Web
Analytics
Ρευματικές Παθήσεις, μέγιστο και πολυδιάστατο πρόβλημα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ρευματικές Παθήσεις, μέγιστο και πολυδιάστατο πρόβλημα

Τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων (άτομα ηλικίας 19 ετών και πάνω), που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών με τη συνεργασία πολλών ρευματολόγων, έδειξαν ότι οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν ένα μέγιστο και πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μας. Και αυτό διότι 2.500.000 Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση.

Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, οι ρευματικές παθήσεις είναι το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται για το:

 • 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας.
 • 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.).
 • 30% των απουσιών από την εργασία και
 • 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων), τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας, δηλαδή στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών.

Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Ιουνίου 2010, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών, Άμ. Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξ. Ανδριανάκος, ο οποίος πρόσθεσε ότι, λόγω άγνοιας για τις ρευματικές παθήσεις, μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν απευθύνεται έγκαιρα ή δεν απευθύνεται καθόλου στους ειδικούς γιατρούς, (ρευματολόγους), γεγονός που είναι καθοριστικής σημασίας για την ορθή διάγνωση, τη σωστή θεραπευτική παρέμβαση και την τελική έκβαση αυτών των παθήσεων.

Για παράδειγμα, όταν εμφανιστεί η νόσος, μόνο 20% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 13% των ασθενών με αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα ή ψωριασική αρθρίτιδα απευθύνονται σε ρευματολόγους, ενώ 10% των ασθενών με την πρώτη πάθηση και 40% εκείνων με τις δεύτερες παθήσεις ουδέποτε επισκέπτονται ρευματολόγους, με αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας και την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις και σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας.

Η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και τη δραστική μείωση των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεών τους.

Τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο κ. Ανδριανάκος, η Ρευματολογία σημείωσε μεγάλες προόδους στο θεραπευτικό τομέα των ρευματικών παθήσεων. Για παράδειγμα, η καλύτερη κατανόηση της παθογένειας αρκετών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη και εισαγωγή στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση των βιολογικών παραγόντων, που αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη στη Ρευματολογία. Οι βιολογικοί παράγοντες χορηγούμενοι στους ασθενείς εξουδετερώνουν είτε ορισμένα κύτταρα είτε τις λεγόμενες κυταροκίνες που παράγονται από κύτταρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια αυτών των παθήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της εξουδετέρωσης είναι η καταστολή των παθογενετικών μηχανισμών που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση αυτών των παθήσεων.

Έτσι, σήμερα είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και η δραστική μείωση των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεών τους με τις δύο προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν, δηλ. την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση. Για την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων απαιτείται ενημέρωση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις.

Με στόχο τη συμβολή του προς την κατεύθυνση αυτή, το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών στα πλαίσια του κοινωνικού του έργου πραγματοποιεί Εκδηλώσεις Ενημέρωσης του Κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις σε όλες τις Πρωτεύουσες των Νομών και σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Οι Εκδηλώσεις αυτές έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων και οργανώνονται σε συνεργασία με τους Δήμους. Η πρώτη τέτοια Εκδήλωση για το κοινό του Λεκανοπεδίου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο της Νέας Σμύρνης, την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010, ώρα 19:00, στην Ν. Σμύρνη, στην αίθουσα Εστίας της Ν. Σμύρνης (Κων. Παλαιολόγου 1).

Σχετικά με τις ρευματικές παθήσεις

Οι ρευματικές παθήσεις είναι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλ. των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπονδυλικής στήλης. Αρκετές ρευματικές παθήσεις, όπως π.χ. οι αυτοάνοσες, προσβάλλουν και άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια, τους πνεύμονες, τα αγγεία, τα νεύρα κ.ά. Κύρια συμπτώματά τους είναι:

 • Ο πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις ή/και σε τένοντες ή μυς ή στη μέση ή στον αυχένα.
 • Η δυσκαμψία των αρθρώσεων, δηλ. η δυσκολία στις κινήσεις μετά από ανάπαυση.
 • Η διόγκωση ή η ευαισθησία στην πίεση μιας ή περισσότερων αρθρώσεων.
 • Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200, και κατατάσσονται σε 6 ομάδες:
 • Φλεγμονώδεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, αγγειίτιδες κ.λπ.) που είναι και οι σοβαρότερες,
 • Οστεοαρθρίτιδες,
 • Οσφυαλγία – ισχιαλγία,
 • Αυχεναλγία – αυχενικό σύνδρομο,
 • Παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού (περιαρθρίτιδες, τενοντίτιδες κ.λπ.) και
 • Διάφορες ρευματικές παθήσεις (Οστεοπόρωση κ.λπ.).

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.