Web
Analytics
Εκπαίδευση "friends' play" - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εκπαίδευση "friends' play"

11 Ιουλ 2011
Μοντέλο "friends' play"

 

Το μοντέλο «friends' play» αποτελεί μια ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, βασισμένη σε διδακτορική διατριβή από το πανεπιστήμιο PARIS V (είναι το πρώτο διδακτορικό για το σύνδρομο Asperger στην Ελλάδα και στην Γαλλία), πολυετή ερευνητική μελέτη και κλινική εμπειρία.

friends-play

Μοντέλο "friends' play"

Το μοντέλο «friends' play» αποτελεί μια ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, βασισμένη σε διδακτορική διατριβή από το πανεπιστήμιο PARIS V (είναι το πρώτο διδακτορικό για το σύνδρομο Asperger στην Ελλάδα και στην Γαλλία), πολυετή ερευνητική μελέτη και κλινική εμπειρία. Περιλαμβάνει ατομική και ομαδική εκπαίδευση (τα παιδιά συμμετέχουν σε ομάδα «παιχνιδιού» με συνομηλίκους), παρέμβαση στο σχολείο (στο διάλειμμα) και στους χώρους δράσης του παιδιού.

Έχει ήδη παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια γα τον αυτισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ευρύτερη παρουσίαση θα γίνει με τη δημοσίευση βιβλίου στη Γαλλία το Σεπτέμβριο του 2011, με τίτλο Autisme de l' Enfant : Evaluations, Interventions et Suivis , «Αυτισμός του παιδιού: Αξιολογήσεις, παρεμβάσεις και συνοδείες», ed. Mardaga, όπου το πρόγραμμα "friends' play" περιλαμβάνεται ως εργαλείο παρέμβασης ανάμεσα στα σύγχρονα προγράμματα στο φάσμα του αυτισμού.
Το «friends' play» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας με σύνδρομο Asperger, δυσκολίες κοινωνικοποίησης, χαμηλή αυτο-εκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, αλλά και σε παιδιά που θέλουν να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους, να βελτιώσουν την εικόνα του εαυτού τους.
Οι δραστηριότητες, βασίζονται σε ειδικά προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής ανάπτυξης και προσαρμόζονται στα ενδιαφέροντα των παιδιών. Είναι εμπνευσμένες από τον κόσμο του παιχνιδιού και της τέχνης, όπως παιχνίδια ρόλων, ψυχοκινητικές ασκήσεις, παραδοσιακά παιχνίδια, ομαδική ζωγραφική, παιχνίδια καλλιτεχνικής έκφρασης, παιχνίδια συνεργασίας και εμπιστοσύνης που, επιτρέπουν στα παιδιά να επικοινωνούν αποτελεσματικά μέσα σ' ένα περιβάλλον ομαδικό. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να επικοινωνούν σωστά με τους συνομηλίκους τους, να συνεργάζονται σε ομάδα, να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, να μοιράζονται τις ανησυχίες τους, να εκφράζουν τα συναισθήματα τους.
Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει περίπου 100 ομάδες παιδιών στη Λάρισα, το Παρίσι και την Αθήνα.

Η εκπαίδευση "friends' play"

Για την υποστήριξη του μοντέλου «friends' play» διοργανώνεται ειδική εκπαίδευση που απευθύνεται στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς...
Στόχος της εκπαίδευσης είναι να δοθούν τα παιχνίδια, οι δραστηριότητες και οι ασκήσεις στους ειδικούς, ώστε να αποτελέσουν εργαλεία παρέμβασης στην εκπαίδευση και αποκατάσταση των δυσκολιών των παιδιών που παρακολουθούν με σύνδρομο Asperger η με άλλες διαταραχές.

Επίπεδο 1ο

Περιλαμβάνει 50 ώρες θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης στις δραστηριότητες, στις ασκήσεις και στα παιχνίδια που προτείνονται.
Υλοποιείται από ειδικούς που διαθέτουν εξειδίκευση στις δραστηριότητες και τα παιχνίδια μέσω τέχνης.

