Web
Analytics
Ο κορονοϊός «απειλεί» τα αγέννητα μωρά - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο κορονοϊός «απειλεί» τα αγέννητα μωρά

Ο κορονοϊός (COVID-19) μπορεί να τραυματίσει τον πλακούντα των εγκύων γυναικών και να διακόψει την παροχή αίματος στα αγέννητα μωρά, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη.

Ο πλακούντας είναι το πρώτο όργανο που σχηματίζεται στην ανάπτυξη του εμβρύου. Εκτελεί τις  λειτουργίες των πνευμόνων, του εντέρου, των νεφρών και του συκωτιού του εμβρύου, καθώς παίρνει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από το αίμα της μητέρας και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες.

Οι επιστήμονες βρήκαν:

  • ορατή ζημιά στον πλακούντα και των 15 μητέρων που συμμετείχαν στην έρευνα.
  • βλάβες και θρόμβοι αίματος σε ζωτικό όργανο, που είναι υπεύθυνο για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο.
  • προβλήματα με τη ροή αίματος προς τον πλακούντα που μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλό βάρος γέννησης, βλάβη οργάνων στο μωρό ή ακόμη και σε θάνατο του εμβρύου.

Παρόλο που κανένα από τα παιδιά στη μελέτη δεν είχε προβλήματα υγείας, οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη δήλωσαν ότι τα ευρήματα τους ανησύχησαν.

Τα αποτελέσματα επισημαίνουν την ανάγκη παρακολούθησης των εγκύων που μόλις έχουν μολυνθεί με COVID-19, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Συνολικά δεκαέξι γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις.

Οι 15 γέννησαν υγιή μωρά, ενώ μία απέβαλε στο δεύτερο τρίμηνο.

Συνεπώς, ο κίνδυνος αποβολής ήταν 6%, που είναι λίγο μεγαλύτερο από το 1% των αποβολών που εμφανίζονται στο δεύτερο τρίμηνο μιας συνηθισμένης εγκυμοσύνης.

Η γυναίκα που απέβαλε ήταν ασυμπτωματική και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι εάν ο ιός προκάλεσε την αποβολή ή αν δεν σχετίζεται. Επιπλέον, η έρευνα είναι πολύ μικρή ώστε τα αποτελέσματα να θεωρηθούν αξιόπιστα.

Και τα 15 παιδιά που γεννήθηκαν, βγήκαν αρνητικά στον ιό και ήταν υγιή. Επομένως, εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πλακούντας κάθε μητέρας υπέστη ορατή ζημιά, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Δρ. Jeffrey Goldstein.

«Δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα βρέφη που γεννιούνται ζωντανά, βάσει των περιορισμένων στοιχείων μας, αλλά επισημαίνει ότι οι γυναίκες με COVID πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα. Αυτά τα ευρήματα επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρχει κάτι που δημιουργεί θρόμβους στον πλακούντα, κατά τον κορονοϊό», δήλωσε ο Goldstein.

Έχουν γίνει γνωστές άλλες τέσσερις περιπτώσεις αποβολών, ενώ οι έγκυες είχαν νοσήσει από COVID. Οι ασθενείς είχαν συμπτώματα και τρεις στους τέσσερις είχαν σοβαρή φλεγμονή στον πλακούντα.

Η μελέτη, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «American Journal of Clinical Pathology» και εξέτασε τις γυναίκες που γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο Northwestern Medicine Prentice Women's Hospital μεταξύ 18 Μαρτίου και 5 Μαΐου.

Δώδεκα γυναίκες (80 %) είχαν έναν τύπο τραυματισμού στον πλακούντα  που εμποδίζει τη ροή του αίματος από τη μητέρα στο μωρό, που ονομάζεται «εμβρυική θρομβωτική αγγειοπάθεια».

Έξι από τις 16 γυναίκες (40%) είχαν θρόμβους στον πλακούντα (intervillous thrombi).

Η σοβαρή φλεγμονή, μια υπερβολική αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα στη μόλυνση με COVID-19, θεωρείται ότι είναι η αιτία των θρόμβων στο αίμα.

Είναι ένας από τους λόγους που πολλοί ασθενείς με ιούς υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, λένε οι ειδικοί.

Η συν-συγγραφέας Δρ Emily Miller, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο, ανησυχεί πολύ λόγω των ευρημάτων.

Τέσσερις ασθενείς, τρεις έως πέντε εβδομάδες πριν από τον τοκετό, εμφάνισαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά της με γρίπης, και βγήκαν θετικοί για κορονοϊό.

Οι υπόλοιποι ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί και βγήκαν θετικοί μόνο όταν έφτασαν στο νοσοκομείο για να αποκτήσουν το μωρό τους.

«Δεν θέλω να βγάλω συμπεράσματα από μια μικρή μελέτη, αλλά αυτή η πρώτη ματιά στο πώς το COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον πλακούντα έχει κάποιες πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη. Πρέπει να συζητήσουμε εάν πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο παρακολούθησης των εγκύων γυναικών», δήλωσε η Miller.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ενώ τα μωρά γεννήθηκαν υγιή, μεγάλο μέρος της ροής του αίματος μπλοκαρίστηκε και πολλοί από τους πλακούντες ήταν μικρότεροι από ότι θα έπρεπε.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πλακούντα είναι περιττό. Ακόμα και να λειτουργεί μόνο το μισό, συχνά τα μωρά είναι ασφαλή. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο ορισμένες εγκυμοσύνες», πρόσθεσε η Miller.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.