Web
Analytics
Τεστ-σταθμός για τη μητρότητα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τεστ-σταθμός για τη μητρότητα

Μια γυναίκα ηλικίας 41 ετών με ιστορικό τριών αποβολών και 13 αποτυχημένων κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, απέκτησε το πρώτο της παιδί με τη βοήθεια μιας πρωτοποριακής μεθόδου εξέτασης των ωαρίων που επινοήθηκε από βρετανούς επιστήμονες. Κατ' αυτήν, γίνεται ταχεία ανάλυση των χρωμοσωμάτων των ωαρίων για να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες.

Ο μικρούλης Όλιβερ αποτελεί τον πρώτο άνθρωπο, ο οποίος ελέγχεται χρωμοσωμιακά πριν καν γίνει η σύλληψη και επιπλέον δεν έχει καταψυχθεί ως έμβρυο αρχικού σταδίου.

Ειδικοί σε θέματα γονιμότητας από το Νότιγχαμ εξέτασαν τα ωάρια της μητέρας του πριν τα γονιμοποιήσουν στο εργαστήριο, για να εντοπίσουν τα πιο κατάλληλα - μία διαδικασία που πιστεύουν ότι διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι επιστήμονες λένε ότι πρόκειται για μια ταχεία και μεγάλη ακρίβεια μέθοδο για την ανίχνευση αλλοιώσεων στα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων του ωαρίου, οι οποίες εμπλέκονται στις αποβολές και στις γενετικές ανωμαλίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανότητες της μητέρας του Όλιβερ να αποκτήσει ένα παιδί ήταν λιγότερες από 7%, δίχως καν να συνυπολογίσουν τις 13 αποτυχημένες προηγούμενες εξωσωματικές της.

Όταν υπέβαλλαν σε χρωμοσωμιακό έλεγχο τα οκτώ ωάρια που αφαίρεσαν από τις ωοθήκες της, διαπίστωσαν πως μόνο τα δύο ήσαν υγιή. Έτσι, γονιμοποίησαν το ένα και το εμφύτευσαν στη μήτρα της, με αποτέλεσμα να γεννηθεί τον Ιούλιο ο Όλιβερ.

Οι γονείς του αποφάσισαν πως ναι μεν θέλουν να ενημερωθεί το κοινό για την επιτυχία της μεθόδου, αλλά επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Πρόβλημα σε 2 στα 3 ωάρια

«Οι χρωμοσωμιακές ανωμαλίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτυχία εγκατάστασης μιας εγκυμοσύνης», είπε ο καθηγητής Σάιμον Φίσελ, εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου Care Fertility, στο Νότιγχαμ, που επινόησε την τεχνική.

«Η πλήρης χρωμοσωμιακή ανάλυση μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχίας σε ζευγάρια τα οποία έχουν λιγοστές πιθανότητες συλλήψεως ή ιστορικό αποτυχημένων θεραπειών και αποβολών, και να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εγκυμοσύνης για όλα τα ζευγάρια».

Μη φυσιολογικά χρωμοσώματα φέρουν περίπου τα μισά ωάρια των νεαρών γυναικών και το 75% των ωαρίων στις γυναίκες που έχουν περάσει τα 39 τους χρόνια, κατά τον δρα Φίσελ.

Η νέα μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί σε 24 έως 48 ώρες, γεγονός που σημαίνει ότι τα έμβρυα που θα δημιουργηθούν με την εξωσωματική δεν χρειάζεται να καταψυχθούν πριν εμφυτευθούν στην μήτρα. Το κόστος της είναι 1.950 λίρες (περίπου 2.225 ευρώ), ενώ η ίδια εξέταση μπορεί να γίνει και σε έμβρυα που θα προκύψουν έπειτα από εξωσωματική.

Ο δρ Φίσελ είπε πως η γέννηση του Όλιβερ απέδειξε ότι η νέα εξέταση μπορεί όντως να βοηθήσει τα ζευγάρια που κατ' επανάληψιν απέτυχαν να αποκτήσουν παιδί. «Όλοι περιμέναμε με αγωνία να γεννηθεί αυτό το ξεχωριστό μωρό», είπε. «Η γέννησή του αποτελεί ορόσημο στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους πολλές γυναίκες δεν μπορούν να μείνουν έγκυοι».

