Web
Analytics
Τα νέα συμπτώματα του κορονοϊού - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα νέα συμπτώματα του κορονοϊού

Καθώς πολλές ζωές χάνονται καθημερινά λόγω του κορονοϊού, όλοι παρατηρούμε τον εαυτό μας, αναζητώντας συμπτώματα που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι έχουμε μολυνθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια είναι ο πυρετός, η κόπωση και ο ξηρός βήχας. Προσθέτει και άλλα συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η δύσπνοια, ο πονόλαιμος και ο γενικευμένος πόνος. Επιπλέον λίγα ακόμα άτομα στην ιστοσελίδα του αναφέρουν διάρροια, ναυτία ή ρινική καταρροή.

Ωστόσο, καθώς ο ιός επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους, οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι και με άλλα κοινά συμπτώματα, που μπορεί να σημαίνει ότι οι πληροφορίες του ΠΟΥ είναι ξεπερασμένες.

Παρόλο που ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μια μικρή μειοψηφία των ασθενών που έχουν μολυνθεί από το κορονοϊό έχουν πεπτικά συμπτώματα όπως διάρροια ή απώλεια όρεξης, μια μελέτη με 200 ασθενείς που μολύνθηκαν από τον Covid-19 και δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική εφημερίδα γαστρεντερολογίας την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε ότι αυτά τα συμπτώματα επηρέασαν σχεδόν το ήμισυ των ασθενών στο αρχικό στάδιο της ασθένειας.

Μόλις χθες, η Βρετανική Ένωση Ωτορινολαρυγγολογίας είπε ότι ακόμη και μια απώλεια της οσμής ή της γεύσης ή επιπεφυκίτιδα στα μάτια μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος έχει μολυνθεί από το Covid-19.

Τελευταίο νέο σύμπτωμα του κορονοϊού αποτελεί η απώλεια ακοής, σύμφωνα με την μαρτυρία της 20χρονης Αμερικανίδας Julia Buscaglia.

Όταν ξεκίνησαν, στις 29 Φεβρουαρίου, να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα διέμενε στην Ιταλία.

Στην αρχή το σώμα πονούσε, είχε ρίγη και πυρετό. Επιπλέον το κεφάλι «σφυροκοπούσε», ο λαιμός έκαιγε και είχε εμβοές. Πήρε αντιφλεγμονώδη χωρίς ιατρική συνταγή και παρέμεινε στο κρεβάτι όλη την ημέρα.

Την επομένη μέρα ένιωθε καλύτερα αλλά αποφάσισε να επισκεφτεί έναν γιατρό, λόγω της κλιμάκωσης του κορονοϊού στην Ιταλία, που της είπε ότι είχε ένα απλό κρυολόγημα. Αλλά, στην συνέχεια άρχισε να χάνει την ακοή της από το  αριστερό αυτί, παρά το γεγονός ότι δεν είχε βήχα.

Την άλλη μέρα, η ακοή και στα δύο αυτιά είχε μειωθεί σημαντικά. Επίσης, ένιωθε να υπάρχει φλέγμα στο πίσω μέρος του λαιμού της, αλλά θεώρησε ότι αποτελεί σύμπτωμα του κρυολογήματος.

Στις 4 Μαρτίου, λόγω του κορονοϊού γύρισε πίσω στη Αμερική. Την τελευταία μέρα στην Ιταλία, η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί, καθώς δεν άκουγε και είχε απώλεια γεύσης και όσφρησης. Επιπλέον είχε έναν συνεχή πονοκέφαλο, που τον αντιμετώπιζε με Tylenol.

Κατά την παραμονή της στο σπίτι, παρουσίασε παραγωγικό βήχα (και όχι ξηρό όπως συνηθίζεται στο κορονοϊό).

Στις 13 Μαρτίου, βγήκε θετική στο Covid-19. Σήμερα είναι εντελώς καλά.

Πως προκαλούνται τα συμπτώματα

Όπως με το κρυολόγημα και την γρίπη, έτσι και με το Covid-19, πολλά συμπτώματα δεν προκαλούνται από τον ιό, αλλά από την προσπάθεια του οργανισμού να τον εξαλείψει.

Ο βήχας, για παράδειγμα, είναι μια αυτόματη αντίδραση που έχουμε αναπτύξει για να αποβάλουμε από τον αναπνευστικό σύστημα τους ξένους οργανισμούς, είτε πρόκειται για ιούς είτε για σωματίδια σκόνης.

Η ναυτία και η διάρροια, σηματοδοτούν την προσπάθεια του πεπτικού συστήματος να εξαλείψει τον ιό.

Ο πονοκέφαλος και ο μυϊκός πόνος, προκαλούνται από τη φλεγμονή, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα πλημμυρίζει το σώμα με προστατευτικά κύτταρα για να εξουδετερώσει την εισβολή.

Αλλά, μια ξαφνική απώλεια γεύσης ή οσμής μπορεί να οφείλεται στον ιό που καταστρέφει τα κύτταρα στη μύτη ή ακόμα και στον εγκέφαλο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Medical Virology» τον Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι οι κορονοϊοί, όπως το Covid-19,  μπορούν να μολύνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας μερικές από τις αισθήσεις.

Αλλά γιατί ο καθένας αντιδρά τόσο διαφορετικά, κατά την εισβολή ενός ιού στο σώμα του;

Ο Peter Openshaw, καθηγητής της πειραματικής ιατρικής στο «Imperial College London», υποστηρίζει ότι ο καθένας έχει διαφορετικά γονίδια και το κάθε ανοσοποιητικό σύστημα έχει δυνατά και αδύνατα σημεία.

«Το DNA, ελέγχει τον αριθμό και τη δραστηριότητα των υποδοχέων που έχουμε στην επιφάνεια των κυττάρων, σε ολόκληρο το σώμα μας, που δρουν ως στόχος για το Covid-19», πρόσθεσε ο Openshaw.

Οι υποδοχείς λειτουργούν σαν «κλειδαριές» που επιτρέπουν στον ιό να εισέλθει σε ένα υγιές κύτταρο και να το μολύνει. Σύμφωνα με τον καθηγητή Openshaw, ενδέχεται αυτοί οι υποδοχείς είναι πιο παραγωγικοί ή πιο ενεργοί στα κύτταρα, σε διάφορα μέρη του σώματος, σε μερικούς ανθρώπους σε σύγκριση με άλλους.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι βιώνουν πονοκεφάλους από τον ιό και άλλοι ναυτία ή μυϊκό πόνο. Επίσης, ενδέχεται να οφείλεται και στην ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Αποτελεί ένα τεράστιο δίκτυο αλληλοσυνδεόμενων τμημάτων που κινούνται και ο καθένας έχει περιοχές όπου το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πραγματικά εξαιρετικό ή αρκετά ανεπαρκές», πρόσθεσε ο Openshaw.

 

Πηγές

New York Post

Daily Maily

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.