Web
Analytics
Από τα 12 ξεκινούν το αλκοόλ τα Ελληνόπουλα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Από τα 12 ξεκινούν το αλκοόλ τα Ελληνόπουλα

18 Απρ 2011

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Έθνος την οποία έκανε το Τμήμα Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Ρόδου, το 80% των ανηλίκων έχει πιει το λιγότερο μία φορά στη ζωή του.

 

Μια ακόμα έρευνα έρχεται να αποδείξει πως τα Ελληνόπουλα είναι "γερά ποτήρια" ενώ ξεκινούν να πίνουν από πολύ νωρίς αλκοόλ, περίπου από τα 12 τους χρόνια.


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Έθνος την οποία έκανε το Τμήμα Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Ρόδου, το 80% των ανηλίκων έχει πιει το λιγότερο μία φορά στη ζωή του.

Στη μελέτη συμμετείχαν 504 παιδιά ηλικίας 10 έως 17 ετών από σχολεία του Νομού Δωδεκανήσων (γυμνάσια και λύκεια Λέρου, Πάτμου, Καρπάθου, Κω και Κάσου), αλλά και από την πόλη της Ρόδου (ιδιωτικά και δημόσια).

Η πρωτοβουλία της έρευνας ανήκει στην παιδίατρο κ. Ντίνα Μαχαιρίδη, που λόγω και της θέσης της ως γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου αντιμετωπίζει ετησίως αρκετά περιστατικά που της επιτρέπουν να έχει ισχυρή άποψη για το πρόβλημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι μαθητές της Β' και Γ' τάξης Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «Ροδίων Πολιτεία», που μελέτησαν τη σχέση εφηβείας και αλκοόλ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δουλειάς τους σε ενημερωτική ημερίδα του σχολείου τους.

Οι έφηβοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους. Ενα μεγάλο ποσοστό (80,7%) είχε κάνει χρήση αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά, με την πρώτη φορά να παρουσιάζεται στις ηλικίες 12-15 στα αγόρια (78%) και στα 13-16 έτη στα κορίτσια (83,6%).

Από το σύνολο των παιδιών, 66% πίνουν γιατί τους αρέσει, 22% για την παρέα και ένα 12% πίνει για άλλους λόγους (στενοχώρια, για δοκιμή, ντρέπονται μην τους κοροϊδέψουν αν δεν πιουν, χωρίς λόγο), ενώ πίνουν κυρίως με τους φίλους τους (69%).

Πρώτη σε κατανάλωση έρχεται η μπίρα με ποσοστό 23,6%, ακολουθεί το κρασί με 20,6%,
ενώ έπονται η βότκα και το τζιν με 11,8%. Τα αλκοολούχα αναψυκτικά (alcopops) όμως, που συχνά δεν αναφέρονται στις έρευνες, αποτελούν τον Νο 1 κίνδυνο για την «ελεύθερη είσοδο» των εφήβων στον αλκοολισμό.

Τα παιδιά γονιών με ανώτερη μόρφωση πίνουν κυρίως εκτός σπιτιού και λόγω πιθανής οικονομικής άνεσης, σε σχέση με παιδιά γονέων χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, που καταναλώνουν αλκοόλ στο σπίτι, όπου η πρόσβαση είναι πιο εύκολη.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ δεν περνάει απαρατήρητο, αφού σημαντικό ποσοστό των εφήβων αγνοεί τα ανώτερα επιτρεπτά όρια αλκοόλ, καθώς και τα συμπτώματα της οξείας μέθης, που πολλές φορές είναι απειλητική για τη ζωή τους.

«Επειδή το αλκοόλ είναι νόμιμο, μπορεί κανείς εύκολα να το προμηθευτεί ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ η χρήση του συχνά παρερμηνεύεται από τους γονείς ως ακίνδυνος πειραματισμός», είπε στο Έθνος η παιδίατρος Ντίνα Μαχαιρίδη.

«Συχνά οι γονείς αργούν να καταλάβουν ότι η χρήση του από τα παιδιά τους ξεπερνά τα όρια. Οι έφηβοι επηρεάζονται αρνητικά και από τη διαφήμιση των ποτών. Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις μπίρας συχνά παρουσιάζουν τους πότες ικανούς να οδηγούν αυτοκίνητα ή σκάφη.

Όμως, δεν προβάλλουν νέους που μετά ένα μεθύσι γίνονται επιθετικοί και επικίνδυνοι για τους άλλους και τον εαυτό τους», συμπληρώνει η κ. Μαχαιρίδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΕΠΙΨΥ, σχεδόν οι μισοί μαθητές (42%) αναφέρουν υπερβολική χρήση αλκοόλ (5 ή περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά στη σειρά μέσα στον τελευταίο μήνα) και το ίδιο έχει κάνει πάνω από τρεις φορές το 15%. Μάλιστα, το 14,9% των αγοριών και το 9,5% των κοριτσιών δήλωσαν μέθη μέσα στον τελευταίο μήνα.

Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών (τουλάχιστον 5 ποτά στη σειρά) έστω για μία φορά τον τελευταίο μήνα στους 16χρονους παρουσιάζει αύξηση μεταξύ 1999 και 2007 (από 31% το 1999 σε 41% το 2007).

Στην Ελλάδα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων τα ισχυρά οινοπνευματώδη ποτά, ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί η μπίρα. Οι μισοί περίπου μαθητές στη χώρα μας αναφέρουν ότι αγόρασαν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό για προσωπική τους χρήση μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ τα 3/4 αναφέρουν αγορά σε μπαρ ή καφετέρια.

Τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα από εκείνα του ευρωπαϊκού μέσου όρου:

  • 42% των μαθητών αναφέρουν υπερβολική χρήση αλκοολούχων ποτών.
  • 2-3 φορές την εβδομάδα πίνει αλκοόλ ο ένας στους επτά μαθητές.


Πηγή: www.cosmo.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.