Web
Analytics
Η θεραπεία αρθρίτιδας με celecoxib μειώνει τις γαστρεντερικές παρενέργειες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η θεραπεία αρθρίτιδας με celecoxib μειώνει τις γαστρεντερικές παρενέργειες

Η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδή αρθρίτιδα, παθήσεις που ταλαιπωρούν ήδη μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αποτελούν συχνές αιτίες αναπηρίας, με τους πάσχοντες να δυσκολεύονται ακόμα και να αυτοεξυπηρετηθούν.

Ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτές τις νόσους αναμένεται να αυξηθεί μελλοντικά, καθώς η πληθυσμιακή ηλικία αυξάνεται ανά έτος, γεγονός που θα βαρύνει περαιτέρω την υγειονομική και κοινωνική περίθαλψη.

Οι ασθενείς με διαταραχές της αρθρίτιδας μπορεί να οδηγηθούν σταδιακά σε ακινησία και ως εκ τούτου να μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Για τον περιορισμό της φλεγμονής και του πόνου, οι ασθενείς με αρθρίτιδα λαμβάνουν αναλγητικά, τα λεγόμενα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), τα οποία είναι μια κατηγορία φαρμάκων με τεράστια κατανάλωση παγκοσμίως, που όμως ευθύνονται για σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή βλάβες. Δεν είναι σπάνιο οι ασθενείς με αρθρίτιδα να λαμβάνουν ΜΣΑΦ καθημερινά για περισσότερα από 30 έτη.

Τα παραδοσιακά ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφένη (ibuprofen) και η δικλοφαινάκη (diclofenac) χορηγούνται κυρίως για την κλινική αντιμετώπιση ατόμων με αρθρίτιδα. Από την χρήση τους έχουν παρατηρηθεί προβλήματα της γαστρεντερικής οδού, όπως αίσθημα καύσου, αλλά και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως αιμορραγία.

Ο ανθρώπινος αντίκτυπος των παραδοσιακών ΜΣΑΦ – ο οποίος σχετίζεται με θανάτους γαστρεντερικής αιτιολογίας είναι υψηλότερος από εκείνον λόγω καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, άσθματος ή μελανώματος.

Μία μελέτη έδειξε ότι οι θάνατοι από σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα ήταν αντίστοιχοι αυτών από τον HIV (ιός ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου). Το ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με τη χρήση παραδοσιακών ΜΣΑΦ ισοδυναμεί με 15.3 θανάτους ανά 100.000 χρήστες. Αν και όλα τα ΜΣΑΦ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, μία νέα μελέτη επισημαίνει ότι η ουσία celecoxib έχει σημαντικά μειωμένο κίνδυνο τέτοιων επιπλοκών συγκριτικά με τα παραδοσιακά ΜΣΑΦ.

Όταν χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ΜΣΑΦ για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, μπορεί να προκληθούν επιπλοκές από τα ανώτερα και κατώτερα τμήματα της γαστρεντερικής οδού.

Η χρήση παραδοσιακών ΜΣΑΦ συσχετίζεται με αιμορραγία από τα ανώτερα και κατώτερα τμήματα της γαστρεντερικής οδού. Παρόλο που τα προβλήματα από την ανώτερη γαστρεντερική οδό είναι το πιο συχνό αποτέλεσμα της χρήσης παραδοσιακών ΜΣΑΦ, τα προβλήματα από την κατώτερη γαστρεντερική οδό μπορεί να αποβούν πιο σοβαρά: συσχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μεγαλύτερο οικονομικό κόστος.

Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο με προβλήματα από την κατώτερη γαστρεντερική οδό, ενώ μειώνεται ο αριθμός προβλημάτων της ανώτερης γαστρεντερικής οδού.

ΜΕΛΕΤΗ CONDOR & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η CONDOR είναι η πρώτη ευρείας κλίμακας, τυχαιοποιημένη μελέτη που χρησιμοποιεί ένα νέο σύνθετο τελικό σημείο σχεδιασμένο από ειδικούς για να εξετάσει τον σχετικό κίνδυνο γαστρεντερικών συμβάντων κατά μήκος όλης της γαστρεντερικής οδού σε ασθενείς με αρθρίτιδα.

Είναι μία διπλή τυφλή, προοπτική, τυχαιοποιημένη, διεθνής μελέτη ασφάλειας με παράλληλες ομάδες και 4484 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και/ή ρευματοειδή αρθρίτιδα που διατρέχουν αυξημένο γαστρεντερικό κίνδυνο.

Η μελέτη έχει σχεδιαστεί ώστε να προσδιορίσει αν η celecoxib, που είναι ένας πολύ εκλεκτικός αναστολέας της COX-2, όταν λαμβάνεται μόνη της υπερέχει της συνδυασμένης θεραπείας με δικλοφαινάκη (diclofenac) βραδείας αποδέσμευσης (που είναι ένα συνταγογραφούμενο ΜΣΑΦ) και ομεπραζόλη (omeprazole), έναν αναστολέα της αντλίας πρωτονίων, όσον αφορά τη συχνότητα κλινικά σημαντικών συμβαμάτων από την ανώτερη και κατώτερη γαστρεντερική οδό σε ασθενείς με αρθρίτιδα που διατρέχουν αυξημένο γαστρεντερικό κίνδυνο.

Η CONDOR έδειξε ότι όταν οι ασθενείς λαμβάνουν μονοθεραπεία celecoxib παρουσιάζουν τετραπλάσια μείωση του κινδύνου κλινικά σημαντικών συμβάντων από την ανώτερη και κατώτερη γαστρεντερική οδό, συγκριτικά με τη θεραπεία με δικλοφαινάκη (diclofenac) βραδείας αποδέσμευσης μαζί με ομεπραζόλη (omeprazole). Η διαφορά αυτή πηγάζει από κλινικά σημαντική μείωση της αιμοσφαιρίνης (HgB) και/ή του αιματοκρίτη (Hct) με καθορισμένη ή πιθανολογούμενη γαστρεντερική προέλευση.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Τα αποτελέσματα της CONDOR προτείνουν ότι το celecoxib μπορεί να αποτελεί μία προτιμούμενη θεραπεία συγκριτικά με τη θεραπεία με δικλοφαινάκη (diclofenac) βραδείας αποδέσμευσης μαζί με ομεπραζόλη (omeprazole) σε ασθενείς με αρθρίτιδα που διατρέχουν αυξημένο γαστρεντερικό κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα της CONDOR επεκτείνουν την κλινική γνώση για τις σχετιζόμενες με ΜΣΑΦ γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες, παρέχοντας πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσει την επιλογή αναλγητικών φαρμάκων για ασθενείς με αρθρίτιδα που διατρέχουν αυξημένο γαστρεντερικό κίνδυνο.

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.