Web
Analytics
Φακοί Επαφής - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα γυαλιά στη μυωπία, στην υπερμετρωπία, τον αστιγματισμό και στην πρεσβυωπία.

Τύποι φακών επαφής

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φακών επαφής, μαλακοί και ημίσκληροι αεροδιαπερατοί.

Μαλακοί φακοί επαφής

Οι μαλακοί φακοί αποτελούνται από μία ζελατινοειδή ουσία σαν πλαστικό που επιτρέπει το οξυγόνο να περνά μέσα από το φακό στον κερατοειδή. Αυτό το πλαστικό απορροφά το νερό όπως το σφουγγάρι, διατηρώντας τον φακό μαλακό και ελαστικό.

Ημίσκληροι φακοί επαφής

Οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί (στο οξυγόνο) φακοί αποτελούν ένα βελτιωμένο τύπο φακών σε σχέση με τους παλαιότερους σκληρούς φακούς. Όπως οι μαλακοί φακοί, έτσι και οι ημίσκληροι επιτρέπουν στο οξυγόνο να περνά μέσα από το φακό προς τον κερατοειδή. Είναι αρκετά σκληροί σε σχέση με τους μαλακούς φακούς και δεν απορροφούν νερό.

Η εξέταση των ματιών σας

Πριν πάρετε τους φακούς επαφής, ο γιατρός  θα σας κάνει ορισμένες ερωτήσεις για τη υγεία σας γενικά και στη συνέχεια θα κάνει τον σχολαστικό οφθαλμολογικό έλεγχο. 
Κατά τις εξετάσεις αυτές, η όρασή σας συνήθως μετράται με σειρά από εξειδικευμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ελέγχουν με μεγάλη ακρίβεια, αφενός την οπτική κατάσταση του ματιού σας, αφετέρου τον κερατοειδή χιτώνα (τοπογραφία). 
Στη συνέχεια, ο οφθαλμίατρός σας θα εξετάσει το εσωτερικό (με βυθοσκόπηση) και εξωτερικό των ματιών σας για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να σας δυσκολέψουν κατά την εφαρμογή των φακών.

Εφαρμογή

Μετά την ολοκλήρωση της οφθαλμολογικής εξέτασης ακολουθεί η εφαρμογή των φακών επαφής. 
Εφαρμογή λέγεται η διαδικασία της εύρεσης και τοποθέτησης του κατάλληλου φακού στο μάτι, ούτως ώστε να έχει την απαιτούμενη κινητικότητα(ούτε σφικτός, ούτε χαλαρός). 
Είναι μια διαδικασία που απαιτεί από τον εφαρμοστή γνώσεις και εμπειρία. Ανάλογα με τον τύπο του φακού που θα λάβετε, η εφαρμογή μπορεί να χρειαστεί από μία έως πολλές επισκέψεις στο ιατρείο.

Είναι πρωταρχικής σημασίας μια καλή εφαρμογή. Η καλή εφαρμογή και η καλή συντήρηση των φακών επαφής είναι η βασική προϋπόθεση για την μακροχρόνια χρήση χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Οι φακοί επαφής "ενός μεγέθους" που δίδονται πολλές φορές χωρίς εφαρμογή, δυνατόν να αποβούν επικίνδυνοι για το μάτι.

Επιλογή των φακών σας

Ο γιατρός σας αφού συζητήσει μαζί σας θα σας προτείνει ποιο τύπο και στυλ φακών επαφής σας ταιριάζει καλύτερα. 
Η επιλογή εξαρτάται πρωταρχικά από το οφθαλμολογικό σας πρόβλημα και κατόπιν από τις ψυχαγωγικές και εργασιακές σας δραστηριότητες.

Αντενδείξεις

Η χρήση φακών επαφής δεν συνιστάται σε σοβαρές αλλεργίες, συχνές μολύνσεις, ξηροφθαλμία, σε άτομα που δουλεύουν σε ρυπαρό περιβάλλον και σε αδυναμία σωστής χρήσης.

