Δακρύζετε χωρίς λόγο; Τα απρόσμενα δάκρυα δεν είναι αθώα
Συνέντευξη με τον Κο Νίκο Τράκο, Χειρουργό Οφθαλμίατρο
Δακρύζετε χωρίς λόγο; Τα απρόσμενα δάκρυα δεν είναι αθώα!
Πόσες φορές σας έχει συμβεί να δακρύζετε χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία; Είναι πολύ πιθανό να το έχετε αισθανθεί και δικαιολογημένα να μην δώσετε σημασία, όμως όταν η συχνότητα αυτών των απρόσμενων δακρύων είναι μεγάλη υπάρχει σημαντικός λόγος να το προσέξετε και να το αντιμετωπίσετε με τη βοήθεια του οφθαλμίατρου που έχει εξειδικευτεί στον τομέα των παθήσεων δακρύων. Πολλοί μάλιστα ίσως να ακούτε πρώτη φορά αυτό τον όρο «παθήσεις δακρύων», μέσα στις οποίες εντάσσεται και η δακρύρροια για την οποία θα μιλήσουμε σήμερα. Τα δάκρυα που ξεφεύγουν λοιπόν από τα μάτια μας, αν διαβάσετε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο χειρουργός οφθαλμίατρος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νίκος Τράκος είναι ύποπτα και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και σε διάτρηση του οφθαλμού. Όσο «τρομακτικό» ακούγεται άλλο τόσο μπορεί να είναι αν αμελήσει κανείς τη δακρύρροια, που ευτυχώς χάρη σε μία υπερσύγχρονη μέθοδο που εφαρμόζεται τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, την ασκορινοστομία, λύνει αυτό το σύμπτωμα που επηρεάζει την ποιότητα της όρασης μας, δια παντός.
- Πολύ σωστά! Ας περιγράψουμε όμως περί τίνος πρόκειται για να καταλάβουν και οι αναγνώστες. Υπάρχουν άνθρωποι που δακρύζουν χωρίς να το θέλουν κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής τους αφού συνέχεια κρατούν ένα μαντήλι για να σκουπίζουν τα μάγουλα τους. Βουρκώνουν χωρίς καμία αιτία και αυτό επιδρά στην όραση τους αφού δεν μπορούν να διαβάσουν, να δουν τηλεόραση ή να οδηγήσουν. Το βασικό όμως είναι ότι μπορεί να δημιουργούνται φλεγμονές στην περιοχή γύρω από το μάτι, επειδή ο πόρος που διοχετεύει τα δάκρυα από τα βλέφαρα προς τη μύτη έχει φράξει, συγκεντρώνοντας ακόμη και πύον σ'αυτό το σημείο.
- Οπότε γίνεται επικίνδυνο;
- Γίνεται όντως επικίνδυνο αφού αυτή η φλεγμονή ενδέχεται να επεκταθεί προς τα πίσω, στον εγκέφαλο, μπορεί επίσης να χρειαστεί παραμονή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια αντιβίωση ή πολύ πιθανό το μικρόβιο που φιλοξενείται στην περιοχή του δακρυϊκού ασκού, εκεί που φιλοξενούνται και παροχετεύονται τα δάκρυα, να πάει και να καθίσει στην πρόσθια επιφάνεια του ματιού και να γίνει απόστημα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ακόμη και η διάτρηση του ματιού.
- Γεννιέται κάποιος με τις αποκαλούμενες «παθήσεις δακρύων» ή το αποκτά κατά τη διάρκεια της ζωής του;
- Και τα δύο, μπορεί είτε να γεννηθεί ή να το αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του.
- Και πώς μπορεί να συμβεί αυτό;
- Εννέα στα δέκα παιδιά που γεννιούνται έχουνε αυτό το πρόβλημα. Τα δάκρυα παράγονται από μία περιοχή του ματιού, κυλάνε στο κάτω βλέφαρο, μπαίνουνε από την έσω γωνία και μέσα από ένα μονοπάτι περνάνε στη μύτη. Γι'αυτό όταν κλαίμε φυσάμε τη μύτη μας, επειδή τα δάκρυα μας περνάνε μέσα στη μύτη. Υπάρχει δηλαδή μία επικοινωνία ανάμεσα στο βλέφαρο και στη μύτη και μέσα από αυτό το «δρόμο» που ονομάζεται ρίνοδακρικός πόρος φεύγουν τα δάκρυα. Αν αυτός ο πόρος στενωθεί ή φράξει τότε συσσωρεύονται εκεί τα δάκρυα επιμολύνονται από κάποιο μικρόβιο και δημιουργείται η κατάσταση που περιέγραψα παραπάνω, ξεχυλίζουν τα δάκρυα στο μάγουλο, το άτομο δεν βλέπει καθαρά και σχηματίζονται φλεγμονές και αποστήματα.