Ημερομηνίες διεξαγωγής

 • Σάββατο και Κυριακή 17-18 Σεπτεμβρίου, 2011 πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας
 • Σάββατο και Κυριακή 15-16 Οκτωβρίου 2011 πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού
 • Σάββατο και Κυριακή 12-13 Νοεμβρίου 2011 πρόγραμμα για εφήβους

Ώρες υλοποίησης

9.30 π.μ. - 7.00 μ.μ.

Χώρος υλοποίησης

Πολυχώρος Spring People, Αγαθάρχου 12, Ψυρρή, 2ος όροφος, μετρό Μοναστηράκι

Πρόγραμμα

 • - Φιλοσοφία του "friends' play"
 • - Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση για παιδιά με σύνδρομο Asperger
 • στην προσχολική εφηβεία
 • στη σχολική ηλικία
 • στην εφηβεία
 • - Ατομικό πρόγραμμα ( συμβολικό παιχνίδι, ασκήσεις, δραστηριότητες..)
 • - Ομάδες «παιχνιδιού» με συνομηλίκους

Παιχνίδια, ασκήσεις, δραστηριότητες (θέατρο, μουσική, εικαστικά, χορός, παραμύθι)

 • Παρέμβαση στο διάλειμμα - συμβουλευτική συνοδού του παιδιού
 • Παρέμβαση στην τάξη, συμμετοχή του εκπαιδευτικού
 • Συμβουλευτική σε γονείς
 • Κοινωνικές δραστηριότητες των παιδιών
 • Αξιολόγηση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, 5 κλίμακες αξιολόγησης

Διδάσκουν

 • Νατάσσα Γιάννακα, δημιουργός του μοντέλου "friends' play"
 • Χρύσα Μπράτη, M.Α. Συμβουλευτική Ψυχολόγος
 • Barbara Evans, Εικαστικός
 • Πόπη Χαριτάκη, Μουσικός, εκπαιδεύτρια kintermusik
 • Μαρηλιάνα Καρακωνσταντάκη, Θεατρολόγος
 • Ελευθερία Μπαμπαίτη, Χοροθεραπεύτρια
 • Λίνα Μουσιώνη, Δρ. Αρχαιολογίας –Λαογραφίας, συγγραφέας παιδικών παραμυθιών

Επίπεδο 2ο

Περιλαμβάνει 1 χρόνο εποπτείας με σκοπό την υποστήριξη και την καθοδήγησή στην συμπλήρωση συγκεκριμένων κλιμάκων αξιολόγησης (τις παρέχει το πρόγραμμα) για όσα παιδιά είναι υπό παρακολούθηση. Η εποπτεία γίνεται τόσο μέσω προσωπικών επισκέψεων, ανά τρίμηνο, στο χώρο των ειδικών που έχουν παρακολουθήσει το 1ο επίπεδο , στην ομάδα, στα σχολεία των παιδιών, όσο και με βίντεο και τηλεφωνικές επαφές για παροχή άμεσων πληροφοριών.

Κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα

 • Επίπεδο 1ο, εκπαίδευση: 1000€
 • Επίπεδο 2ο, εποπτεία: 1500€ (τον επόμενο χρόνο)

Υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του ποσού σε 3 δόσεις για κάθε επίπεδο (συνολικά μέχρι 6 δόσεις)
Περιλαμβάνονται τα γεύματα

Μετά το τέλος της εκπαίδευσης και εποπτείας, με κάθε εκπαιδευόμενο υπογράφεται συγκεκριμένο συμφωνητικό που του παρέχει το δικαίωμα χρήσης του μοντέλου.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και γίνεται επιλογή των εκπαιδευομένων για την πιο έγκυρη, σοβαρή και αποτελεσματική διεξαγωγή και χρήση του προγράμματος .

Δηλώσεις συμμετοχής έως 30-8-2011


Πληροφορίες

τηλ. 6944 286912
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.