Καθαρισμός και φροντίδα των μαλακών φακών

Τι πρέπει να κάνετε

Οι φακοί επαφής έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γυαλιά, αλλά απαιτούν επίσης μεγαλύτερη φροντίδα.

 • Ξεκινήστε σταδιακά την χρήση των φακών σας κατά την πρώτη περίοδο.
 • Οι φακοί επαφής θα πρέπει να είναι τέλεια καθαρισμένοι πριν την εφαρμογή τους.
 • Χειριστείτε τους φακούς σας μόνο με καθαρά χέρια.
 • Εφαρμόστε τους φακούς σας πριν κάνετε χρήση του μακιγιάζ στα μάτια σας.
 • Να χρησιμοποιείτε μόνο τα υγρά φακών που σας συστήνει ο οφθαλμίατρος σας.
 • Να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας για συχνή παρακολούθηση. Τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο.

Οι μαλακοί φακοί επαφής χρειάζονται καθαρισμό και απολύμανση κάθε φορά που βγαίνουν από το μάτι.
Εάν δεν απολυμανθούν με ορθό τρόπο, βακτήρια και μύκητες μπορεί να αναπτυχθούν επάνω στους φακούς και να προκαλέσουν σοβαρή οφθαλμολογική λοίμωξη. 
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιον ενζυματικό καθαρισμό που θα αποσύρει διάφορα σωματίδια που δεν μπορούν να καθαρίσουν τα απλά υγρά φακών. 
Προσοχή, το νερό της βρύσης απαγορεύεται αυστηρά για τη πλύση και αποθήκευση των φακών επαφής.

Να έχετε ένα ζευγάρι γυαλιών διαθέσιμο για ασφάλεια σε περιπτώσεις που δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους φακούς.

Τι δεν πρέπει να κάνετε:

 • Μην κοιμάστε με τους φακούς επαφής. 
 • Μην χρησιμοποιείτε κανένα φάρμακο στα μάτια χωρίς να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας. 
 • Μην αποθηκεύετε τα υγρά των φακών σας με φάρμακα ή άλλα καθαριστικά. Μπορεί να χρησιμοποιήσετε λάθος φιαλίδιο κατά λάθος. 
 • Καλό είναι στο σπίτι να μην φοράτε τους φακούς σας δίνοντας την ευκαιρία στα μάτια σας να ξεκουραστούν και να οξυγονωθούν καλύτερα. Να έχετε πάντοτε ένα ζευγάρι γυαλιά της ίδιας διόρθωσης με τους φακούς σας.
 • Στην παραλία κατά τη διάρκεια του μπάνιου καλό είναι να μην φοράτε τους φακούς σας. Αν θέλετε μπορείτε να τους φοράτε με προσοχή αποφεύγοντας τις βουτιές με ανοιχτά τα μάτια διότι μπορεί να τους χάσετε. Προσοχή στον δυνατό άνεμο και την σκόνη.
 • Μην επιτρέψετε αεροζόλ ή σπρέι να έρθουν σε επαφή με τους φακούς.
 • Μην χρησιμοποιείτε τους φακούς σας για περισσότερο χρόνο απ' όσο σας συστήνουν, ακόμα και αν δεν σας ενοχλούν. 
 • Μη χρησιμοποιείτε το νερό της βρύσης για τον καθαρισμό και την αποθήκευση των φακών επαφής. 
 • Μη χρησιμοποιείτε φακούς επαφής για κολύμβηση σε πισίνες, λίμνες ή ποταμούς (κίνδυνος μόλυνσης με παράσιτα όπως την Ακανθαμοιβάδα).

ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΣΤΕ ΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

 Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, καλέστε τον γιατρό σας αμέσως:

 • Πόνος.
 • Επίμονος ερεθισμός ή φαγούρα.
 • Υπερβολικό κοκκίνισμα.
 • Εκκρίσεις από τα μάτια.
 • Υπερβολικές ποσότητες δακρύων.
 • Επίμονα θολερή όραση.
 • Αλλαγές στην όραση.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δημήτριος Καραγεωργόπουλος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.karageorgopoulos.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.