Web
Analytics
Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Πώς ακριβώς βλάπτει το έμβρυο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Πώς ακριβώς βλάπτει το έμβρυο

22 Ιουλ 2011

Το ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία δεν είναι κάτι καινούργιο, πόσο μάλλον όταν το άτομο που καπνίζει είναι μία έγκυος. Κι όμως στοιχεία δείχνουν πως στην Αμερική μία στις πέντε έγκυες καπνίζουν συστηματικά, ενώ και στην Ελλάδα το ποσοστό δεν είναι μικρότερο.

Το ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία δεν είναι κάτι καινούργιο, πόσο μάλλον όταν το άτομο που καπνίζει είναι μία έγκυος. Κι όμως στοιχεία δείχνουν πως στην Αμερική μία στις πέντε έγκυες καπνίζουν συστηματικά, ενώ και στην Ελλάδα το ποσοστό δεν είναι μικρότερο. Αν και οι καπνίστριες έγκυες δεν θα έπρεπε να την έχουν ανάγκη, δημοσιεύτηκε πρόσφατα η πρώτη αναλυτική έρευνα που εξηγεί λεπτομερώς πώς ακριβώς μπορεί να βλάψει το τσιγάρο την υγεία του εμβρύου.

Η νέα αυτή δημοσίευση, βασισμένη σε μελέτες των τελευταίων 50 ετών, όπως αυτές συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το University College London, παρατήρησε τις επιπτώσεις του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη. «Τα συμπεράσματα δεν αλλάζουν το αυτονόητο: ότι το κάπνισμα βλάπτει, αλλά περιγράφουν αναλυτικά και δίνουν πληροφορίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται κάποιες έγκυες», λέει ο Michael Katz, αντιπρόεδρος του οργανισμού ερευνών και παγκόσμιων προγραμμάτων για θέματα εγκυμοσύνης March of Dimes. «Αν κάποιος έρθει και σου πει 'δεν υπάρχουν στοιχεία' τώρα πλέον μπορείς να απαντήσεις ότι υπάρχουν».

Τι στοιχεία; Ένα από αυτά, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Human Reproduction Update, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, είναι ότι το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο, οι οποίες ήδη εμφανίζονται κατά την τρίτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης (πρόκειται για λεγόμενο λαγώχειλο). Αυτή είναι μία επισφαλής χρονική στιγμή για το έμβρυο και το κάπνισμα μπορεί να παρεμποδίσει την διαδικασία ανάπτυξης.

Η συγγενής καρδιοπάθεια είναι μία ακόμη πάθηση που σχετίζεται ξεκάθαρα με τις καπνίστριες μέλλουσες μαμάδες. Οι ερευνητές το υποψιάζονταν εδώ και χρόνια, αλλά η εκτενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε το επιβεβαίωσε. Το λαγώχειλο και οι διάφορες ανωμαλίες στο πρόσωπο μπορούν να θεραπευτούν, όμως η καρδιοπάθεια είναι δυσκολότερο πρόβλημα. Το παιδί που θα γεννηθεί με αυτήν θα χρειαστεί να περάσει πολλές ώρες σε χειρουργεία και πολλές ημέρες σε νοσοκομεία και πιθανώς να μην γίνει ποτέ εντελώς καλά.

Ανάμεσα σε περίπου 12 εκατομμύρια περιστατικά που παρατηρήθηκαν, οι ερευνητές διέκριναν σχεδόν 174.000 δυσμορφίες, οι οποίες φαίνεται πως οφείλονται στα χημικά συστατικά του τσιγάρου (νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα και πίσσα). Αυτές έχουν να κάνουν με παραμορφώσεις στα άκρα, ραιβοϊπποποδία, αλλά και γαστρεντερικές και οφθαλμικές ανωμαλίες, ενώ το κάπνισμα ευθύνεται συχνά για περιστατικά θνησιγένειας -όταν το μωρό πεθαίνει στη μήτρα κατά την διάρκεια του τοκετού- και πρόωρης κύησης.

Επιβλαβές, ωστόσο, μπορεί να είναι και το παθητικό κάπνισμα της εγκύου: Νωρίτερα φέτος, έρευνα του University of Nottingham έδειξε ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας φτάνει το 23% όταν μη καπνίστριες έγκυες εισέπνεαν καπνό από άτομα που κάπνιζαν γύρω τους.

Άλλωστε, έχει εδώ και χρόνια αποδειχθεί ότι γυναίκες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στο να μείνουν έγκυες, ενώ έχουν αυξημένες πιθανότητες για εξωμήτριο κύηση, αιμορραγίες και προβλήματα με τον πλακούντα. Ακούγεται δε υπερβολή, όμως, υπάρχουν γιατροί που υποστηρίζουν πως από έγκυες που καπνίζουν μπορεί να γεννηθούν παιδιά με παραβατική ή βίαιη συμπεριφορά.

Πόσους ακόμα λόγους μπορεί να χρειάζεται μία έγκυος για να σταματήσει το κάπνισμα;


Από: Time.com


Πηγή: www.in2life.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.