Web
Analytics
Προστατευτείτε από τις ασθένειες που προκαλούνται από την αυξημένη θερμοκρασία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Προστατευτείτε από τις ασθένειες που προκαλούνται από την αυξημένη θερμοκρασία

06 Ιουν 2011
Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και η θερμοκρασία αυξάνεται, το ίδιο και ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και η θερμοκρασία αυξάνεται, το ίδιο και ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Όπως επισημαίνει ο Brendon McDermott, προπονητής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί και μέλος του Ιατρικού και Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Korey Stringer Institute «κανείς δεν είναι ανίκητος, όταν ασκείται στη ζέστη», και προσθέτει ότι σε ακραίες περιπτώσεις, αν δεν παρασχεθεί εγκαίρως ιατρική περίθαλψη, μπορεί να προκύψουν μακροπρόθεσμες βλάβες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατος.

Μεταξύ των πιο συχνών ασθενειών που συνδέονται με τη θερμοκρασία είναι:

  • θερμοπληξία από κόπωση, μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάνει τους 40º Κελσίου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σπασμούς και σύγχυση, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία και ζάλη. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν υπάρχει υποψία θερμοπληξίας.
  • θερμική εξάντληση, η οποία είναι λιγότερο σοβαρή από τη θερμοπληξία, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Προκύπτει από την απώλεια υγρών ή νατρίου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια συντονισμού, ζάλη ή λιποθυμία, πονοκέφαλο, ναυτία και επίμονες μυϊκές κράμπες. Ένα άτομο με θερμική εξάντληση πρέπει σύντομα μετακινηθεί σε δροσερό και σκιερό μέρος. Θα πρέπει επίσης, να ξεκουραστεί με τα πόδια ψηλά και να πιει άφθονο νερό.
  • θερμικές κράμπες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο και επίμονες μυϊκές συσπάσεις που συνεχίζουν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την άσκηση. Οι θερμικές κράμπες αντιμετωπίζονται με τη λήψη νερού, με ξεκούραση, stretching και κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
Για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των ασθενειών, πριν γίνουν σοβαρές ή θανατηφόρες, το Korey Stringer Institute και η Ένωση Εθνικών Αθλητικών Προπονητών συστήνει ότι οι άνθρωποι που πρόκειται να ασκηθούν στη ζέστη πρέπει:
  • Να δίνουν χρόνο για τον εγκλιματισμό τους. Οι αυξήσεις στη διάρκεια ή την ένταση της φυσικής δραστηριότητας πρέπει να είναι σταδιακή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει έως και 14 ημέρες για να ολοκληρωθεί.
  • Να κάνουν διαλείμματα. Ο χρόνος ανάπαυσης μεταξύ των ασκήσεων πρέπει να είναι επαρκής.
  • Να ενυδατώνονται με άφθονο νερό ή αθλητικά ποτά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις υπαίθριες δραστηριότητες.
  • Να επιλέγουν το σωστό χρόνο άσκησης. Όποτε είναι δυνατόν, να ασκούνται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.
  • Να γνωρίζουν πότε να σταματήσουν. Ο πυρετός ή άλλες προϋπάρχουσες ασθένειες μπορεί να καταστήσουν ένα άτομο περισσότερο ευάλωτο στη ζέστη.


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.