Web
Analytics
Ο θηλασµός γιατρεύει τους κολικούς - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο θηλασµός γιατρεύει τους κολικούς

26 Απρ 2011
Το µητρικό γάλα προλαµβάνει τους πόνους που ταλαιπωρούν τα µωρά, ενώ οι εναλλακτικές θεραπείες δεν αποδίδουν

 

Ο µητρικός θηλασµός είναι η καλύτερη πρόληψη για τους κολικούς των νεογνών, οι οποίοι ταλαιπωρούν τα παιδιά και τροµοκρατούν τους γονείς. Οι κολικοί εµφανίζονταιστο περίπου 20% των νεογνών.

Το µητρικό γάλα προλαµβάνει τους πόνους που ταλαιπωρούν τα µωρά, ενώ οι εναλλακτικές θεραπείες δεν αποδίδουν


Ο µητρικός θηλασµός είναι η καλύτερη πρόληψη για τους κολικούς των νεογνών, οι οποίοι ταλαιπωρούν τα παιδιά και τροµοκρατούν τους γονείς. Οι κολικοί εµφανίζονταιστο περίπου 20% των νεογνών.

«Συνήθως εµφανίζονται στον δεύτερο και τρίτο µήνα της ζωής του παιδιού και κυρίως κατά τις απογευµατινές ώρες», λέει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΠανεπιστηµίουΑθηνών Πόπη Αναστασέα - Βλάχου. «Τα αγόρια εµφανίζουν περισσότερους κολικούς».

Οι επιστήµονες έχουν ερευνήσει πολλές πιθανές αιτίες, από αλλεργίες και ορµόνες στο γάλα έως και το στρες µέσα στη µήτρα. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο κολικός οφείλεται σε φλεγµονή του στοµάχου, πιθανώς ως αποτέλεσµα πολλών βλαβερών βακτηρίων και απουσία άλλων ωφέλιµων. Μια µελέτη από το Πανεπιστήµιο του Τέξας έδειξε ότι τα παιδιά µε κολικούς είχαν γαστροεντερική φλεγµονή, ενώ τα παιδιά χωρίς κολικούς δεν είχαν.

Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, διαπιστώνεται κάποιο σωµατικό πρόβληµα, οπότε η κατάσταση δεν θεωρείται πια κολικός. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση είναι µια πάθηση που µπορεί να προκαλέσει πεπτική αναστάτωση και κραυγές στα µωρά και συχνά λανθασµένα εκλαµβάνεται ως κολικός.

Το ξένο γάλα

«Εαν όλες οι µητέρες θήλαζαν έως τον έκτο µήνα της ζωής του παιδιού και µετά πρωί - βράδυ έως τον πρώτο χρόνο, δεν θα µιλούσαµε για κολικούς νεογνικής ηλικίας», επισηµαίνει η κ. Βλάχου. «Παρά τις προσπάθειες, όµως, της Α' Παιδιατρικής Πανεπιστηµιακής Κλινικής, εδώ και 30 χρόνια, οι Ελληνίδες θηλάζουν µόνο µερικές ηµέρες έως τρεις µήνες το πολύ (έναντι του 95% των Σουηδέζων και των Νορβηγίδων που θηλάζουν τουλάχιστον έως τον έκτο µήνα)».

Σήµερα οι επιστήµονες πιστεύουν ότι υπεύθυνο για τους κολικούς των µωρών είναι συχνά το ξένο γάλα. «Γι' αυτό, οι γονείς θα πρέπει να παίρνουν ακριβείς οδηγίες από τον παιδίατρο για το ποιο γάλα πρέπει να χρησιµοποιούν και πώς ακριβώς θατο φτιάχνουν», συµβουλεύει η κ. Βλάχου.

«Μπορεί, επίσης, το παιδί να έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας (που εµφανίζεται µε κολικούς, ανησυχία και µερικές φορές εµέτους, δυσκοιλιότητα ή και αιµατηρά κόπρανα). Υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η αλλεργία και να χορηγηθεί στο παιδί ειδικό υποαλλεργικό γάλα».

Άλλες αιτίες που πρέπει να ελέγξει ο παιδίατρος, είναι η ουρολοίµωξη, µια τυχόν κήλη κ.ά.

Οι εναλλακτικές θεραπείες

Το χωρίς σταµατηµό κλάµα του µωρού µε κολικό στρέφει ορισµένους γονείς προς δηµοφιλείς λαϊκές θεραπείες. Δυστυχώς, όµως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές αποδίδουν, σύµφωνα µε µια πρόσφατη ανασκόπηση πολλών µελετών.

Οι παραδοσιακές θεραπείες περιλαµβάνουν µάραθο, ροφήµατα από βότανα, µασάζ, ζαχαρούχα διαλύµατα κ.ά. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες δεν έχουν ελεγχθεί επιστηµονικά, ενώ η καθαρότητα και οι ποσότητες των συστατικών τους δεν έχουν εξακριβωθεί.

«Οι γονείς θα πρέπει πάντα να συζητούν µε τον παιδίατρό τους εάν σκέπτονται να δώσουν στο παιδί τους µια εναλλακτική θεραπεία», λέει ο δρ Τζάτιντερ Μπάτια, επικεφαλής της διατροφικής επιτροπής της Αµερικανικής Ακαδηµίας Παιδιατρικής,καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Επιστηµών Υγείας της Τζόρτζιας.

Η ανασκόπηση έγινε από ερευνητές του Πανεπιστηµίου του Εξετερ στη Βρετανία και δηµοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στην Επιθεώρηση «Paediatrics».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσµατα 15 µελετών σε διάφορες εναλλακτικές µεθόδους σχετικά µε τους κολικούς, στις οποίες συµµετείχαν συνολικά περίπου 1.000 παιδιά. «Η άποψη ότι κάθε µορφή συµπληρωµατικής και εναλλακτικής ιατρικής είναι αποτελεσµατική για τους νεογνικούς κολικούς δεν υποστηρίζεται από στοιχεία», λέει η επικεφαλής της έρευνας δρ Ρέιτσελ Πέρι. Και ο καθηγητής Μπάτια προσθέτει ότι πιθανώς οι θεραπείες αυτές να έχουν ένα αποτέλεσµα πλασέµπο – δηλαδή απλώς καθησυχάζουν τους γονείς και αυτό µεταδίδεται στο παιδί.

Ειδικά για τα προβιοτικά, πάντως, δύο ιταλικές µελέτες από το Πανεπιστήµιο του Τορίνο έδειξαν βελτίωση των συµπτωµάτων των νεογνών. Στη µία από αυτές, λ.χ., τα µωρά που πήραν προβιοτικά έκλαιγαν κατά µέσον όρο 51 λεπτά την ηµέρα, έναντι δυόµισι ωρών στην οµάδα αυτών που δεν είχαν πάρει.

Ο χρόνος είναι η µόνη σίγουρη θεραπεία. «Οι κολικοί περνούν µόνοι τους, άλλοτε στους 6 µήνες, άλλοτε στον πρώτο χρόνο και άλλοτε στα 5 χρόνια του παιδιού», λέει η κ. Βλάχου.


Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.