Web
Analytics
"Αθώοι" Όγκοι Στον Μαστό - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

"Αθώοι" Όγκοι Στον Μαστό

Κάθε φορά που οι γυναίκες ψηλαφούν κάτι στο μαστό τους, πανικοβάλλονται. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως, ένας όγκος δεν υποδηλώνει καρκίνο.

Τι μπορεί να είναι:

  1. Ινοαδενώματα: Είναι καλοήθεις συμπαγείς όγκοι που εμφανίζονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και συνδέονται άμεσα με την ορμονική τους κατάσταση.
  2. Κύστεις: Ογκόμορφοι σχηματισμοί με υγρό, ο όγκος των οποίων αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια του κύκλου. Αντιμετωπίζονται με παρακέντηση ή με φαρμακευτική αγωγή.
  3. Λιπώματα: Μαλακά ογκίδια αγνώστου αιτιολογίας που εμφανίζονται κυρίως σε μεγάλους και λιπώδεις μαστούς. Αφαιρούνται χειρουργικά αν αυξάνονται σε μέγεθος.
  4. Αιμάτωμα: Συνήθως εμφανίζονται μετά από έναν τραυματισμό. Στην κλινική τους εικόνα μπορεί να εκληφθούν και ως καρκίνοι.
  5. Γαλακτοκήλη: Εμφανίζονται μετά από θηλασμό σε πολύτεκνες γυναίκες και το περιεχόμενό τους είναι γάλα. Ουσιαστικά είναι μία διάταση των πόρων του μαστού.
  6. Θήλωμα: Αφορά στην υπερπλασία του επιθηλίου των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η εκροή υγρού από τη θηλή. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.
  7. Απόστημα: Εμφανίζεται μετά από μη αντιμετώπιση μίας οξείας φλεγμονής του μαστού. Παρουσιάζει ερυθρότητα, πόνο και ψηλαφητή μάζα. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική διάνοιξη.

Ποιές καταστάσεις πυροδοτούν την εμφάνιση καλοηθών όγκων

Ένας καλοήθης ψηλαφητός όγκος ενδεχομένως να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, κακή διατροφή, αλκοόλ, κάπνισμα, στρες, άγχος και παλιά τραύματα. Μερικές φορές ενοχοποιείται η συνεχής χρήση του στηθόδεσμου όλο το 24ωρο ή και κάποια αποσμητικά που μπορεί να προκαλέσουν ιδραδενίτιδα, που είναι καλοήθη επίπεδα ογκίδια στο τριχωτό της μασχάλης.

Πότε χειρουργούνται

Το μέγεθος, η υφή και το σχήμα του ογκιδίου, είναι οι παράγοντες που ενδεχομένως να οδηγήσουν τον ειδικό μαστολόγο στην απόφαση να αφαιρεθεί χειρουργικά ένας όγκος. Μία γυναίκα με ανάλογο πρόβλημα συνήθως υποβάλλεται κατ' αρχάς σε παρακλινικές εξετάσεις ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα ή μη της επέμβασης.

Ο ρόλος του μικρού ή μεγάλου στήθους

Εκτός από την ανάπτυξη λιπωμάτων, το μέγεθος του μαστού επηρεάζει κυρίως την αποτελεσματικότητα της ψηλάφησης. Μεγάλοι και ινώδεις μαστοί είναι δυσκολότεροι στην ψηλάφηση όχι μόνο από τη γυναίκα αλλά και από τον ειδικό γιατρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται και η μαγνητική μαστογραφία.

 

TIP:  Κάθε χρόνο μετά τα 40, είναι απαραίτητη η μαστογραφία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα

Χειρουργός - Γυναικολόγος, Μαστολόγος - Ογκολόγος
ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.mastologos.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.