THE NEW YORK TIMES
Της Annia Ciezadlo
Η µεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί µε χαµηλότερα ποσοστά εκδήλωσης καρδιοπάθειας, διαβήτη και κατάθλιψη. Στις ΗΠΑ, γκουρού της υγείας, όπως ο Μεχµέτ Οζ, ενθαρρύνουν τους θιασώτες τους «να τρώνε όπως οι Έλληνες».
Σύµφωνα όµως µε στοιχεία από τον Οργανισµό Τροφής και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, οι µεσογειακοί λαοί ακολουθούν µερικά από τα πιο ανθυγιεινά διαιτολόγια στον κόσµο, ενώ οι Ελληνες είναι ο πιο παχύς λαός στην Ευρώπη αφού 75% του πληθυσµού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Η αποκαλούµενη µεσογειακή διατροφή πάντοτε ήταν κάτι πολυσύνθετο. Κάθε λαός έχει τη δική του παραδοσιακή διατροφή. «∆εν υπάρχει η µεσογειακή διατροφή, είναι πολλοί τρόποι διατροφής», λέει ο δρ Ραµί Ζουράικ, καθηγητής Γεωργίας στο Αµερικανικό Πανεπιστήµιο της Βηρυτού. «Αυτοί οι τρόποι διατροφής έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως πολλά φρούτα και λαχανικά, καταναλώνονται σε µικρά πιάτα, περιέχουν λιγότερο κρέας, αλλά έχουν και πολλές διαφορές». Οι υγιεινές εκδοχές αυτών των διαφορετικών τρόπων διατροφής εµφανίζουν ακόµα ένα κοινό στοιχείο, το θεωρούµενο φαγητό των φτωχών. Με άλλα λόγια, ο κόσµος τρώει φακές επειδή δεν έχει άλλη επιλογή. Αν όµως έχει;
«∆εν είµαι βέβαιος ότι η µεσογειακή διατροφή είναι αυτή που θέλουν να ακολουθούν οι περισσότεροι κάτοικοι της Μεσογείου», λέει ο δρ Τζόζεφ Σµίντχουµπερ, οικονοµολόγος στον FAO. «Θαυµάζουν τη δυτική διατροφή, την οποία εκλαµβάνουν ως ένδειξη κύρους και πλούτου». Οντως, περισσότερο από το 50% των Ιταλών, των Πορτογάλων και των Ισπανών είναι υπέρβαροι και τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς, ιδίως στους νέους, οι οποίοι πρόθυµα ανταλλάσσουν τις µελιτζάνες µε τις τηγανητές πατάτες και τα µιλκ σέικ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Ένθετο Υγεία