Web
Analytics
Υπέρθερμη διεγχειρητική ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία, η επαναστατική μέθοδος που δίνει ελπίδα στους καρκινοπαθείς - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Υπέρθερμη διεγχειρητική ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία, η επαναστατική μέθοδος που δίνει ελπίδα στους καρκινοπαθείς

Γράφει: Αργύριος Μπιρπίλης, Γενικός Χειρουργός

 

Η αφαίρεση των καρκινικών μαζών της κοιλιακής χώρας ως χειρουργική επέμβαση ονομάζεται «περιτονεκτομή». Η τάση στην ογκολογία σήμερα είναι ότι το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με περισσότερα του ενός χημειοθεραπευτικά φάρμακα χορηγούμενα από διαφορετικές οδούς. Η Υπέρθερμη Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία έγκειται σε εφαρμογή διαλύματος που περιέχει ένα ή περισσότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα με θερμοκρασία 41,5ο - C-43Ο C το οποίο παραμένει ενδοπεριτοναϊκό από ½ έως 1,5 ώρα. Στα αγγλικά η μέθοδος ονομάζεται HIPEC. Στο 251 ΓΝΑ τα παραπάνω συνδυάζονται και με χορήγηση συστηματικής χημειοθεραπείας διεγχειρητικά, όπου στα αγγλικά ονομάζεται HIPEC PLUS. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική μέθοδος αφού βασικό της πλεονέκτημα αποτελεί η παράταση στη διάρκεια ζωής του ασθενούς.

Κύριε Μπιρμπίλη τι σημαίνει πρακτικά υπέρθερμη διεγχειρητική χημειοθεραπεία, η μέθοδος δηλαδή που ακολουθείται από την Α' Χειρουργική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας;

 -Σημαίνει ότι σε μία ομάδα ασθενών οι οποίοι μέχρι τώρα κρίνονταν μη χειρουργήσιμοι και οδηγούνταν σε κλασική συστηματική χημειοθεραπεία, εφαρμόζουμε μία μέθοδο η οποία συνδυάζει τη χειρουργική αφαίρεση, την τοπική χημειοθεραπεία επωφελούμενη της ευαισθησίας του καρκινικού κυττάρου σε κάποια υψηλή θερμοκρασία και επωφελούμενη ταυτόχρονα από τις θεραπευτικές ιδιότητες της συστηματικής χημειοθεραπείας. Είναι ένα πακέτο στην ουσία που περιλαμβάνει εγχειρητική εκτομή, τοπική χημειοθεραπεία και συστηματική χημειοθεραπεία.

- Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου ποια είναι;

-Εξαρτάται από τι κακοήθεια μιλάμε και ποια είναι η πρωτοπαθής εστία αυτής της κακοήθειας. Επίσης εξαρτάται, αν ο χειρουργός αφαιρέσει όλες τις καρκινικές εστίες ή τμήμα αυτών. Σε περίπτωση που είναι δυνατό ο χειρουργός να αφαιρέσει οπτικά ότι καρκινική εστία υπάρχει στην περιτοναϊκή κοιλότητα, εάν συνεχίσει με υπέρθερμη χημειοθεραπεία και πολύ περισσότερο αυτό το συνδυάσει και με συστηματική χημειοθεραπεία, τότε για τον εκτεταμένο καρκίνο του παχέος εντέρου, μπορώ να σας πως ότι βιβλιογραφικά αυτή τη στιγμή αναφέρεται ότι έχουμε ένα όφελος στην επιβίωση κατά 50%. Δηλαδή ενώ κατά μέσο όρο οι ασθενείς αυτοί ζουν περίπου δύο χρόνια, ο μέσος χρόνος επιβίωσης με αυτή την μέθοδο φθάνει τους 36 μήνες. Επιτρέψτε μου όμως να σημειώσω ότι οι ενδείξεις και οι ομάδες των ασθενών που θα επωφεληθούν από την μέθοδο που σας ανέφερα είναι συγκεκριμένες και χρειάζεται πολύ μεγάλη προεγχειρητική προσοχή στο να επιλέξεις ακριβώς αυτούς που έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να επωφεληθούν.

