Web
Analytics
Μυγάκια και Λάμψεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία
Το εσωτερικό του οφθαλμού είναι γεμάτο από μία διαφανή ζελατινώδη ουσία η οποία ονομάζεται υαλοειδές σώμα . Εάν μέσα σε αυτό υπάρχουν θολερότητες , τότε ρίχνουν την σκιά τους στον αμφιβληστροειδή και γίνονται αντιληπτές σαν μαύρα στίγματά («μυγάκια», «πεταλούδες») ή λεπτών γραμμών («δίχτυ αράχνης»). Οι μυϊοψίες αυτές είναι εντονότερα αντιληπτές σε ανοιχτόχρωμο φόντο π.χ. σε λευκό τοίχο ή σε φωτεινό γαλάζιο ουρανό. Συνήθως οφείλονται σε συμπυκνώσεις του υαλοειδούς λόγω ηλικίας (π.χ. σε οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς)ή κατασκευής του οφθαλμού (π.χ. σε υψηλή μυωπία), σε αιμορραγικά στοιχεία (διαβητική αιμορραγία, πρόσφατη ρωγμή αμφ/δούς), ή σε φλεγμονώδη στοιχεία (ραγοειδίτιδες). Συνήθως με τη πάροδο του χρόνου ο ασθενής προσαρμόζεται και μαθαίνει να αδιαφορεί για τις μυϊοψίες με αποτέλεσαμ να γίνονται όλο και λιγότερο αντιληπτές.

Σε ποιες περιπτώσεις μυϊοψιών θα πρέπει να εξεταστώ επειγόντως;

migakia

Εφόσον η εμφάνιση τους ή η αύξηση του αριθμού τους γίνεται προοδευτικά με τη πάροδο των χρόνων τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν όμως αντιληφθούμε ένα καινούριο «μυγάκι» με αυξημένο μέγεθος ή «βροχή από μυγάκια» (ξαφνική και έντονη αύξηση του αριθμού τους), ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από λάμψεις, τότε πρέπει επειγόντως να εξεταστούμε από οφθαλμίατρο για την ύπαρξη ή όχι ρωγμή αμφιβληστροειδούς. Η νέα εμφάνιση ή η ξαφνική αύξηση του αριθμού των μυϊοψιών συχνά συνοδεύει μια διεργασία η οποία ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς, κατά την οποία είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ρωγμές αμφιβληστροειδούς σε μικρό ποσοστό ασθενών. Εάν οι ρωγμές αυτές περιχαρακωθούν εγκαίρως με laser τότε αποφεύγεται η εξέλιξη τους σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και άρα προλαμβάνεται η ανάγκη για ένα σοβαρό οφθαλμολογικό χειρουργείο.

Τι σημαίνουν οι λάμψεις;

lampseis

Οι λάμψεις δημιουργούνται όταν ο αμφιβληστροειδής έλκεται από το υαλοειδές κατά την διάρκεια της οπίσθιας αποκόλλησης υαλοειδούς και τα κύτταρα της όρασης (φωτοϋποδοχείς ) ερμηνεύουν λανθασμένα τον μηχανικό ερεθισμό (έλξη) ως φωτεινό ερέθισμα («λάμψη») το οποίο και αποστέλλεται στον εγκέφαλο και γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή ως φως (φωτοψία). Λόγω εξάσκησης αυτής της ισχυρής έλξης από το υαλοειδές στον αμφιβληστροειδή μπορεί η «λάμψη» να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για την δημιουργία ρωγμής και την ύπαρξη αυξημένου κινδύνου αποκόλλησης.

Βλέπω λάμψεις και μυγάκια. Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

«Λάμψεις» οι οποίες ξεκίνησαν να εμφανίζονται ξαφνικά και συνοδεύονται από καινούργια «μυγάκια» πρέπει να εξετάζονται επειγόντως από οφθαλμίατρο με βυθοσκόπηση. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα έλξης υαλοειδούς –αμφιβληστροειδούς με επακόλουθη δημιουργία ρωγμής και απελευθέρωση αιματικών στοιχείων στον οφθαλμό τα οποία γίνονται αντιληπτά ως «μυγάκια».

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κωνσταντίνος Δ. Αναστασιλάκης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διδάκτορας Α.Π.Θ

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.ofthalmiatrosthess.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Κωνσταντίνος Δ. Αναστασιλάκης

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.