Web
Analytics
Το τέλος της αναπηρικής καρέκλας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το τέλος της αναπηρικής καρέκλας

27 Ιουλ 2012

Το τέλος της αναπηρικής καρέκλας φαίνεται ευτυχώς πως είναι κοντά. Τέσσερις μεγάλες εταιρίες με ηγετική θέση στη βιοϊατρική τεχνολογία, από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ και την Ιαπωνία έχουν ήδη διοθέσει στην αγορά ή ετοιμάζονται σύντομο να διαθέσουν τις συσκευές υποβοήθησης βάδισης με εξαιρετικά αποτελέσμοτα.

Οι διαφορές τους εντοπίζονται στην αυτονομία τους, που είναι από 4 έως και 10 ώρες λειτουργίας βάδισης για κάθε φόρτιση, στο βάρος τους και στη δυνατότητα να υποστηρίζουν περπάτημα σε σκάλες ή όχι. Επίσης, κάποιες απαιτούν και χρήση βοηθημάτων βάδισης όπως μπαστούνι ή πατερίτσες. Ο χρήστης μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μέχρι 4 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά μπορεί να παραμένει όρθιος για πολλές ώρες. Οι συσκευές απαιτούν ικανοποιητική λειτουργία των άνω άκρων, ύψος 1,50 έως 2,00m και βάρος κάτω από 100 κιλά. Οι συσκευές υποβοήθησης βάδισης εξελίσσονται ταχύτατα και ακολουθούν την ταχύτατη εξέλιξη που συντελείται στο πεδίο των επαναφορτιζόμενων μπαταριών και των επεξεργαστών. Οι ασθενείς με κινητικές δυσκολίες, που περιγράφουν την εμπειρία τους όταν σηκώθηκαν όρθιοι και περπάτησαν έπειτα από τόσο καιρό, δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

Ο Allen Hayden από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος έχει υποστεί τραυματισμό νωτιαίου μυελού σε τροχαίο ατύχημα με μοτοσυκλέτα, λέει ότι την πρώτη φορά που χρησιμοποίησε το μηχάνημα υποβοήθησης βάδισης Rex ένιωσε ότι ξαναγεννήθηκε. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν χορταίνω να βλέπω τα πόδια μου να κινούνται. Επιτέλους βλέπω τους φίλους μου ίσια στο μάτια και δεν τους κοιτάω από κάτω». Τώρα δουλεύει σε μηχανουργείο στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας και μένει όρθιος γιο 4-5 ώρες καθημερινά. Το πιο σπουδαίο είναι ότι είναι πιο υγιής, αφού κινείται ολόκληρο το σώμα του και μειώθηκαν οι συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού που παρουσίαζε τον τελευταίο καιρό.

Μοναδικό εμπόδιο το κόστος, Το οποίο, προς το παρόν, είναι αρκετά υψηλό. Η τιμή των συσκευών υποβοήθησης βάδισης κυμαίνεται οπό 50.000 έως και 150.000 ευρώ.

Στις χώρες όπου γίνεται η εξέλιξη των συσκευών εφαρμόζεται ήδη πρόγραμμα ενοικίασης και εξετάζεται πολύ σοβαρά η χορήγηση χρήσης οπό το ταμείο και όχι η ογορά της συσκευής από τους ασθενείς. Παρότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο, οι τιμές των συσκευών υποβοήθησης βάδισης ξεκινούν περίπου στο διπλάσιο της τιμής των τελειότερων ηλεκτρικών αναπηρικών αμαξιδίων κοι αναμένεται με την αύξηση της παραγωγής οι τιμές να μειωθούν πολύ σημαντικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αναμένεται σε 15 περίπου χρόνια, με την αναμενόμενη πρόοδο των μπαταριών, να είναι πλέον παρελθόν η αναπηρική καρέκλα.


Κων/νος Δρετάκης
Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Νοσοκομείο Metropolitan
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.