Web
Analytics
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο κατά του Covid-19 της Pfizer - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο κατά του Covid-19 της Pfizer

Μετά την είδηση ότι το εμβόλιο κατά του Covid-19, βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό κατά 90% σε δοκιμές παγκόσμιας κλίμακας, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι η πανδημία του κορονοϊού φτάνει στο τέλος της.

Όμως, οι ειδικοί επισήμαναν ότι τα δεδομένα από τις δοκιμές που διεξήχθησαν από τις εταιρίες Pfizer και BioNTech δεν είναι οριστικά και παραμένουν πολλά ερωτήματα.

Το εμβόλιο της Pfizer αποτελείται από γενετικό υλικό, που ονομάζεται mRNA, εγκλωβισμένο σε μικροσκοπικά σωματίδια που το μεταφέρουν στα κύτταρα μας. Από εκεί, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων που προστατεύουν από τον ιό.

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο;

Σύμφωνα με τις εταιρείες δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα «σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια», αλλά συνεχίζεται να συλλέγονται στοιχεία.

«Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες, όπως πονόλαιμος ή πυρετός, που εμφανίζονται συχνά στους εμβολιασμούς», σημείωσε ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

«Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο είδος εμβολίου, που χρησιμοποιεί τεχνολογία που ονομάζεται mRNA και μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ανθρώπους. Είναι πιθανό, κάποιος να είναι αλλεργικός σε κάποιο από τα συστατικά του», πρόσθεσε ο Hunter.

Μπορεί το εμβόλιο να αποτρέψει σοβαρές ασθένειες;

«Η μελέτη έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύσει, κατά πόσο το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσο Covid-19», δήλωσε η Pfizer, αλλά τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το εμβόλιο σταμάτησε την συμπτωματική λοίμωξη, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ασυμπτωματική λοίμωξη», δήλωσε ο Hunter.

Το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση;

«Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το εμβόλιο μπορεί να σας προστατεύσει να μην «κολλήσετε τον κορονοϊό ή απλώς αποτρέπει την ανάπτυξη των συμπτωμάτων αφού μολυνθείτε».

«Αν σταματά τη λοίμωξη τότε, εξ ορισμού, σταματά και τη μετάδοση από το ένα άτομο στο άλλο», δήλωσε ο Hunter.

«Εάν δεν μολυνθείτε επειδή έχετε εμβολιαστεί, δεν πρόκειται να το μεταδώσετε. Αλλά, εάν η λοίμωξη σας είναι συμπτωματική, εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο κινδύνου να το μεταδώσετε, αν και σχεδόν σίγουρα θα είναι πολύ χαμηλότερης έντασης από ό, τι εάν είχατε συμπτωματική λοίμωξη», πρόσθεσε ο Hunter.

Είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο σε ηλικιωμένους και παιδιά;

«Παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και ενήλικες ηλικίας έως 85 ετών περιλαμβάνονται στη δοκιμή, αλλά τα δεδομένα που έχουν αναλυθεί ανά ηλικία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί», σημείωσε ο καθηγητής Beate Kampmann, από το “London School of Hygiene & Tropical Medicine”.

«Τα περισσότερα εμβόλια δεν λειτουργούν καλά στους ηλικιωμένους, όπως συμβαίνει με τους νέους. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι ηλικιωμένοι δεν έχουν αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση σε μια φυσική λοίμωξη», σημείωσε ο Hunter.

Γιατί δεν λειτουργεί για το 10% των ατόμων;

«Είναι δύσκολο να πούμε γιατί το εμβόλιο δεν λειτούργησε σε αυτούς τους ασθενείς χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι ήταν», δήλωσε ο Δρ Stephen Griffin από το Πανεπιστήμιο του Λιντς.

«Το εμβόλιο θα δρα διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους. Έτσι, συχνά θα λαμβάνετε διαφορετικά ποσοστά ανταπόκρισης στους πληθυσμούς. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα στο 10% να ήταν όλοι πολύ πιο ηλικιωμένοι ή από διαφορετικό φυλετικό υπόβαθρο ή απλώς το εμβόλιο να λειτουργεί μόνο εννέα φορές στις 10», δήλωσε ο Griffin.

«Μέχρι να εμβαθύνουμε περισσότερο στα δεδομένα, είναι δύσκολο να καταλάβουμε ακριβώς γιατί κάποιοι άνθρωποι ανταποκρίνονται και κάποιοι όχι», πρόσθεσε ο Griffin.

Πόσο διαρκεί η προστασία;

«Το ποσοστό αποτελεσματικότητας 90% υπολογίστηκε επτά ημέρες μετά το δεύτερο εμβολιασμό (τα 2 εμβόλια έγιναν μεταξύ Ιουλίου και Οκτωμβρίου), αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανό να αλλάξουν, καθώς τα δεδομένα συλλέγονται μακροπρόθεσμα».

«Γενικά, για να εξακριβωθεί πόσο διαρκεί η προστασία, θα απαιτηθούν μελέτες παρακολούθησης για την ανίχνευση των επιπέδων και των δύο τύπων ανοσοαπόκρισης (αντισώματα και Τ λεμφοκύτταρα) καθώς και τυχόν επαναλαμβανόμενους κινδύνους έκθεσης», δήλωσε ο Kampmann.

Μπορεί να διατεθεί στο κοινό αποτελεσματικά;

Το εμβόλιο της Pfizer, σε αντίθεση με άλλα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ελέγχου, πρέπει να διατηρείται σε ξηρό πάγο περίπου 100 βαθμούς υπό το μηδέν, από τη στιγμή που παράγεται μέχρι λίγες ημέρες πριν γίνει η ένεση. Το mRNA καταστρέφεται γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η Pfizer θα μεταφέρει το εμβόλιο με φορτηγό, που διαθέτει ειδικά σχεδιασμένες θήκες για να το τοποθετήσουν. Αλλά δεν γνωρίζουμε, αν τα εμβόλια θα είναι ασφαλή, στην περίπτωση που το φορτηγό παραμείνει στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Πηγές

The Guardian

Webmd

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.