.

Η Φυσικοπαθητική ιατρική για τη θεραπεία αυτών των δυσλειτουργιών και λοιµώξεων χρησιµοποιεί φυτοφαρµακευτικά σκευάσµατα και εκχυλίσµατα φυτών όπως Αχίλλεια (Yarrow fl.), Καλέντουλα, Ματζουράνα (Marjoran), Red Clover κ.α. για την αποφυγή πολλαπλών παρενεργειών, για τις οποίες χαρακτηρίζονται τα χηµικά φαρµακευτικά σκευάσµατα, τα οποία εκτός των παρενεργειών που δηµιουργούν, συνήθως αποσκοπούν, κατά την γνώµη µας, στον προσωρινό κατευνασµό των ενοχλητικών συµπτωµάτων, τα οποία ίσως δεν προσδιορίζουν συνήθως την δυσλειτουργία ή την ασθένεια που τα προκαλεί.

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γιώργος Κυριαζής

Νutrition Speciαlist, Ν.D.
Ismene J. Kiriaze, Pychologist, Heαlth Educαtor

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.