Web
Analytics
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, πώς αντιμετωπίζεται και πώς μπορείτε να τον αποφύγετε - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, πώς αντιμετωπίζεται και πώς μπορείτε να τον αποφύγετε

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται στον άνθρωπο. Αρχικά μπορεί να προκαλέσει μόνο ανεπαίσθητα ή και καθόλου συμπτώματα, με τη πάροδο όμως του χρόνου η κατάσταση επιδεινώνεται. Μια πρώτη ένδειξη είναι η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται αδυναμία, απώλεια βάρους και εύκολη κούραση. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου προέρχεται από μικρούς καλοήθεις όγκους του εντέρου, γνωστούς και ως  πολύποδες , οι οποίοι εμφανίζονται συχνότερα, καθώς αυξάνεται η ηλικία του ατόμου. Αν αυτοί διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να  αφαιρεθούν ανώδυνα, κυρίως με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής . Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το είδος καρκίνου, το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και πάνω από όλα πώς να προληφθεί μας δίνει ο γενικός χειρουργός Θεμιστοκλής Ευκαρπίδης.

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου παχέος εντέρου;

H πραγματική αιτία του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι άγνωστη. Προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται η ελκώδης κολίτις, η νόσος του Crohn, η έκθεση στην ακτινοβολία, οι πολύποδες του παχέος, ενώ έχει βρεθεί σχέση με τον καρκίνο του μαστού και τη χολολιθίαση στις γυναίκες καθώς και με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων τύπου 16. Έχει βρεθεί επίσης γενετική προδιάθεση σε άτομα με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση.

Ποιες ομάδες είναι περισσότερο ευπαθείς;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι νόσος κυρίως του Δυτικού πολιτισμού με την επιβάρυνση που επιφέρουν περιβαλλοντικοί παράγοντες και κυρίως η διατροφή. Πληθυσμοί δηλαδή που καταναλώνουν περισσότερο ζωικά λευκώματα και κορεσμένα λιπαρά εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνιση της νόσου, συγκριτικά με πληθυσμούς που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, συγκριτικά με άλλες μορφές καρκίνου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η πιο συχνή κακοήθης πάθηση του πεπτικού ενώ είναι δεύτερη σε συχνότητα και θνησιμότητα μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Το θετικό με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι πως εάν διαγνωσθεί έγκαιρα έχει ποσοστό επιβίωσης που ξεπερνά το 80%.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν κάποιον στον ιατρό του;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την εντόπιση του όγκου όπως και από το μέγεθός του. Ανεξήγητη αναιμία που συνοδεύεται από εύκολη κόπωση, ζάλη, αδυναμία, δυσπεπτικά ενοχλήματα και πόνος στη κοιλιά είναι συνήθη συμπτώματα που αφορούν στον καρκίνο του δεξιού τμήματος (κόλου) του παχέος εντέρου. Τα συμπτώματα είναι πιο χαρακτηριστικά στον καρκίνο του αριστερού κόλου και του ορθού με κυριότερο την αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, την παρουσία αίματος και βλέννης στα κόπρανα, το αίσθημα της ατελούς κένωσης ή και την αποβολή καθαρού αίματος.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι αμιγώς χειρουργική. Πολύποδες έμμισχοι ή μικρού μεγέθους μπορούν να εξαιρεθούν ενδοσκοπικά κατά τη διάρκεια της κολοσκόπησης. Μικροί επίσης όγκοι και καλά διαφοροποιημένοι στην περιοχή του ορθού μπορούν να εξαιρεθούν με τοπική εκτομή. Για μεγαλύτερους όγκους η Λαπαροσκοπική Κολεκτομή και πρόσφατα η Ρομποτική Χειρουργική κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος από την κλασσική (ανοικτή) χειρουργική. Και οι δύο μέθοδοι πραγματοποιούνται με τη δημιουργία πολύ μικρών τομών στη κοιλιακή χώρα, την εισαγωγή αέρα στη κοιλιά και τη χρήση στην μεν Λαπαροσκοπική των συνηθισμένων λαπαροσκοπικών εργαλείων, στη δε Ρομποτική ενός «ρομπότ» που «μεταφράζει» τις κινήσεις του χειρουργού με μεγαλύτερη ακρίβεια, μεγαλύτερη ικανότητα χειρισμών και τρισδιάστατη όραση συγκριτικά με τη Λαπαροσκοπική. Η μέθοδος (Ρομποτική) συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, δηλαδή μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη απώλεια αίματος, μικρότερο χρόνο νοσηλείας και φυσικά αισθητικό αποτέλεσμα, με τη δυνατότητα για πολύπλοκους χειρισμούς με μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια.

Πως εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία του εντέρου, που θα αποτρέψει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, σε φρούτα και λαχανικά, πτωχή σε κόκκινο κρέας, προτίμηση σε ψάρια και άσπρο κρέας, αποφυγή των λιπαρών, του αλκοόλ και του καπνίσματος, δηλαδή υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος. Τέλος η κολοσκόπηση μετά την ηλικία των 50 ετών είναι εκ των ων ούκ άνευ διαδικασία για όλο τον πληθυσμό και ικανή να ανιχνεύσει μικρές βλάβες ή έναν καρκίνο σε αρχικό στάδιο με πολύ υψηλά ποσοστά θεραπείας.

 
Συνέντευξη με τον Ko Θεμιστοκλή Ευκαρπίδη, 
Γενικό Χειρουργό
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.