-Και αυτοί ποιοι είναι συνήθως;

-Εξαρτάται από το είδος του καρκίνου και από το πόσο εκτεταμένη είναι η νόσος στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Μέχρι τώρα η κλασική χειρουργική παιδεία μας, έλεγε ότι υπάρχουν πολλές εστίες, ότι είναι κοντά σε αγγεία, ότι το νόσημα είναι συστηματικό και πως δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε σε μεγάλες εγχειρήσεις που έχουν και νοσηρότητα και θνητότητα. Αυτό που με τα χρόνια αποδεικνύεται είναι ότι αυτή η λογική χωράει αρκετή κριτική. Δεν είναι δόγμα και αρχίζει να φαίνεται ότι δεν είναι καν κανόνας. Η μέθοδος που εφαρμόζουμε συγκαταλέγεται στις πολύ βαριές επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής και σαφέστατα επιβαρύνεται τα μειονεκτήματα της χημειοθεραπείας. Όμως η παιδεία μας στην χειρουργική ογκολογία έχει αυξηθεί, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, και θεωρώ ότι οι Έλληνες συνάδελφοι μου έχουν και τις γνώσεις και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τέτοια δύσκολα περιστατικά.

-Ποια είναι τα μειονεκτήματα από την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου;

-Ένα μειονέκτημα είναι ο χρόνος νοσηλείας, κατά μέσο όρο ξεπερνάει τις τρεις εβδομάδες. Δεύτερο μειονέκτημα αποτελεί η βαρύτητα της επέμβασης και οι πιθανές επιπλοκές. Στις επιπλοκές μιας κλασικής χειρουργικής επέμβασης προστίθενται και η νοσηρότητα από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Η ποιότητα ζωής μετά είναι ένα ζητούμενο το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει εξεταστεί προεγχειρητικά, τι κάνουν και σε ποιον το κάνουν, τι ποιότητα ζωής έχει ο ασθενής πριν από τη θεραπευτική αυτή μέθοδο και τι ποιότητα προσδοκούμε μετά. Κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει ως μειονέκτημα και το κόστος της επέμβασης που είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με την κλασική χειρουργική.

- Η ποιότητα ζωής του ασθενούς διαφέρει από την αντίστοιχη εκείνου που το πρόβλημα του αντιμετωπίστηκε με την κλασική χειρουργική;

-Θεωρώ ότι η μέθοδος θα πρέπει να ακολουθείται για ασθενείς που έχουν ήδη μία ανεκτή ποιότητα ζωής και για να σας το δώσω να το καταλάβετε δεν θεωρώ ότι μία ηλικιωμένη κυρία η οποία μετά βίας μπορεί να διασχίσει ένα δρόμο ότι είναι υποψήφια για αυτή τη μέθοδο. Αντίθετα, έστω ένας υπερήλικας που όμως εξακολουθεί να κάνει τις κλασικές καθημερινές δραστηριότητες του, θεωρώ ότι είναι υποψήφιος για τη μέθοδο αυτή.

-Φαντάζομαι ότι οι γνώσεις καθημερινά εμπλουτίζονται γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο, σε ότι αφορά τη μέθοδο της υπέρθερμης διεγχειρητικής περιτοναϊκής χημειοθεραπείας.

- Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κοσμογονία γνώσης γύρω από το αντικείμενο και αυτό γιατί επεκτείνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Τα κέντρα που αυτή τη στιγμή ασχολούνται με το αντικείμενο είναι περίπου 30% περισσότερα από το 2008 και σίγουρα τα διπλάσια σε σχέση με το 2005.

-Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα.

- Εκτιμώ ότι είναι μία μέθοδος που πρέπει να υπάρχει στη φαρέτρα της χειρουργικής ογκολογίας στην Ελλάδα και ότι θα πρέπει πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο. Σ'αυτό το σημείο θα μπορούσε εύκολα κανείς να πει ότι ευλογάω τα γένια μου και πως δεν είμαι αντικειμενικός, όμως αυτό που κάναμε στο Νοσοκομείο Αεροπορίας είναι ότι φέραμε την κλινική ογκολογία στην χειρουργική αίθουσα. Αυτό που θελήσαμε σαν χειρουργοί να δείξουμε είναι ότι το ογκολογικό πρόβλημα αποτελεί επιστημονικό πεδίο του κλινικού ογκολόγου. Εμείς ερχόμαστε με μία μέθοδο να βοηθήσουμε τον κλινικό ογκολόγο. Μέχρι τώρα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στο κλινικό ογκολόγο να αποδεχτεί ότι αξίζει τον κόπο ο ασθενής του να ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο. Θα έλεγα ότι είναι κρίμα που δεν αφήνουν πίσω τους στερεότυπα αφού η χειρουργική αίθουσα είναι ένα μέρος που μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε συνάδελφος και να ασκήσει εκεί την ιατρική του. Είναι καιρός οι συνάδελφοι κλινικοί ογκολόγοι να ενημερωθούν για τη μέθοδο και να αφήσουν στον πνευματικό τους ορίζοντα μία θέση προβληματισμού για την αξία ή όχι της μεθόδου.

 

 
Αργύριος Μπιρπίλης
Γενικός Χειρουργός
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.