Web
Analytics
Τα στεροειδή και τα χάπια κατά της τριχόπτωσης βλάπτουν την αντρική γονιμότητα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα στεροειδή και τα χάπια κατά της τριχόπτωσης βλάπτουν την αντρική γονιμότητα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των μυών και τα χάπια για την φαλάκρα (ανδρογενετική αλωπεκία) έχουν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της στυτικής δυσλειτουργίας και της υπογονιμότητας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Daily Mail.

Ο Δρ. Mossman, όταν έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Sheffield, παρατήρησε ότι οι άνδρες που είχαν προσέλθει για να ελέγξουν την γονιμότητά τους ήταν υπερβολικά «φουσκωμένοι».

Στην συνέχεια σύνδεσε την υπογονιμότητα με την χρήση των αναβολικών στεροειδών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αύξηση της μυϊκής μάζας και των επιδόσεων στο γυμναστήριο.

Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή (AAS), φάρμακα που βελτιώνουν την εμφάνιση και την αθλητική επίδοση, αποτελούν την συνθετική μορφή της φυσικά απαντώμενης ανδρικής ορμόνης, τεστοστερόνη.

Ωστόσο, τα στεροειδή μπορούν να εμποδίσουν την παραγωγή της τεστοστερόνης στους όρχεις,  η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή των σπερματοζωαρίων.

Η αρνητική αυτή επίδραση, μπορεί να αντιστραφεί σε χρονικό διάστημα 3 μηνών μέχρι ένα χρόνο, από την στιγμή που θα διακοπούν τα στεροειδή.

Αν όμως, ληφθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε υψηλές δόσεις, μπορεί να βλάψει την γονιμότητα μόνιμα.

Ο καθηγητής Pacey, πρώην πρόεδρος της «Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας», εκτιμά ότι το 90% των ατόμων που κάνουν χρήση αναβολικών στεροειδών, γίνονται στείροι.

«Τα χάπια κατά της φαλάκρας δεν είναι τόσο ανησυχητικά, ωστόσο, αυξάνονται έντονα οι πωλήσεις τους», πρόσθεσε ο Pacey.

Το φάρμακο φιναστερίδη (finasteride), το οποίο συνταγογραφείται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφει τη σεξουαλική δυσλειτουργία ως μια «πολύ κοινή» παρενέργεια, η οποία περιλαμβάνει μειωμένη ερωτική επιθυμία και αδυναμία επίτευξης στύσης.

Η φιναστερίδη, περιορίζει τη τριχόπτωση, καθώς αλλάζει τον τρόπο που η τεστοστερόνη μεταβολίζεται στο σώμα και σταματάει την μετατροπή της σε διυδροτεστοστερόνη, ένα ανδρογόνο που συνδέεται με την φαλάκρα.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο George Washington και δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology το 2014, περίπου το 5% των ανδρών που έλαβαν το φάρμακο φιναστερίνη εμφάνισαν μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.