Web
Analytics
Βουβωνοκήλη, μπορεί να είναι ασυμπτωματική! - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Βουβωνοκήλη, μπορεί να είναι ασυμπτωματική!

Συνέντευξη με τον Γενικό Χειρουργό, Ηλία Γκινοσάτη

 

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης, παρουσιάζεται στο 27% του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού και στο 3% του γυναικείου. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί έναν ασθενή με βουβωνοκήλη στο γιατρό είναι ο συνεχόμενος ή επαναλαμβανόμενος πόνος στην κοιλιακή χώρα. Όμως υπάρχουν και φορές που η βουβωνοκήλη κήλη είναι ασυμπτωματική και διαγιγνώσκεται εντελώς τυχαία από τον χειρουργό. Η θεραπεία της είναι χειρουργική, με την τοποθέτηση ειδικών πλεγμάτων στην πάσχουσα περιοχή, απαλλάσσοντας από τα ενοχλητικά συμπτώματα τον ασθενή. Για το θέμα αυτό μας μιλάει ο γενικός χειρουργός Ηλίας Γκινοσάτης.

- Κύριε Γκινοσάτη τι ακριβώς είναι η βουβωνοκήλη;

- Πρόκειται για τη διόγκωση που εμφανίζεται στο κάτω δεξί ή αριστερό πλάγιο τμήμα της κοιλιάς και συγκεκριμένα στην περιοχή που ονομάζεται βουβωνική χώρα. Υπάρχει και η πιθανότητα να εμφανιστεί ταυτόχρονα και δεξιά και αριστερά, αναφερόμαστε δηλαδή στην αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη. Το περιεχόμενο της βουβωνοκήλης είναι συνήθως τμήμα εντέρου και περιτοναϊκού λίπους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιέχει μέχρι και τμήμα της ουροδόχου κύστεως.

vouvonokili-ginosatis

 

- Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τη βουβωνοκήλη;

- Είναι αρκετά, όπως η ατελής σύγκλειση του βουβωνικού στομίου (είναι το μικρό στόμιο στο κοιλιακό τοίχωμα μέσα από το οποίο διέρχονται οι όρχεις στον άνδρα και ο σύνδεσμος της μήτρας στη γυναίκα), η διάταση του βουβωνικού στομίου, η χαλάρωση και η αδυναμία των ιστών που καλύπτουν το στόμιο και η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που μπορεί να προέρχεται από χρόνιο βήχα, δυσκοιλιότητα ή έντονη σωματική άσκηση. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχουν περισσότερο από ένα αίτια.

- Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει η συγκεκριμένη πάθηση;

- Εμφάνιση διόγκωσης, μόνιμης ή διαλείπουσας, στο αντίστοιχο τμήμα της κοιλιακής χώρας, ήπιος πόνος στην περιοχή, αύξηση της έντασης του πόνου με την κίνηση ή το βήχα και ερυθρότητα του δέρματος της περιοχής σε συνδυασμό με αιφνίδιο έντονο πόνο που αποτελεί ένδειξη περίσφιξης της κήλης. Πρόκειται μάλιστα για επιπλοκή που χρήζει επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει επίσης να σας πω ότι η πάθηση μπορεί να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα, υπάρχει δηλαδή πιθανότητα μια μικρή κήλη να παραμένει χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια!

- Και να μιλήσουμε για τη θεραπεία, πως αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;

- Η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι χειρουργική. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με την κλασσική χειρουργική όσο και με την λαπαροσκοπική. Για την λαπαροσκόπηση είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία ενώ για την ανοικτή μέθοδο, την κλασσική χειρουργική δηλαδή, υπάρχει η δυνατότητα της επισκληριδίου ή της τοπικής αναισθησίας. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 - 60 λεπτά και η νοσηλεία στο νοσοκομείο δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες. Στο χειρουργείο γίνεται επαναφορά του περιεχομένου της κήλης στο εσωτερικό της κοιλιάς, συρραφή του χάσματος και τοποθέτηση συνθετικού ή απορροφήσιμου πλέγματος.

- Τι επιτυγχάνεται με το πλέγμα; Ποια είναι με άλλα λόγια τα πλεονεκτήματα;

- Με την τοποθέτηση του πλέγματος μειώνεται το ποσοστό επανεμφάνισης της κήλης, ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος ενώ εξασφαλίζεται η γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

 
 
Ηλίας Γκινοσάτης
Γενικός Χειρουργός
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.