Web
Analytics
Η.Π.Α.: Ανησυχίες για γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η.Π.Α.: Ανησυχίες για γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

02 Νοε 2012

cornΜια αμφισβητήσιμη μελέτη ισχυρίζεται ότι οι αρουραίοι που τράφηκαν με εγκεκριμένο γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι ανέπτυξαν καρκίνο και πέθαναν πρόωρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Caen της Γαλλίας υποστηρίζουν ότι η βρώση του γενετικώς τροποποιημένου καλαμποκιού της εταιρίας Monsanto, το οποίο έχει εγκριθεί για κατανάλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2000, προκαλεί στα πειραματόζωα οργανικές βλάβες, την ανάπτυξη όγκων, και πρόωρο θάνατο. Αλλά αυτή η διετής μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology, έχει ήδη δεχτεί την κριτική άλλων επιστημόνων που επισημαίνουν ότι έχουν ακολουθηθεί αμφισβητήσιμες μέθοδοι και ότι η συλλογή των δεδομένων δεν ήταν επαρκής.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τους αρουραίους σε 4 ομάδες: η πρώτη ομάδα τρεφόταν με γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι ανθεκτικό στο ζιζανιοκτόνο της εταιρίας Monsanto (Roundup), το οποίο περιείχε ίχνη ζιζανιοκτόνου. Η δεύτερη τρεφόταν με γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι χωρίς ζιζανιοκτόνο. Η τρίτη τρεφόταν με συμβατικό καλαμπόκι και νερό το οποίο περιείχε ίχνη ζιζανιοκτόνου και η τέταρτη ομάδα τρεφόταν με συμβατικό καλαμπόκι και καθαρό νερό.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών - η κανονική διάρκεια ζωής ενός αρουραίου - η μελέτη αναφέρει ότι οι αρουραίοι οι οποίοι τρεφόντουσαν με το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών πέθαναν πρόωρα, σε σύγκριση με το 20% των αρσενικών και το 30% των θηλυκών της ομάδας ελέγχου. Περαιτέρω, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αρουραίοι οι οποίοι τρεφόντουσαν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι παρουσίασαν ηπατική και νεφρική βλάβη και μεγάλους μαστικούς όγκους.

Όμως, άλλοι επιστήμονες βρήκαν ελαττώματα στη μελέτη. Ο Tom Sanders, επικεφαλής διατροφολογικής έρευνας στο King's College London, ανάφερε ότι οι συγκεκριμένοι αρουραίοι είναι επιρρεπείς στη δημιουργία όγκων του μαστού ιδιαίτερα όταν δεν περιορίζεται η πρόσληψη τροφής και η μελέτη δεν ανέφερε το πόσο τρέφονταν οι αρουραίοι ή το ρυθμό ανάπτυξής τους. Επίσης, αναφέρει ότι θεωρεί ύποπτη και την στατιστική ανάλυση της μελέτης καθώς οι στατιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται δεν είναι οι συνήθεις. Ο Mark Tester, ένας γενετιστής φυτών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, περαιτέρω αμφισβήτησε πώς θα μπορούσαν οι επιστήμονες να μην έχουν προσέξει τέτοιες σημαντικές απειλές για την υγεία στο παρελθόν.

Αλλά ο Michael Antoniou, ένας μοριακός βιολόγος στο King's College του πήρε μέρος στη μελέτη, υποστηρίζει τα ευρήματα. Υποστηρίζει ότι "τα δεδομένα είναι τόσο σημαντικά ώστε να ανακληθεί η έγκριση κυκλοφορίας για αυτή την ποικιλία του γενετικώς τροποποιημένου καλαμποκιού".

 

The Scientist
Κωνσταντία Λόγα - Stagiaire EEB

Πηγή: ΒΙΟ-ΗΘΙΚΑ
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.