Web
Analytics
Πρωτοποριακή τεχνική με αλφάδι! - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πρωτοποριακή τεχνική με αλφάδι!

21 Νοε 2011

Με ένα... αλφάδι ευθυγράμμισης, ειδική τεχνογνωσία και εκπαίδευση Ελληνες ορθοπεδικοί χειρουργοί πρωτοπορούν, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στην αντικατάσταση του γονάτου με απόλυτη ακρίβεια και μικρότερο κόστος.

Η καινοτόμα τεχνική που εφαρμόζουν και για την οποία διεκδικούν πατέντα αφορά ένα από τα στάδια της αρθροπλαστικής γόνατος, εγχείρησης η οποία έχει καθιερωθεί ως λύση σε ασθενείς με παραμορφωμένο γόνατο. «Είχαμε την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε σε επέμβαση αρθροπλαστικής το γνωστό σε όλους αλφάδι, το εργαλείο των χτιστών που, δείχνοντας μια κάθετη και μια οριζόντια γραμμή λέιζερ, τους βοηθούν να κάνουν έναν τοίχο ίσιο. Εμείς σκεφτήκαμε να το χρησιμοποιήσουμε στο κόψιμο της κνήμης. Προβάλλουμε το αλφάδι στο κόκαλο και στη συνέχεια κάνουμε το κόψιμο πάνω στο σημείο που μας δείχνει. Σημαδεύουμε δηλαδή το σημείο όπου θα κόβαμε και βάζουμε εκεί τα εργαλεία μας. Ετσι, επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε βρει το σωστό σημείο κοψίματος», εξήγησε ο Αναστάσιος Νικολαΐδης, γραμματέας του Τμήματος Ισχίου και Γόνατος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ), ο οποίος παρουσίασε την τεχνική χτες σε Ελληνες και ξένους γιατρούς στο συνέδριο του Τμήματος Ισχίου και Γόνατος της ΕΕΧΟΤ και της Εταιρείας Ερευνας Ισχίου και Γόνατος, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η καινοτόμα ιδέα

Η τεχνική, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, ξεκίνησε από μια ιδέα η οποία κατάφερε να πραγματοποιηθεί με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, σε συνεργασία με την ομάδα του ορθοπεδικού Γιώργου Καπετάνου στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». «Εφαρμόσαμε την τεχνική σε δώδεκα ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα. Επιβεβαιώσαμε ότι το κόψιμο της κνήμης έγινε σωστά, ενώ το αλφάδι είναι ένα εργαλείο που δε χρειάζεται ούτε αποστείρωση. Η διάρκεια της επέμβασης είναι ίδια, γίνεται με ολική νάρκωση, απλώς το ένα από τα επτά κοψίματα γίνεται με τον τρόπο που περιγράψαμε. Το πλεονέκτημα είναι ότι με βάση την τεχνική θα μπορέσουν να φτιαχτούν τα ειδικά εργαλεία ώστε να έχουμε πολύ ακριβές κόψιμο της κνήμης χωρίς να χρειαζόμαστε πια τα συμβατικά εργαλεία και ελαττώνοντας το κόστος της επέμβασης», τόνισε.

Οπως τόνισαν οι γιατροί σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το συνέδριο, η ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος προσφέρει πλέον καλύτερη αποκατάσταση, καθώς έχει «εμπλουτιστεί» με νέα σύγχρονα υλικά, διαφορετικής σχεδίασης (τιτάνιο, κεραμικό, διάφορα κράματα μετάλλων) και πλήρως βιοσυμβατά, που διαρκούν μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό χειρουργό Θεοδόσιο Κουκουμπή, με νεότερες τεχνικές (χειρουργικές και αναισθησιολογικές) επιτυγχάνεται ταχύτερη αποκατάσταση και οι ασθενείς αποφεύγουν να υποβληθούν σε δεύτερο χειρουργείο.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

 

Πηγή: www.agelioforos.gr 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.