Μπούκωμα, πονόλαιμος, συνάχι είναι από κρύωμα, γρίπη ή κοροναϊός;
Επειδή και το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα, μερικές φορές είναι δύσκολο ή και αδύνατο να γίνει σωστή διάγνωση μόνο από τα συμπτώματα. Ειδικά τεστ πρέπει να γίνουν τις πρώτες μέρες, για να μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα αν κάποιος έχει γρίπη.
Συμπτώματα γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν ξαφνικά με
- υψηλό πυρετό 39°C ή πυρετός με ρίγη ,
- πόνους στους μύες και τα κόκαλα,
- αδιαθεσία,
- αδυναμία και
- ατονία.
Αυτά τα γενικά συμπτώματα συνήθως συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα και μερικές φορές διάρροια (στα παιδιά).
Η γρίπη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι καλοήθης πάθηση που αυτοϊάται.
Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα (πνευμονία, βρογχίτιδα).
Συμπτώματα κρυολογήματος
Τα συμπτώματα δεν είναι βαριά, είναι όμως βασανιστικά για τις ημέρες που διαρκεί το κρυολόγημα και διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Συνήθως περιλαμβάνουν
- πονόλαιμο την πρώτη ημέρα,
- ρινική συμφόρηση,
- καταρροή και
- φτερνίσματα από τη δεύτερη ημέρα και ακολουθεί αργότερα
- ο βήχας, ενώ συνοδεύονται από
- πονοκέφαλο και
- κακουχία.
Πυρετός στους ενηλίκους σπάνια εμφανίζεται, ενώ είναι συχνότερος στα παιδιά.
Τα συμπτώματα συνήθως είναι πιο ελαφριά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, διαρκούν λίγο, ενώ σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές.
Διάρκεια από λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα
Ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Προσοχή – τις πρώτες 3 ημέρες μπορεί να μεταδώσετε τον ιό σε άλλα άτομα, αν η άμυνα τους είναι πεσμένη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19
Γνωρίζουμε ότι ο κοροναϊός δεν είναι εποχικός όπως η γρίπη και το άλλο που γνωρίζουμε είναι ότι ο ασυμπτωματικός μεταδίδει χωρίς να έχει κανένα σύμπτωμα. Επίσης άλλος ασθενής μπορεί να έχει μόνο δέκατα, άλλος ανοσμία, άλλος αγευσία και άλλος απλά κόπωση. Αυτό σαν γνώση κάνει αρκετά πιο δύσκολη τη διάγνωση.
Με τις επικρατούσες υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 τα συμπτώματα του κοροναϊού για μία ακόμα φορά άλλαξαν.
Από τη δική του μεριά ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξηγεί ότι ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα σε αυτές τις λοιμώξεις είναι:
- ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί μέρες ενώ επιστρέφει και
- ο πυρετός ο οποίος σε πολλούς ασθενείς είναι υψηλός δηλαδή κοντά στους 38o C ή και υψηλότερος.
- Επίσης καταγράφεται πολύ μεγάλη κόπωση και κακή διάθεση.
Κάθε ασθενής βιώνει τη λοίμωξη covid διαφορετικά ανάλογα και με το απόλυτα εξατομικευμένο προφίλ του: Από τι παθήσεις πάσχει, σε τι κατάσταση βρίσκεται, ποια είναι η ηλικία του, ενώ φαίνεται ότι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση και την τέταρτη δόση των εμβολίων έναντι του κοροναϊού, στην πλειονότητα τους περνούν τη λοίμωξη ήπια. Φυσικά όπως ισχύει για κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις, με ασθενείς που θα ταλαιπωρηθούν για αρκετές μέρες κατά τις οποίες θα παραμείνουν στο σπίτι τους έχοντας έντονα συμπτώματα.
ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19;
Προκειμένου να καταλήξουν στα αποτελέσματά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική Markov Process με σκοπό να προσδιορίσουν ποια είναι η συχνότερη σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων στους ασθενείς με COVID-19.
Οι επιστήμονες συνέκριναν την πορεία των συμπτωμάτων του COVID-19 με αυτή άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων ο SARS, ο MERS και η γρίπη. Ο σκοπός ήταν να διαπιστωθεί αν εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα, καθώς και με διαφορετική σειρά στις παθήσεις αυτές.
Σύμφωνα με το μοντέλο της έρευνας, η γρίπη ξεκινά συνήθως με βήχα, ενώ ο COVID-19 με πυρετό, αντίθετα με τις υπόλοιπες λοιμώξεις που αποδίδονται σε κοροναϊούς. Επιπλέον, ο COVID-19 διαφέρει από τους SARS και MERS ως προς τη σειρά που εμφανίζονται τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό.
Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και εφόσον υποψιάζεστε κοροναϊό γιατί ήρθατε σε επαφή με διαγνωσμένους ασθενείς από κοροναϊό σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Ακολουθήστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