Web
Analytics
Covid: Τι πρέπει να κάνετε ή να αποφεύγετε πριν και μετά τον εμβολιασμό - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Covid: Τι πρέπει να κάνετε ή να αποφεύγετε πριν και μετά τον εμβολιασμό

Παρακάτω αναφέρονται τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε, πριν και μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τους ειδικούς και το CDC ( Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ).

Κάντε το εμβόλιο ακόμη και αν έχετε ήδη νοσήσει από Covid

Σύμφωνα με το CDC, η επαναμόλυνση με Covid-19 είναι αδιαμφισβήτητα πιθανή.  Οπότε όλοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη νοσήσει.

Προσοχή: Αν σας χορηγήθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα ή θεραπεία με πλάσμα αίματος ασθενών που ανάρρωσαν, ενώ είχατε κορονοϊό, πρέπει να κάνετε το εμβόλιο, 90 ημέρες μετά, σύμφωνα με το CDC. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προγραμματίσετε το εμβόλιο.

Μην κάνετε το εμβόλιο, αν νοσείτε από Covid ή έχετε εκτεθεί στην νόσο

«Αν έχετε διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό ή έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν πρέπει να κάνετε το εμβόλιο μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα και η περίοδος απομόνωσης», δήλωσε ο Δρ. Michael Ison, καθηγητής στο τμήμα «Division of infectious diseases and organ transplantation» στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

Κάντε το εμβόλιο, ακόμα και αν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα Covid, για πολλούς μήνες αφότου νοσήσατε

Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων, εξακολουθεί να υποφέρει από κόπωση, ομίχλη εγκεφάλου (brain fog), πόνους, πονοκεφάλους κ.α. για πολλούς μήνες, ενώ έχουν ξεπεράσει την νόσο.

«Μην αφήσετε αυτά τα επίμονα συμπτώματα, να σας εμποδίσουν να κάνετε το εμβόλιο. Πιστεύουμε ότι δεν οφείλονται σε ενεργή λοίμωξη, αλλά σε παρατεταμένες φλεγμονώδεις αποκρίσεις που προκάλεσε ο ιός", δήλωσε ο Hotez, καθηγητής και πρύτανης στην National School of Tropical Medicine στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Μην κάνετε άλλο εμβόλιο, 14 ημέρες από το εμβόλιο Covid

Σύμφωνα με το CDC, περιμένετε τουλάχιστον 14 ημέρες πριν ή μετά την λήψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού,  για να κάνετε άλλο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων της γρίπης ή του έρπητα ζωστήρα.

Ωστόσο, εάν κατά λάθος κάνετε άλλο εμβόλιο, εντός των δύο εβδομάδων, θα πρέπει να συνεχίσετε τον εμβολισμό του Covid-19 όπως προβλέπεται.

Όταν προσέλθετε στο εμβολιαστικό κέντρο, ενημερώστε το ιατρικό προσωπικό, για τυχόν αλλεργίες ή προηγούμενες αλλεργικές αντιδράσεις

Είναι σπάνιο, αλλά μερικοί άνθρωποι εμφάνισαν ήπιες έως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, μετά τη χορήγηση των εμβολίων Moderna και Pfizer, που περιέχουν το μόριο mRNA, οπότε ενημερώστε τη νοσοκόμα στο κέντρο εμβολιασμού για τυχόν προηγούμενες αλλεργικές αντιδράσεις.

Αν πράγματι έχετε ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, ενδεχομένως να χρειαστεί να σας χορηγηθεί επινεφρίνη, σύμφωνα με τον Saju Mathew, ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ειδικός στη Δημόσια Υγεία με έδρα την Ατλάντα.

Παραμείνετε στο εμβολιαστικό κέντρο για 15 με 30 λεπτά

Το CDC απαιτεί από τους εμβολιαζόμενους να παραμείνουν στο εμβολιαστικό κέντρο για 15 λεπτά. Στην περίπτωση που έχετε ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να περιμένετε 30 λεπτά. Αυτό γίνεται, για να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης αλλεργικής αντίδρασης ή ζάλης, ακόμα και κατά την οδήγηση. Αν εκδηλώσετε σοβαρή αντίδραση, αφού έχετε φύγει, ενημερώστε το εμβολιαστικό κέντρο για να σας καθοδηγήσουν αλλά και για να καταγράψουν το περιστατικό.

Συχνές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι ο πόνος και το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Μερικές φορές, συνήθως μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλοι και ρίγη.

Κάντε την δεύτερη δόση εμβολίου εντός του συνιστώμενου χρονικού πλαισίου

Η λήψη του δεύτερου εμβολίου είναι απαραίτητη για να βεβαιωθείτε ότι έχετε προστασία έναντι του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Baylor's Hotez.

«Κοιτάζοντας τα δεδομένα της Φάσης 1, της Φάσης 2, είδα ότι με την πρώτη δόση μερικοί άνθρωποι είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που εξουδετέρωναν τον ιό, ενώ άλλοι δεν είχαν απόκριση. Κάτι που θα γίνει με την δόση. Αν κάνετε μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, δεν θα γνωρίζετε αν είστε ασφαλής από τον ιό», πρόσθεσε.

Η δεύτερη δόση των Pfizer-BioNTech, χορηγείται μετά από 21 ημέρες από την πρώτη, ενώ της Moderna 28 ημέρες.

Μην πάρετε την δεύτερη δόση νωρίτερα. Ενώ, μπορείτε να καθυστερήσετε λίγες μέρες, την δεύτερη δόση των παραπάνω εμβολίων, σύμφωνα με το CDC.

Συνεχίστε να φοράτε μάσκα και να κρατάτε αποστάσεις μετά την λήψη και των δύο δόσεων εμβολίου

Συνεχίστε να φοράτε μάσκα και να τηρείται αποστάσεις ασφαλείας μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση εμβολίου, συνιστά το CDC.

Η πρώτη δόση δεν παρέχει αρκετή ανοσοαπόκριση για να προστατεύσει εσάς ή όσους είναι γύρω σας.

Η δεύτερη δόση παρέχει περίπου 95% προστασία εντός μίας έως δύο εβδομάδων μετά τη χορήγηση, ανάλογα με το εμβόλιο.

Ωστόσο, το CDC αναφέρει, ότι ακόμη και μετά τον πλήρη εμβολιασμό, μπορεί να εξακολουθείτε να είστε «σιωπηλός φορέας» (παρουσιάζετε λίγα ή καθόλου συμπτώματα) του κορονοϊού.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα, αν η λήψη εμβολίου κατά του Covid, θα σας αποτρέψει να μεταδίδεται τον ιό σε άλλα άτομα, αναφέρει το CDC.

Επομένως, για να προστατεύσετε τους άλλους, συνεχίστε να φοράτε μάσκα καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα, μείνετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τους άλλους, αποφύγετε τα πλήθη και τους πολυσύχναστους και κακώς αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους και πλένετε τα χέρια συχνά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 

Απόδοση/μετάφραση από www.dromostherapeia.gr με πληρορίες από το CCN health

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.