Web
Analytics
Κορονοϊός: Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη/θηλασμός - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κορονοϊός: Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη/θηλασμός

Το CDC (Αμερικάνικο ΚΕΕΛΠΝΟ) και η Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) που δρα ανεξάρτητα, παρείχαν πληροφορίες προκειμένου να βοηθήσουν τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, προκειμένου να αποφασίσουν αν τελικά θα κάνουν το εμβόλιο κατά του covid-19.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19

Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι έγκυες με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19, συμπεριλαμβανομένων της εισαγωγής στην ΜΕΘ, τον μηχανικό αερισμό και τον θάνατο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία αλλά δεν κυοφορούν.

Επιπλέον, οι έγκυες με Covid-19 πιθανώς να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπιθύμητες επιπλοκές, όπως πρόωρος τοκετός, σε σύγκριση με εκείνες που κυοφορούν αλλά δεν έχουν κορονοϊό.

Περιορισμένα τα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του COVID-19 για τις έγκυες

Προς το παρόν, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων με mRNA, που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Επί του παρόντος υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα από μελέτες σε ζώα σχετικά με την τοξικότητα κατά την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή τους. Δεν καταδείχθηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια των αρουραίων, που έλαβαν το εμβόλιο Moderna πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μελέτες του εμβολίου των Pfizer-BioNTech βρίσκονται σε εξέλιξη.
 • Προγραμματίζονται να γίνουν νέες μελέτες σε έγκυες.
 • Και οι δύο κατασκευαστές εμβολίων παρακολουθούν έγκυες στις κλινικές δοκιμές.

Το CDC και η το FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) παρακολουθούν στενά και συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα εμβόλια mRNA δεν περιέχουν τον ζωντανό ιό που προκαλεί Covid-19 και, επομένως, δεν μπορεί ο εμβολιαζόμενος να νοσήσει από κορονοϊό.

Επιπλέον, τα εμβόλια mRNA δεν αλληλεπιδρούν με το ανθρώπινο DNA, καθώς το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου.

Τα κύτταρα διασπούν το mRNA γρήγορα. Με βάση τον τρόπο λειτουργίας των εμβολίων mRNA, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο να υποβάλουν σε συγκεκριμένο κίνδυνο τις έγκυες.

Ωστόσο, οι πραγματικοί κίνδυνοι των εμβολίων mRNA για την έγκυο και το έμβρυο παραμένουν άγνωστοι, καθώς δεν έχουν γίνει μελέτες σε γυναίκες που κυοφορούσαν.

Η λήψη εμβολίου είναι προσωπική επιλογή της εγκύου

Η έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, όπως ο υγειονομικός υπάλληλος, και μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί.

Μια συζήτηση με έναν ειδικό, θα την βοηθήσει να αποφασίσει αν θα κάνει το εμβόλιο που έχει πάρει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. 

Βασικά θέματα που μπορεί να συζητήσει η έγκυος είναι:

 • Η πιθανότητα έκθεσης στο ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί το Covid-19
 • οι κίνδυνοι που διατρέχουν από τον covid-19, η ίδια και το έμβρυο
 • πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο, γνωστές παρενέργειες εμβολίου και έλλειψη δεδομένων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όσες έγκυες εμβολιαστούν θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν όλα τα μέσα προστασίας έναντι του COVID-19. Αυτό σημαίνει:

 • χρήση μάσκας
 • τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον 2 μέτρων
 • αποφυγή συνωστισμού
 • ­πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα ή χρήση αντισηπτικών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ
 • εφαρμογή των ταξιδιωτικών οδηγιών του CDC
 • εφαρμογή των οδηγιών για καραντίνα, μετά από επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.
 • εφαρμογή των οδηγιών προστασίας σε όλους τους χώρους εργασίας

Παρενέργειες εμβολίων

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν μετά τη λήψη των διαθέσιμων δύο εμβολίων κατά του Covid-19, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναμένεται να είναι ίδιες και για τις έγκυες.

Οι έγκυες που παρουσιάζουν πυρετό μετά τον εμβολιασμό, πιθανώς να τους προτείνουν την λήψη ακεταμινοφαίνης (acetaminophen), καθώς ο πυρετός έχει συσχετιστεί με ανεπιθύμητες επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.. Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να προσφερθεί στην έγκυο και για την αντιμετώπιση άλλων συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό.

Μερικά άτομα παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη λήψη του εμβολίου. Το CDC συνιστά σε όλους τους εμβολιαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, να μιλήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (π.χ. αναφυλαξία) σε οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμη θεραπεία (π.χ. ενδομυϊκή, ενδοφλέβια ή υποδόρια).

Διάγνωση εγκυμοσύνης πριν τον εμβολισμό

Δεν συνιστάται εξέταση για την διαπίστωση εγκυμοσύνης πριν από τον εμβολιασμό. Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες,  μπορούν να προγραμματίσουν μια εγκυμοσύνη μετά τη λήψη εμβολίου mRNA.

Εμβολιασμός και θηλασμός

Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA, σε θηλάζουσες γυναίκες ή για τις επιδράσεις στο βρέφος που θηλάζει ή στην παραγωγή /απέκκριση γάλακτος.

Τα εμβόλια mRNA δεν πιστεύεται ότι, αποτελούν κίνδυνο για το βρέφος που θηλάζει.

Στα άτομα που θηλάζουν, συστήνεται ο εμβολιασμός και μπορούν να αποφασίσουν να εμβολιαστούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.