Πώς γίνεται η εξέταση

Τα υγιή ανθρώπινα κύτταρα διαθέτουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, τα μισά εκ των οποίων κληρονομούνται από τον πατέρα και τα υπόλοιπα από την μητέρα.

Όταν ένα ωάριο είναι έτοιμο για γονιμοποίηση, απορρίπτει τα μισά από τα χρωμοσώματά του, ώστε να μείνει «χώρος» για τα χρωμοσώματα που θα έρθουν από το σπερματοζωάριο του πατέρα. Τα χρωμοσώματα που απορρίπτονται, μεταφέρονται σε μια δομή στην άκρη του ωαρίου που αποκαλείται πολικό σώμα και ουσιαστικά αποτελεί έναν «καθρέφτη» του τι συμβαίνει στο ωάριο.

Με την νέα εξέταση, η οποία αποκαλείται συγκριτική υβριδοποίηση γονιδιώματος σε συστοιχία (Array CGH), αφαιρείται το πολικό σώμα από το ωάριο και ελέγχεται ο αριθμός των χρωμοσωμάτων που φέρει, για να διαπιστωθεί εάν είναι φυσιολογικός. Εάν βρεθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος από το 23, σημαίνει πως το ωάριο δεν είναι φυσιολογικό, άρα δεν πρέπει να γονιμοποιηθεί.

Πιστεύεται ότι σε δύο στις τρεις γυναίκες που αποτυγχάνουν σε κάθε εξωσωματική, η αιτία είναι οι χρωμοσωμιακές ανωμαλίες στα εμφυτευόμενα έμβρυα.

«Χρειάζονται ακόμη χρόνια ερευνών»

Πριν από δύο χρόνια, αμερικανοί επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι 18 γυναίκες απέκτησαν μωρά έπειτα από έλεγχο των ωαρίων τους με μια παρόμοια μέθοδο. Ωστόσο, σε εκείνες τις περιπτώσεις τα έμβρυα που είχαν δημιουργηθεί στο εργαστήριο είχαν καταψυχθεί και είχαν εμφυτευθεί αργότερα στις γυναίκες.

Η Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας (BFS) χαρακτήρισε τη γέννηση του Όλιβερ ως πολλά υποσχόμενη, αλλά τόνισε πως απαιτείται πολλή έρευνα ακόμα, πριν αρχίσει η ευρεία εφαρμογή της. Όπως είπε ο πρόεδρός της κ. Τόνι Ράδερφορντ, δεν υπάρχουν ακόμα πειστικά στοιχεία ότι οι τεχνικές προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου, όπως η Array CGH, βελτιώνουν τα ποσοστά κυήσεως ή ζώντων γεννήσεων.

«Πολύ συχνά βλέπουμε πρωτοριακές ειδήσεις για τεχνικές που μοιάζει να υπόσχονται πολλά, αλλά αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των υποψήφιων γονέων όταν εφαρμοστούν ευρέως», είπε.

Ο καθηγητής Πίτερ Μπρόουντ, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας των Γυναικών στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε ενθουσιασμένος που η μητέρα του Όλιβερ πέτυχε αυτό που τόσα χρόνια προσπαθούσε, αλλά επέστησε την προσοχή. «Αυτή τη στιγμή μπορούμε να το δούμε μόνον ως ένα πολύ τυχερό αποτέλεσμα», είπε.

Από την πλευρά του, ο δρ Στιούαρτ Λέιβερι, διευθυντής του Τμήματος Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Νοσοκομείο Χάμερσμιθ του Λονδίνου, είπε πως ναι μεν η τεχνική φαίνεται ότι αποτελεί «ένα πανίσχυρο όπλο» που θα βοηθά στην καλύτερη επιλογή των ωαρίων, τα οποία παράγονται σε κάθε κύκλο εξωσωματικής, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς και γι' αυτό η αισιοδοξία πρέπει να συνοδεύεται από προσοχή, έως ότου συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

 

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.