Μια μετα-ανάλυση Ισπανών ερευνητών αναφέρει ότι το σελήνιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστεως.
Διαιτητικές πηγές αυτού του βασικού μικροθρεπτικού συστατικού αποτελούν τα φυτά που καλλιεργούνται σε χώματα πλούσια σε σελήνιο ή τα ζώα που βόσκουν σε τέτοια εδάφη - καθώς και προϊόντα εμπλουτισμένα με σελήνιο, αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Nuria Malats του ισπανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου της Μαδρίτης.
Από τη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, φαίνεται ότι το σελήνιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 39%.
«Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα του σεληνίου, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης», αναφέρει η Malats σε μια δήλωσή της, η οποία επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις του σεληνίου ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Η προστατευτική δράση του σεληνίου φαίνεται να διαφέρει ανάλογα με το φύλο, καθώς οι γυναίκες φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στις διαφορές του τρόπου συσσώρευσης και αποβολής του σεληνίου.
Η Malats και οι συνεργάτες της διενήργησαν μια μετα-ανάλυση επτά μελετών - ως επί το πλείστον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από το Βέλγιο, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες. Τα επίπεδα του σεληνίου μετρήθηκαν στον ορό και στα νύχια.
«Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της υψηλής πρόσληψης σεληνίου αναφορικά με τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα πριν από την επιβολή υψηλότερων επιπέδων πρόσληψης σεληνίου» επισημαίνει η Malats.
Πηγή: www.e-hospital.gr