Web
Analytics
Προστάτης: Μία εξέταση αίματος στα 60 δείχνει τον κίνδυνο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Προστάτης: Μία εξέταση αίματος στα 60 δείχνει τον κίνδυνο

Μια απλή εξέταση αίματος για τον καρκίνο του προστάτη στους μεσήλικες άντρες μπορεί να δείξει ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο, ώστε να ελεγχθούν περαιτέρω και να κάνουν θεραπεία μόνον αυτοί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως αναφέρουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) ο καθηγητής Χανς Λίλγια από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες του, υπέβαλλαν σε εξέταση PSA 1.167 άντρες ηλικίας 60 ετών και τους χώρισαν σε δύο ομάδες αναλόγως με τα επίπεδά του.

Το 90% των θανάτων από καρκίνο του προστάτη καταγράφηκε σε εκείνους με τα υψηλότερα επίπεδα, ενώ σε όσους είχαν μέτρια ή χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας ήταν αμελητέα.

Το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη, αλλά και σε αρκετούς πάσχοντες από καλοήθη νοσήματα, όπως η προστατίτιδα και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Το πρόβλημα, γράφει η εφημερίδα «Ιντεπέντεντ», είναι ότι ακόμα και αν η αύξηση των επιπέδων του σημαίνει καρκίνο, η νόσος μπορεί να εξελίσσεται με πάρα πολύ αργό ρυθμό και να μην επηρεάσει τη διάρκεια ζωής του πάσχοντος.

Το PSA όμως δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους αβλαβείς καρκίνους από τους επιθετικούς, με επακόλουθο η εξέταση – που προς το παρόν συνιστάται να γίνεται συστηματικά - να έχει κατηγορηθεί ότι έχει προκαλέσει «επιδημία» αχρείαστων περαιτέρω εξετάσεων και θεραπειών.

Υπολογίζεται ότι έως το 40% των ανδρών ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν καρκίνο του προστάτη, αλλά λίγοι το ξέρουν και οι περισσότεροι θα χάσουν τελικά τη ζωή τους από κάτι άλλο.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μία και μοναδική εξέταση στην ηλικία των 60 ετών μπορεί να εντοπίσει τους μισούς άντρες με ελάχιστο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη, οπότε ο περαιτέρω έλεγχος και η θεραπεία θα περιοριστούν στους άλλους μισούς, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι αχρείαστες παρεμβάσεις.

Ωστόσο, οι μισοί άντρες που υψηλό κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη, δεν πρέπει να απελπίζονται. Τα αυξημένα επίπεδα του PSA «ούτε κατά διάνοια δεν σημαίνουν ότι έχουν προχωρημένο καρκίνο», σημειώνουν οι ερευνητές στην BMJ. Από τους άντρες με τα υψηλότερα επίπεδα PSA απ' όλους, μόνο ο ένας στους έξι θα πεθάνει από τη νόσο μέσα στην επόμενη 25ετία.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε μαζί με την συνδυασμένη ανάλυση έξι προγενέστερων μελετών για το PSA, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 400.000 άντρες. Η ανάλυση αυτή παρείχε ανεπαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν την ανάγκη να ελέγχονται κάθε χρόνο όλοι οι άντρες από την ηλικία των 50 ετών και πάνω.

 

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.