Web
Analytics
Παράγοντες κίνδυνου για τον καρκίνο του μαστού - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Παράγοντες κίνδυνου για τον καρκίνο του μαστού

Σύμφωνα με στοιχεία  των Ηνωμένων Πολιτών και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, από τις γυναίκες που γεννιούνται σήμερα μία στις 10, κάποια στιγμή στη ζωή της, θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Στις αναπτυγμένες χώρες αυτή η νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 40-45 ετών. Ο σημαντικότερος παράγοντας αποφυγής της νόσου και ταυτόχρονος της αποτελεσματικής θεραπείας, είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.

Ο καρκίνος του μαστού οφείλεται σε πολλά αίτια, δύο από τα βασικότερα είναι το φύλο και η ηλικία.

Πλήθος ερευνών έχει δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων, σε ποσοστό 80%, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η ασθενής άλλαζε το μοντέλο της ζωής της.

Η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου έχει επιστημονικά αποδειχθεί πως μπορεί να αποφευχθεί εάν :

 • Ασκήστε 40 λεπτά την ημέρα για τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα
 • Πίνετε 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
 • Καταναλώστε 5 μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
 • Μην αφήνετε το σώμα σας να αποκτήσει επιπλέον βάρος.
 • Θυμηθείτε να χαλαρώνετε και να ξεκουράζεστε αρκετά μέσα στο 24ωρο.
 • Διακοπή καπνίσματος και αποφυγή του παθητικού καπνίσματος.
 • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια υψηλής ακτινοβολίας.
 • Αποφεύγετε το αλκοόλ και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών και φυτοφαρμάκων
 • Αποφεύγετε τη διαμονή σε περιβάλλον με υψηλή ρύπανση
 • Αποφεύγετε χρήση καλλυντικών που περιέχουν parabens ή άλλες τοξικές ουσίες
 • Κάνετε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους για τις μορφές καρκίνου που μπορούν να προληφθούν.

Μητρικός  Θηλασμός

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι έρευνες της τελευταίας 10ετιας εχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου πριν από την εμμηνόπαυση αν είχαν θηλάσει τα μωρά τους σε σχέση με γυναίκες που δεν θήλασαν.

Αναλυτικότερα, οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους για 6 με 12 μήνες έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού κατά 5 με 7%.

Διατροφή

Για τη σωματική υγεία είναι απαραίτητη η υιοθέτηση συγκεκριμένων διατροφικών αρχών μαζί με την διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά όρια :

 • Υψηλή καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
 • Προτίμηση της μεσογειακής κουζίνας πλούσια σε  όσπρια, ψαριά, ελαιόλαδο μη επεξεργασμένα δημητριακά .
 • Μύωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αλλαντικών.
 • Δραστική μείωση έως και αποφυγή τροφών που εμπεριέχουν trans λιπαρά οξέα, τοξικές ουσίες οπός φυτοφάρμακα ή τοξικά μέταλλα
 • Μύωση της κατανάλωση αλκοόλ.
 • Ένταξη προβιοτικών στην καθημερινή διατροφή .

Φυσική  άσκηση

Το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση μαζί με ήπια γυμναστική όπως Yoga και Pilates είναι ιδανικός τρόπος άσκησης ειδικά όταν ενσωματώνονται στην καθημερινότητα ώστε να αποτελούν τρόπος ζωής.

Η συχνή, μέτρια άσκηση φαίνεται πως ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα και μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καρδιαγγειακών νόσων, πονοκεφάλων, στρες και κατάθλιψης.

Η συστηματική φυσικη άσκηση συνδυασμένη με την σωστή διατροφή μας βοηθάνε ποικιλοτρόπως, όπως:

 • Βελτιώνουν γενικά το μεταβολισμό και ειδικά μειώνουν το βάρος μας, τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση
 • Βοηθάνε στην καύση θερμίδων
 • Βελτιώνουν τη διάθεση και την κοινωνικότητα μας
 • Μειώνουν το άγχος και διοχετεύουν το stress

Παχυσαρκία

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των ερευνών, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των πιο συνηθισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας.

Η παχυσαρκία στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνει τον κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες μέσης ηλικίας ανήκουν σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου σε σχέση με τις συνομήλικές τους με κανονικό βάρος.

Κάπνισμα

Οι ερευνητές από της ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες 20-44 ετών, που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για τουλάχιστον μια δεκαετία, έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων, συγκριτικά με συνομήλικές τους που καπνίζουν λιγότερο.                                      
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενδεχομένως ορισμένες από τις ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα, δρουν όπως τα οιστρογόνα, προάγοντας τον καρκίνο του μαστού που είναι θετικός στους υποδοχείς οιστρογόνων.

Το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει, μέσω αρκετών επιστημονικών ερευνών, ταυτιστεί με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες με υψηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ενδέχεται να οφείλεται στη μείωση του μεταβολισμού των οιστρογόνων ή σε αυξημένη έκκριση.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να συσχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, λειτουργώντας σαν καρκινογόνος παράγοντας, είτε αυξάνοντας την διαπερατότητα των μεμβρανών σε καρκινογόνες ουσίες, είτε αναστέλλοντας τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης των κυττάρων από αυτές.

 Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση του αλκοόλ σε μία το πολύ μερίδα καθημερινά.

 Οι επιστήμονες εκτίμησαν επίσης ότι στο εγγύς μέλλον η υγιεινή διατροφή και η συστηματική γυμναστική θα αποτελούν τμήμα της ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου, μαζί με την χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία και την χειρουργική.

 

Πηγή: 26ο τεύχος εφημερίδας συλλόγου "Κ.Ε.Φ.Ι" Αθηνών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.