Web
Analytics
Η Λαπαροσκοπική σε νέα επιτεύγματα: Ριζική νεφρεκτομή και πρώτη επιτυχής αντιμετώπιση αγγειολιπώματος μεσεντερίου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Λαπαροσκοπική σε νέα επιτεύγματα: Ριζική νεφρεκτομή και πρώτη επιτυχής αντιμετώπιση αγγειολιπώματος μεσεντερίου

Γράφει: Δρ. Χάρης Κωνσταντινίδης, Ογκολόγος - Γενικός Χειρουργός, Ειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού

 

Στην πρώτη γραμμή των διεθνών εξελίξεων της χειρουργικής το Ιατρικό Διαβαλκανικό θεσσαλονίκης και η χειρουργική ομάδα του Δρ Χάρη Κωνσταντινίδη, πραγματοποιούν δύο νέες πρωτοποριακές επεμβάσεις:

  1. Τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση αγγειολιπώματος του μεσεντερίου και
  2. Τη Λαπαροσκοπική Ριζική Νεφρεκτομή, που αποτελεί τη σύγχρονη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού.

Αγγειολίπωμα μεσεντερίου

Το πρώτο περιστατικό στην παγκόσμια βιβλιογραφία επιτυχούς λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης αγγειολιπώματος του μεσεντερίου  παρουσιάστηκε με απόλυτη επιτυχία στο 18ο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής (EAES), στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο. Πρόκειται για ασθενή που χειρουργήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό θεσσαλονίκης κατά τους τελευταίους μήνες από τη χειρουργική ομάδα του Δρ Χάρη Κωνσταντινίδη. Παρόμοια περίπτωση ασθενούδ δεν έχει περιγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία, όπως διαπιστώθηκε μετά από ενδελεχή έλεγχο, τόσο από την ομάδα των χειρουργών, όσο και από τη διεθνή οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου της EAES.

Τα αγγειολιπώματα αποτελούν όγκους που εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο υποδόριο ιστό των άκρων. Η ενδοκοιλιακή τους εντόπιση είναι εξαιρετικά σπάνια και αφορά κυρίως τον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο, τους νεφρούς, καθώς και ελάχιστες περιπτώσεις εντερικής εντόπισης, που όμως Η ανάπτυξη τους ήταν αποκλειστικά και μόνο ενδοαυλική (προς το εσωτερικό του εντέρου).

Την πρώτη περίπτωση ανεύρεσης αγγειολιπώματος εντοπιζόμενου στο μεσεντέριο του παχέος εντέρου αποτελεί άρρεν ασθενής 52 ετών που χειρουργήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό. Επρόκειτο για όγκο που προσκολλούνταν στο μεσοσιγμοειδές, μη έχοντας σχέση με το ενδοαυλικό τμήμα του εντέρου, ενώ εμφάνιζε ισχυρή πρόσφυση προς το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα.

Η χειρουργική ομάδα του Δρ Χάρη Κωνσταντινίδη, σεβόμενη απόλυτα τις αρχές της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής, πέτυχε τη λαπαροσκοπική εκτομή του όγκου, γεγονός που αποτελεί διπλή επιτυχία, δεδομένης της σπανιότητας της περίπτωσης. Αυτό προσέφερε μια απολύτως αναίμακτη και ανώδυνη θεραπεία του ασθενούς, επιβεβαιώνοντας, για ακόμη μια φορά, την πλήρη επιστημονική και τεχνική επάρκεια του Ιατρικού Διαβαλκανικού, που είναι σε θέση να διεκπεραιώσει τα πιο σύνθετα και απαιτητικά περιστατικά.

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη ανάλογη εντόπιση αυτού του είδους νεοπλασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, γι' αυτό και εξέλαβε ένθερμη αποδοχή από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καταξιώνοντας παράλληλα το Ιατρικό Διαβαλκανικό και τη χειρουργική ομάδα του Δρ Χάρη Κωνσταντινίδη για τις πρωτοποριακές χειρουργικές θεραπείες που εφαρμόζονται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Λαπαροσκοπική Ριζική Νεφρεκτομή

Η Λαπαροσκοπική Ριζική Νεφρεκτομή, αποτελεί τη σύγχρονη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού και εφαρμόζεται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο από τον Δρ Χάρη Κωνσταντινίδη.

Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί ένα από τα συχνότερα νεοπλάσματα του ουροποιητικού συστήματος. Τα συμπτώματα που συνήθων συνοδεύουν τη νόσο είναι η αιματουρία, οοσφυϊκός πόνος και η ψηλαφητή μάζα, δυστυχώς όμως γίνονται αντιληπτά τις περισσότερες φορές σχετικά καθυστερημένα, όφου το καρκίνωμα έχει λάβει σχετικά μεγάλες διαστάσεις. Παράγοντες που σχετίζονται με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του νεφρικού καρκινώματος στο γενικό πληθυσμό είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η μεγάλη κατανάλωση ζωικών λιπαρών και τηγανητών. Αντίθετα προστατευτική δράση φαίνεται να έχουν η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι βιταμίνες C και E, καθώς και τα καρωτενοειδή. Η θεραπεία του είναι κατά βάση χειρουργική και μέχρι πρότινος εφαρμοζόταν αποκλειστικά οι κλασικές ανοικτές νεφρεκτομές,

Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι πολλαπλά αφού επιτυγχάνονται:

  • Πολύ μικρές τομές με ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα,
  • Ταχύτερη ανάρρωση, γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο, σημαντικά μικρότερο κόστος νοσηλείας και ταχεία επάνοδο στην εργασία,
  • Μεγέθυνση εικόνας κατά 10-15 φορές, πετυχαίνοντας έτσι τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των ιστών και μηδαμινή απώλεια αίματος,
  • Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κ.λπ.,
  • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές,
  • Κατακόρυφη μείωση των πιθανοτήτων για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων.

Η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε σχετικά μεγάλα νεοπλάσματα, ενώ η ογκολογική φύση της επέμβασης διατηρείται ακέραια, αφού από έμπειρες χειρουργικές ομάδες, είναι δυνατή η συναφαίρεση όλων των σχετιζόμενων λεμφαδένων, καθώς και του περινεφρικού ιστού. Περιορισμό της μεθόδου αποτελούν τα παραμελημένα μεταστατικά νεοπλάσματα, που απαιτούν την ανοικτή χειρουργική προσπέλαση για τη συναφαίρεση απομακρυσμένων μεταστάσεων.

Επιπρόσθετα, η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται και για τη λήψη νεφρικών μοσχευμάτων από ζώντες δότες, αφού ελαχιστοποιεί την μετεγχειρητική ανάρρωση του δότη.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή είναι μια σύγχρονη επέμβαση που αλλάζει σημαντικά προς όφελος του ασθενούς τη χειρουργική των νεφρικών παθήσεων.

Η επέμβαση αυτή εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό κατά τον τελευταίο χρόνο, προσφέροντας μ' αυτό τον τρόπο στους ασθενείς της Βορείου Ελλάδας τη δυνατότητα για πρωτοποριακές χειρουργικές θεραπείες των νεοπλασματικών και άλλων παθήσεων των νεφρών, απόλυτα εναρμονισμένες μετά διεθνή στάνταρ.

 
 
Δρ. Χάρης Κωνσταντινίδης, Ογκολόγος - Γενικός Χειρουργός
Ειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού
 
 
Ιατρικός Κόσμος (Έκδοση του Ιατρικού Αθηνών)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.