Web
Analytics
RF, το νέο όπλο αντιμετώπισης ηπατικών μεταστάσεων - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

RF, το νέο όπλο αντιμετώπισης ηπατικών μεταστάσεων

Συνέντευξη με τον γενικό χειρουργό Σωτήρη Γαβριήλ

 

Μία νέα μέθοδος, η θερμοκαυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες, (Radiofrequency Thermal Ablation), αποτελεί τα τελευταία χρόνια το θεραπευτικό «όπλο» για την αντιμετώπιση των καρκινικών μεταστάσεων του ήπατος. Ο μηχανισμός δράσης των ραδιοσυχνοτήτων συνίσταται στη διέγερση των ιόντων, την καυτηρίαση του παθολογικού ιστού στην περιοχή και τέλος την νέκρωση αυτού. Η αρχή της συγκεκριμένης μεθόδου βασίζεται στην εστιασμένη αύξηση της θερμοκρασίας εντός των νεοπλασιών του ήπατος με την είσοδο μόνο μίας βελόνης στη βλάβη. Πρόκειται για μία εντελώς αναίμακτη μέθοδο που έχοντας ολοκληρώσει το στάδιο της πειραματικής εφαρμογής, με αποτελέσματα πραγματικά εκπληκτικά για τους ασθενείς, θεωρείται πλέον εγκεκριμένη από τον FDA και από τον ΕΟΦ για τη θεραπεία των όγκων του ήπατος. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις για την αντιμετώπιση όγκων του πνεύμονα και άλλων οργάνων. Πρόσφατα ένα τέτοιο περιστατικό ηπατικών μεταστάσεων, πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 62 ετών, αντιμετωπίστηκε με απόλυτη επιτυχία στην κλινική Doctors Hospital, από το γενικό χειρουργό Σωτήρη Γαβριήλ.

- Κύριε Γαβριήλ περιγράψτε μας τη μέθοδο Radiofrequency Thermal Ablation και το πώς αυτή επιδρά στις ηπατικές μεταστάσεις.

- Το πιο δύσκολο σημείο μέχρι σήμερα στην ογκολογία, θα πρέπει να σας πω ότι ήταν οι ηπατικές μεταστάσεις, οι μεταστάσεις δηλαδή στο συκώτι. Όταν δηλαδή η επέκταση του καρκινικού όγκου έφθανε, αιματογενώς είτε μέσω λεμφαδένων ή ιστών στο ήπαρ, η κατάσταση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πραγματικά δύσκολη καθώς το συκώτι δύσκολα χειρουργείται με τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά φτωχά. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν άρχισε να διαμορφώνεται μία προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου του ήπατος με πιο σταθερά βήματα, εφαρμόζοντας εκτός από τις χημειοθεραπείες για την εξάλειψη των μεταστάσεων και τη μέθοδο Radiofrequency Thermal Ablation. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Με την εισαγωγή στη πάσχουσα περιοχή ενός στελέχους που εκπέμπει ραδιοκύματα σε απόσταση 3,5 χιλιοστά γύρω από τη μετάσταση, καταστρέφεται ο όγκος, η αιμάτωση του και νεκρώνεται το συγκεκριμένο παρέγχυμα.

- Και ποια είναι τα αποτελέσματα;

- Τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά αφού ο χειρουργός μπορεί να εισχωρήσει στο ήπαρ, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του, «καίγοντας» τις μεταστάσεις με την πιο τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με ευεργετικές συνέπειες για τον ασθενή. Αν λοιπόν ένας ασθενής με καρκίνο του ήπατος έχει υποβληθεί ήδη σε χημειοθεραπεία και η κατάσταση της υγείας του θεωρείται σταθεροποιημένη, οι ηπατικές μεταστάσεις που τυχόν έχουν εντοπιστεί καταστρέφονται ολοσχερώς με τη μέθοδο RF.

- Πρόσφατα αντιμετωπίσατε ένα τέτοιο περιστατικό στην κλινική σας, σωστά;

- Σωστά. Ήταν ένας άνδρας ηλικίας 62 ετών, που κατά το παρελθόν χειρουργήθηκε για άλλη εστία. Παρουσίασε όμως ηπατικές μεταστάσεις και διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση του ήταν σταθεροποιημένη είχαμε τη δυνατότητα να τις καταστρέψουμε με RF. Σε 6 μήνες θα επαναλάβουμε την αξονική τομογραφία για να δούμε την εξέλιξη του, παρόλο που ξέρουμε ότι αυτές οι μεταστάσεις δεν θα υπάρχουν πια.

- Πρόκειται για μία ανώδυνη μέθοδος;

- Αναίμακτη και ανώδυνη που απαιτεί μόνο μία μέρα νοσηλεία κι αυτό αν κριθεί αναγκαίο. Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μέθοδο εφαρμόζεται τα τελευταία 2-3 χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία το πειραματικό της στάδιο, επιφέροντας όλα αυτά τα οφέλη που σας περιέγραψα, για τους ασθενείς.

 
Σωτήρης Γαβριήλ
Γενικός Χειρουργός
 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.