- Σε ποιους παράγοντες μπορεί όμως να οφείλεται η απόφραξη του ρινοδακρικού πόρου;
- Θα πρέπει να σας πω πως όταν μιλάμε για την παιδική ηλικία, στην άκρη του πόρου προς τη μύτη υπάρχει μία μεμβράνη, που αποφράσσει την έξοδο των δακρύων προς τη μύτη, αυτό συμβαίνει στο 90% των παιδιών. Στα περισσότερα όμως από αυτά τα παιδιά, είτε με κάποιους χειρισμούς που θα συστήσει ο ειδικός οφθαλμίατρος που έχει εξειδικευτεί στις παθήσεις βλεφάρων και δακρυϊκής συσκευής, είτε από μόνη της η φύση θα λύσουν αυτό το πρόβλημα. Έτσι λίγα είναι τα παιδιά που εμφανίζουν δακρύρροια που αντιμετωπίζεται συνήθως με μία επέμβαση που ονομάζεται καθετηριασμός. Σε έναν μεγάλο άνθρωπο όμως δεν γνωρίζουμε πάντα τις αιτίες που προκαλούν την απόφραξη. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια ιογενή επιπεφυκίτιδα ή στη χρήση κολλυρίων. Θα πρέπει να επισημάνω ότι κάποιος πριν προβεί σε μία οποιαδήποτε επέμβαση στο μάτι του θα πρέπει πρώτα να έχει λύσει αυτό το πρόβλημα διαφορετικά μπορεί να πάθει ενδοφλεβίτιδα ή κάποια άλλη μόλυνση.
- Πώς λοιπόν αντιμετωπίζεται η δακρύρροια;
- Το πρόβλημα λύνεται με την επέμβαση που ονομάζεται ασκορινοστομία, είναι η πιο σημαντική τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν όμως κι άλλες τεχνικές. Έως τώρα ο κόσμος φοβόταν να λύσει αυτό το πρόβλημα αφού με την παλιά τεχνική έπρεπε να σπάσει το κόκκαλο και να δημιουργηθεί παροχέτευση για να πέφτουν τα δάκρυα μέσα στη μύτη. Πλέον η παλιά κλασσική τεχνική έχει παρέλθει και φέρνουμε μία νέα, που αποτελεί ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ιατρική σήμερα στο χώρο αυτό. Έτσι λοιπόν με τη χρήση λέιζερ τις περισσότερες φορές, δημιουργούμε αυτή την παροχέτευση και γίνεται εντελώς ατραυματικά. Δηλαδή ενώ στην παλαιότερη τεχνική χρειάζεται να σπάσει το κόκκαλο, να γίνει μία εξωτερική τομή και να μπούνε ράμματα με αποτέλεσμα ο ασθενής να είναι πρησμένος και να απαιτείται χρόνος μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του, με τη νεότερη τεχνική κινητοποιείται άμεσα, την επόμενη ώρα από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η επέμβαση, είναι σαν να μην έχει χειρουργηθεί καθόλου αφού δεν υπάρχουν καθόλου τομές στο πρόσωπο.
- Ο κόσμος όμως είναι ενημερωμένος για αυτή τη μέθοδο ή γνωρίζουν μόνο την παλιά μέθοδο;
- Η πλειοψηφία γνωρίζει ακόμα την παλιά μέθοδο, έτσι όσοι έχουν δακρύρροια, υποβάλλονται στο βάσανο των φλεγμονών αυτών και των τυχόν υποτροπών που μπορεί να προκύψουν, η ζωή τους γίνεται μίζερη και δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για να λύσουν το πρόβλημα τους.
- Πάντως είναι σημαντικό κάποιος να προσέξει το συγκεκριμένο σύμπτωμα αφού η δακρύρροια μπορεί τελικά να μην είναι τόσο αθώα.
