Web
Analytics
Κενά γνώσης στα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κενά γνώσης στα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν

Μειωμένη και διαφοροποιημένη από χώρα σε χώρα είναι η γνώση των παραγόντων κινδύνου και των δεδομένων περί γονιμότητας που βοηθούν τα ζευγάρια να αποφασίσουν πότε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για την υπογονιμότητα. Επίσης, δεν είναι μικρό το ποσοστό των ατόμων που αγνοούν ότι ένα ζευγάρι θεωρείται ότι έχει πρόβλημα γονιμότητας και πρέπει να αναζητήσει βοήθεια αφού έχει προσπαθήσει να συλλάβει για 12 μήνες, εκτός κι αν οι σύντροφοι είναι πάνω από 35 χρονών, οπότε το διάστημα αυτό μειώνεται σε 6 μήνες. 

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ευρήματα μιας παγκόσμιας έρευνας που είχε ως στόχο την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 10.000 γυναίκες και άνδρες που προσπαθούσαν να αποκτήσουν μωρό, από 18 χώρες του κόσμου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας «Νέες Οικογένειες» ανακοίνωσε η Merck Serono, κλάδος της Merck KGaA, στο 26ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και την Εμβρυολογία (ESHRE). Η έρευνα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Cardiff με την υποστήριξη του Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (ESRC) στη Μ. Βρετανία και του Διεθνούς Δικτύου Υποστήριξης του Καταναλωτή για την Υπογονιμότητα (iCSi).

Τα κυριότερα ευρήματα αποκαλύπτουν πως:

  • Η κοινωνική αξία που αποδίδεται στην ιδιότητα του γονέα και στα παιδιά, καθώς και τα σχετιζόμενα οικονομικά οφέλη, αποτελούν βασικούς παράγοντες που βοηθούν να εξηγήσουμε τις διαφορές στα ποσοστά γονιμότητας μεταξύ των χωρών, ακολουθούμενα από την υποκειμενική αντίληψη περί καλής οικονομικής κατάστασης και ετοιμότητας σε προσωπικό και σε επίπεδο σχέσης.
  • Οι μισοί συμμετέχοντες πιστεύουν εσφαλμένα ότι οι γυναίκες έχουν παρόμοιες πιθανότητες εγκυμοσύνης στη δεκαετία των 40 με εκείνες της δεκαετίας των 30. Η πλειοψηφία δεν γνωρίζει πως τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, η παρωτίτιδα μετά από την εφηβεία (για τους άντρες) και το αυξημένο σωματικό βάρος (για τις γυναίκες) θέτουν τη γονιμότητα σε κίνδυνο.
  • Η αναγνώριση του προβλήματος της υπογονιμότητας, η ικανότητα αποκάλυψής του στο σύντροφο, την οικογένεια και τους φίλους, η πληροφόρηση για την ύπαρξη θεραπείας που καλύπτεται ασφαλιστικά και η θετική στάση απέναντι στη θεραπεία είναι ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες που διακρίνουν τα άτομα που ζητούν ιατρική βοήθεια. Ποσοστό 40% των συμμετεχόντων δεν γνωρίζει αν υπάρχει θεραπεία που καλύπτεται ασφαλιστικά.
  • Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αισιοδοξεί για τα ποσοστά επιτυχίας και την ασφάλεια των θεραπειών για την υπογονιμότητα. Ωστόσο, κυριαρχεί η άποψη ότι η θεραπεία είναι ακριβή και μπορεί να δημιουργήσει ψυχολογικό στρες. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν περισσότερα για πιο πολύπλοκες θεραπείες, όπως η Γονιμοποίηση In Vitro (IVF), από ό,τι για τις φαρμακευτικές αγωγές αποκατάστασης της ωορρηξίας.
  • Οι συμμετέχοντες δεν θεωρούν πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες, τα περιοδικά, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, αποτελούν χρήσιμη πηγή πληροφόρησης για τη γονιμότητα και πιστεύουν πως η ποιότητα των πληροφοριών για τις θεραπείες της υπογονιμότητας που παρουσιάζονται από τα μέσα είναι κακή.

«Η έρευνα αυτή μας βοηθά να εξηγήσουμε τις ανομοιότητες στα ποσοστά γονιμότητας ανά τον κόσμο. Οι διαμορφωτές της πολιτικής που επιδιώκουν να αντιστρέψουν τα συνεχώς μειούμενα ποσοστά γονιμότητας πρέπει να βρουν τρόπους να επανεντάξουν την αξία της ιδιότητας του γονέα στην κοινωνία και να αντιμετωπίσουν εκείνους τους παράγοντες λήψης αποφάσεων που είναι πιο διαδεδομένοι στη χώρα τους. Τα δεδομένα της έρευνας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το σχεδιασμό τέτοιων πολιτικών», δήλωσε η Jacky Boivin, Καθηγήτρια στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Cardiff και μία απότις επικεφαλής της μελέτης.

«Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεταθέτουν την απόκτηση παιδιών για μεγαλύτερη ηλικία, η κατανόηση των κινδύνων για τη γονιμότητα και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές», δήλωσε ο Fereydoun Firouz, Επικεφαλής της Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Μονάδας για τη Γονιμότητα και τη Μεταβολική Ενδοκρινολογία της Merck Serono. «Στην επικοινωνία μας με ζευγάρια που επιδιώκουν να συλλάβουν ή ακολουθούν κάποια αγωγή για την υπογονιμότητα, θα παρουσιάσουμε τα κενά στη γνώση και τα εμπόδια που ανέδειξε η έρευνά μας. Ελπίζουμε πως η έρευνα αυτή θα βελτιώσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους τη γνώση όλων των σύγχρονων ζητημάτων που αφορούν τη γονιμότητα, επιτρέποντάς τους να παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στα ζευγάρια που επιδιώκουν να κάνουν ή να μεγαλώσουν την οικογένειά τους».

 

 

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.