Web
Analytics
Μηδενική σχρδόν η θνησιμότητα από COVID-19, αν έχετε βιταμίνη D 50 ng/ml - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μηδενική σχρδόν η θνησιμότητα από COVID-19, αν έχετε βιταμίνη D 50 ng/ml

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2021 έγινε προδημοσίευση μιας μελέτης στο medRxiv με τίτλο "COVID-19 mortality risk correlates inversely with vitamin D3 status, and a mortality rate close to zero could theoretically be achieved at 50 ng/ml 25(OH)D3: Results of a systematic review and meta-analysis" (Ο κίνδυνος θνησιμότητας από τον COVID-19 συσχετίζεται αντιστρόφως με την κατάσταση της βιταμίνης D3 και ένα ποσοστό θνησιμότητας κοντά στο μηδέν θα μπορούσε θεωρητικά να επιτευχθεί στα 50 ng/ml 25 (OH) D3: Αποτελέσματα συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης).

Ας δούμε τι αναφέρεται στην περίληψη της μελέτης:

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα καλσιδιόλης στο αίμα (25 (OH) D3) συσχετίζονται έντονα με τη σοβαρότητα της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Υπάρχει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το εάν η χαμηλή D3 προκαλείται από τη μόλυνση ή εάν η ανεπάρκεια επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική άμυνα. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η συλλογή περαιτέρω στοιχείων σχετικά με αυτό το θέμα.

Μέθοδοι 

Πραγματοποιήθηκε συστηματική αναζήτηση βιβλιογραφίας για τον εντοπισμό αναδρομικής κοόρτης καθώς και κλινικές μελέτες σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19 έναντι των επιπέδων D3 στο αίμα. Τα ποσοστά θνησιμότητας από κλινικές μελέτες διορθώθηκαν για την ηλικία, το φύλο και τον διαβήτη. Τα δεδομένα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας συσχέτιση και γραμμική παλινδρόμηση.

Αποτελέσματα 

Εντοπίστηκε μία πληθυσμιακή μελέτη και επτά κλινικές μελέτες, οι οποίες ανέφεραν επίπεδα D3 στο αίμα πριν από τη μόλυνση ή την ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο. Έδειξαν ανεξάρτητα μια αρνητική συσχέτιση Pearson των επιπέδων D3 και του κινδύνου θνησιμότητας (r (17) =-. 4154, p = .0770/r (13) =-. 4886, p = .0646). Για τα συνδυασμένα δεδομένα, τα μέσα επίπεδα (IQR) D3 ήταν 23,2 ng/ml (17,4-26,8) και παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση Pearson (r (32) =-. 3989, p = .0194). Η υποχώρηση πρότεινε ένα θεωρητικό σημείο μηδενικής θνησιμότητας σε περίπου 50 ng/ml D3.

Συμπεράσματα 

Τα δύο σύνολα δεδομένων παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χαμηλή D3 είναι προγνωστική και όχι παρενέργεια της λοίμωξης. Παρά τους συνεχιζόμενους εμβολιασμούς, συνιστούμε την αύξηση των επιπέδων του ορού 25 (OH) D σε πάνω από 50 ng/ml για την πρόληψη ή τον μετριασμό νέων εστιών που οφείλονται σε μεταλλάξεις διαφυγής ή μείωση της δραστηριότητας των αντισωμάτων.

 

Πηγή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος
Naturopath (Φυσικοπαθητικός)-Διατροφοπαθητικός

Ιστότοπος: https://mariosdimopoulos.com/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.