- Πρέπει να διευκρινίσω ότι όποιος δακρύζει δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβληθεί σε ασκορινοστομία, μπορεί το πρόβλημα του να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αποφραχεί τα δακρυϊκά σημεία, χωρίς να είναι απαραίτητα αποφραγμένος ο δακρυικός πόρος. Αυτό αντιμετωπίζεται με μία επέμβαση πέντε λεπτών), που ονομάζεται πλαστική δακρυϊκών σημείων και είναι ακόμα πιο απλή από αυτή που προαναφέραμε (την ενδοσκοπική ασκορινοστομία με λέιζερ). Επίσης μπορεί κάποιος να δακρύζει γιατί το μάτι του έχει ξηροφθαλμία ή βλεφαρίτιδα. Για παράδειγμα αν έχει υποστεί μία ψύξη στο πρόσωπο, μπορεί στη φάση της αναγέννησης του νεύρου να δίνεται μία λάθος εντολή καθώς κουνάει τους μυς του προσώπου για να μασήσει, και την ίδια ώρα να δακρύζει. Ετσι, καθώς τρώει, εμφανίζει τα λεγόμενα «κροκοδείλια δάκρυα». Αυτό το πρόβλημα λύνεται με botox στον δακρυϊκό αδένα. Άλλη αιτία επίσης που προκαλεί δακρύρροια είναι τα χαλαρά βλέφαρα και ο ειδικός οφθαλμίατρος, που έχει ειδικευτεί στις παθήσεις βλεφάρων, δακρυϊκής συσκευής και κόγχου, μπορει να τα επαναφέρει στη σωστή θέση. Ετσι κάθε αιτία χρειάζεται τη δική της αντιμετώπιση.
- Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση της ασκορινοστομίας κατά περίπτωση;
- Από 30 έως 40 λεπτά. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να ρίχνει κάποιες σταγόνες μετά την επέμβαση για 10 ημέρες και να παρακολουθηθεί μετά από 1 μήνα. Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι δεν πρέπει να φυσήξει δυνατά τη μύτη του για 15 μέρες και αν πρέπει να φταρνιστεί να το κάνει με ανοιχτό το στόμα για τις επόμενες 15 ημέρες μετα την επέμβαση ώστε η πίεση να μην εκτονωθεί μέσα από τη μύτη. Είναι σημαντικό επίσης να σας πω σε σχέση με την επέμβαση, ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται τα τελευταία τρία χρόνια και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τις πηγές και τις στατιστικές μελέτες αναφέρεται ότι η επιτυχία αγγίζει το 92 % στα πιο γνωστά κέντρα του εξωτερικού, ενώ όσα περιστατικά κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το ποσοστό επιτυχίας άγγιξε το 99% κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Επίσης κάποιο τέτιοιο περιστατικό δεν χρειάζεται να φεύγει στο εξωτερικό αλλά να επωφελείται από τη νέα εξέλιξη και πρόοδο που ήρθε και στην Ελλάδα. Ετσι κάνοντας την επέμβαση εδώ με τον πιο σύγχρονο και μοντέρνο τρόπο ο ασθενής εξασφαλίζει τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας ελαττώνοντας τα έξοδα μετακίνησης, νοσηλείας, χειρουργείου και περίθαλψης στο εξωτερικό, κάτι που είσης είναι σημαντικό στις ημέρες οικονομικής κρίσης που διανύουμε.
- Και ποιο είναι το κόστος μίας τέτοιας επέμβασης;
- Το κόστος είναι ανάλογο του ταμείου του καθενός. Πρόκειται όμως για μία επέμβαση οικονομικά ανεκτή από όλους, ακόμα και από το συνταξιούχο ή την κοπέλα που παίρνει το βασικό μισθό.
Συνέντευξη με τον Κο Νίκο Τράκο, Χειρουργό Οφθαλμίατρο
Τελευταία άρθρα από τον/την .
- Το Nusinersen Εγκρίθηκε στην ΕΕ ως η Πρώτη Θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA)
- Παρουσίαση δεδομένων για τη μελέτη CheckMate -204 που αξιολογεί το συνδυασμό nivolumab και ipilimuma
- Γυναικολογία: Κολπική ατροφία, Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα κατά την εγκυμοσύνη και τον Θηλασμό
- Πρωτοποριακή Συνδυαστική Θεραπεία για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου (γλοίωμα βαθμού IV)
- Τροφές για σούπερ ενυδάτωση το καλοκαίρι