Web
Analytics
Κοινό πρόσθετο τροφίμων προκαλεί κοιλιοκάκη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κοινό πρόσθετο τροφίμων προκαλεί κοιλιοκάκη

Νέα έρευνα ανακάλυψε την σχέση μεταξύ της κοιλιοκάκης και της  μικροβιακής τρανσγλουταμινάσης (transglutaminase), ενός πρόσθετου τροφίμων στην βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων που αποδείχθηκε ότι προκαλεί αυτοάνοση επίθεση στο έντερο.

Η κοιλιοκάκη  αποτελεί μια σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή, όπου η γλουτένη πυροδοτεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στο έντερο.

Η γλουτένη αποτελεί μια πρωτεΐνη  που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι.

Η κοιλιοκάκη πλήττει ένα στα 100 άτομα, όπου ακόμη και μια μπουκιά ψωμί μπορεί να προκαλέσει μια ανοσοαπόκριση που βλάπτει το λεπτό έντερο, μειώνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Η κοιλιοκάκη είναι μια κοινή, δια βίου πάθηση που μπορεί να βλάψει την υγεία αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι την προκαλεί.

Μια ανασκόπηση στο Frontiers in Pediatrics αναφέρει ότι ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων μπορεί να προκαλέσει και να ενεργοποιήσει αυτές τις αυτοάνοσες επιθέσεις, και προειδοποιεί να ελέγχετε τις ετικέτες τροφίμων, εν αναμονή περαιτέρω δοκιμών.

Οι ερευνητές έχουν εξετάσει και τις δύο μεταλλάξεις του γονιδίου HLA-DQ,  που σχετίζονται με την ανοσία και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της κοιλιοκάκης.

Μια σειρά εξωτερικών παραγόντων όπως φάρμακα, τροφές, λοιμώξεις, χειρουργική επέμβαση, τοξίνες και εμβολιασμοί, αλληλεπιδρούν με τον γενετικό κίνδυνο και προκαλούν κοιλιοκάκη. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η μικροβιακή τρανσγλουταμινάση.

Πρόσθετο τροφίμων ενεργοποιεί την κοιλιοκάκη

Η τελευταία πιθανή αιτία της κοιλιοκάκης είναι τα πρόσθετα τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν το βακτηριακό ένζυμο μικροβιακή τρανσγλουταμινάση, η οποία χρησιμοποιείται συχνά στην επεξεργασία τροφίμων όπως τα ψημένα προϊόντα, τα γαλακτοκομικά  προϊόντα και το κρέας.

 «Η μικροβιακή τρανσγλουταμινάση κολλάει μαζί με τις πρωτεΐνες και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται για την βελτίωση της υφής, της γεύσης και της διάρκειας ζωής των τροφίμων. Αυτό το ένζυμο λειτουργεί όπως η τρανσγλουταμινάση που παράγεται από το σώμα μας, η οποία είναι γνωστό ότι γίνεται στόχος της αυτοανοσίας στην κοιλιοκάκη», εξήγησε ο ερευνητής Aaron Lerner του ιδρύματος AESKU.KIPP.

Ο Lerner και ο συναδελφός του Δρ.Matthias Torsten βρήκαν άμεση σχέση μεταξύ της αυξανόμενης χρήσης ενζύμων ως πρόσθετων τροφίμων στα ψημένα προϊόντα και του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων της κοιλιοκάκης τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι ερευνητές. προειδοποίησαν ότι η μικροβιακή τρανσγλουταμινάση που χρησιμοποιείται από την βιομηχανία τροφίμων διαφέρει από την φυσική τρανσγλουταμινάση που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα και τα βακτήρια που ζουν στο έντερο.

«Η δική μας τρανσγλουταμινάση έχει μια διαφορετική μοριακή δομή ως προς το μικροβιακό είδος, η οποία επιτρέπει την αυστηρή ελεγχόμενη δραστικότητά της», αναφέρει ο Lerner.

Επιπλέον, η ποσότητα της τρανσγλουταμινάσης που παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες. Τα αντιβιοτικά, οι μολύνσεις, το άγχος και η κατανάλωση βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων με μικροβιακή τρανσγλουταμινάση μπορούν να αλλάξουν τον μικροβιακό πληθυσμό και να παράγουν υψηλότερα επίπεδα ενζύμων.

Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ξεχωρίζει τα φυσικά ένζυμα από τα επιβλαβή.

Η γλουτένη λόγω της ανεκτικότητας της βοηθάει στο να φουσκώνουν τα ψημένα προϊόντα και να διατηρούν το σχήμα τους. Αλλά, είναι δύσκολο να αφομοιωθεί από υγιή άτομα, και πολύ λιγότερο από άτομα με κοιλιοκάκη.

«Τα θραύσματα πρωτεΐνης ή τα «πεπτίδια» που παραμένουν μετά την πέψη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην τρανσγλουταμινάση, που τα τροποποιεί για να παράγει μια ποικιλία νέων πεπτιδίων», δήλωσε ο Lerner.

«Αυτά τα ασυνήθιστα πεπτίδια είναι ιδιαίτερα πιθανό να αντισταθούν στην περαιτέρω διάσπαση, και να αναγνωριστούν ως «ξένα»  από τους ανοσοποιητικούς υποδοχείς HLA-DQ μέσα στο εντερικό τοίχωμα, αλλά μόνο σε εκείνους που έχουν τις παραλλαγές του HLA-DQ που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη».

Επίσης, οι πρωτεΐνες που προέρχονται από την γλουτένη αυξάνουν την διαπερατότητα εντερικού φραγμού. Αυτό διευκολύνει την μικροβιακή τρανσγλουταμινάση και άλλες παρόμοιες πρωτεΐνες να εισέλθουν σε κοντινά μέρη του σώματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες αντιμετώπισης των ανοσολογικών κυττάρων που θα προκαλούσαν σοβαρές ανοσολογικές αποκρίσεις.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αντισώματα ασθενών με κοιλιοκάκη και διαπίστωσαν ότι τα ανοσοκύτταρα άφησαν τα αδέσμευτα ένζυμα μόνα τους. Ωστόσο αν το σύμπλεγμα της τρανσγλουταμινάσης συνδέθηκε με το θραύσμα της πρωτεΐνης, τα αντισώματα δεν δίστασαν να ενεργοποιηθούν, ακόμη και αν το δεσμευμένο ένζυμο τύχαινε να παράγεται από ανθρώπινα κύτταρα αντί μικροβίων.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι ανοσολογικές επιθέσεις στην κοιλιοκάκη στοχεύουν την μικροβιακή τρανσγλουταμινάση που δεσμεύεται με θραύσματα πρωτεΐνης. Ωστόσο τα αντισώματα στοχεύουν επίσης την ανθρώπινη τρανσγλουταμινάση, καθώς αδυνατούν να την αναγνωρίσουν.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Natural News

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.