Web
Analytics
Η αποτελεσματική και ανώδυνη αντιμετώπιση των ινομυωμάτων με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η αποτελεσματική και ανώδυνη αντιμετώπιση των ινομυωμάτων με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής

Συνέντευξη με την κ. Βασιλική Χατζηραφαήλ, Χειρουργό, Μαιευτήρα - Γυναικολόγο

 

Η αποτελεσματική και ανώδυνη αντιμετώπιση των ινομυωμάτων με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν την πιο συχνή ανωμαλία της μήτρας της γυναίκας.

Είναι καλοήθεις όγκοι και απασχολούν συνήθως ηλικίες 22-55 ετών.

Το μέγεθος τους μπορεί να είναι από λίγα χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά, έτσι ώστε είναι δυνατόν να καταλαμβάνουν όλη την κοιλιακή χώρα..Τα αίτια που προκαλούν τα ινομυώματα είναι η κληρονομικότητα σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ορμονών (οιστρογόνων) στο αίμα της γυναίκας.

Έχει αποδειχτεί ότι η δημιουργία τους ελέγχεται από γονίδια που κληρονομήθηκαν στην κάθε γυναίκα. Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και σήμερα η πιο ασφαλής, σύγχρονη μέθοδος αφαίρεσης ινομυωμάτων. Ο γυναικολόγος χειρουργεί με τη βοήθεια ενός ρομποτικού συστήματος το οποίο δεν έχει καμία αυτονομία. Ο χειρουργός κάθεται σε μία χειρουργική κονσόλα και οι κινήσεις του μεταδίδονται μέσω του ρομποτικού συστήματος, με απόλυτη ακρίβεια, στα εργαλεία που έχει από πριν τοποθετήσει ο ίδιος, στην κοιλιά της ασθενούς.

- Τι είναι αυτό που σας ώθησε στο να εκπαιδευτείτε και να υιοθετήσετε στην επιστήμη σας, τη γυναικολογία, την υπερσύγχρονη αυτή μέθοδο;

- Είναι το ενδιαφέρον μου για τη νέα τεχνολογία και τα οφέλη που προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος υπέρ της γυναίκας, διασφαλίζοντας την υγεία και τη ζωή της. Ήμουν γενικώς και το πρώτο άτομο που έκανε ρομποτική γυναικολογία στην Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί οι συνάδελφοι μου δεν ασχολούνται τόσο με τη ρομποτική σ'αυτό τον τομέα, την στιγμή που ουρολόγοι και γενικοί χειρουργοί δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα καταλάβουν τα οφέλη και θα ασχοληθούν περισσότεροι.

- Πόσα χρόνια εφαρμόζετε τη ρομποτική χειρουργική;

- Τρία χρόνια, από το πρώτο ρομποτικό σύστημα που ήρθε στην Ελλάδα το 2006.

inom1

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού χειρουργείου;

- Τα πλεονεκτήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Εκείνα που σχετίζονται με τη γυναίκα ασθενή και αυτά που έχουν να κάνουν με το γιατρό. Σε ότι αφορά τη γυναίκα πρόκειται για ένα χειρουργείο κλειστό, δηλαδή δεν γίνεται τομή αφού δεν ανοίγει η κοιλιακή χώρα. Όλα γίνονται από τέσσερις μικρές τομές στην κοιλιά μεγέθους από 5 έως 8 χιλιοστά από τις οποίες είναι εφικτό να γίνονται όλες οι γυναικολογικές επεμβάσεις χωρίς η γυναίκα να υφίσταται τις συνέπειες ενός ανοιχτού χειρουργείου, μετεγχειρητικές κήλες, φλεγμονές και πόνο. Οι τομές αυτές μετά την επέμβαση ράβονται με την τεχνική της πλαστικής χειρουργικής οπότε δεν μένουν ούτε σημάδια που να ενοχλούν αισθητικά. Παράλληλα δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς το να σηκώσει η γυναίκα βάρη και επανέρχεται στις δραστηριότητες της καθημερινότητας της μέσα σε μερικές μόλις ημέρες αφού βγαίνει από το νοσοκομείο σχεδόν έπειτα από ένα 24ωρο. Τώρα σε ότι αφορά το χειρουργό η ρομποτική χειρουργική μπορεί να πει κάποιος ότι πρόκειται για την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Η βελτίωση της τεχνικής αυτής έχει να κάνει με το γεγονός ότι η δισδιάστατη όραση που έχει κάποιος σε μία οθόνη λαπαροσκοπική, γίνεται τρισδιάστατη μέσα από τη ρομποτική οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός έχει ακριβή αίσθηση του βάθους τη στιγμή που στη λαπαροσκόπηση χρειάζεσαι τρία χρόνια περίπου συνεχούς χειρουργείου για εξοικειωθείς καλά με το βάθος. Στη ρομποτική χρειάζεσαι μόνο ένα λεπτό! Έτσι ο χειρουργός μπορεί να κάνει κινήσεις με απόλυτη ακρίβεια μέσα στο σώμα του ασθενούς.

- Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται με το ρομποτικό μηχάνημα;

- Τα ρομποτικά εργαλεία είναι πολύ εξελιγμένα και κάνουν κινήσεις σε πολλαπλούς διαφορετικούς άξονες, κινήσεις πολύ καλύτερες από εκείνες που κάνουν τα δάχτυλα και ο καρπός του χεριού. Ακόμη και στη λαπαροσκόπηση τα εργαλεία έχουν περιορισμένη δυνατότητα κινήσεων. Επίσης με τη ρομποτική χειρουργική ο γιατρός μπορεί να έρθει πολύ κοντά σε ένα ιστό για να τον αναλύσει ή να τον καθαρίσει. Με τη ρομποτική μέθοδο χειρουργούνται περιοχές που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να προσεγγιστούν, που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, ειδικά σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες όπου υπάρχουν πολλοί ιστοί και πρέπει να παραμεριστούν μέχρι να φθάσει ο γιατρός στο χειρουργικό πλάνο. Με το ρομπότ αυτό πια είναι πολύ εύκολο. Επίσης ο χειρουργός δεν κουράζεται γιατί είναι καθιστός και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασθενή αφού ένας ξεκούραστος γιατρός παρέχει ποιότητα χειρουργείου. Το τρέμουλο στα χέρια καταργείται αφού τα χειρουργικά εργαλεία τα κρατάνε οι βραχίονες του ρομπότ και ο γιατρός έχει τον απόλυτο έλεγχο τους από την κονσόλα. Δηλαδή η κίνηση των χεριών του γιατρού μεταδίδεται στις άκρες των εργαλείων μέσω καλωδίου, μέσω ηλεκτρικής και μηχανικής κίνησης. Αυτό δίνει τέλεια και ακριβή προσπέλαση των ιστών. Πρέπει να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι η έννοια του ρομπότ είναι απόλυτα θεωρητική, αφού δεν πρόκειται για αυτόματο πιλότο! Αν ο γιατρός απομακρύνει τα μάτια του από την κονσόλα μόλις ένα εκατοστό το ρομπότ παύει αμέσως να κινείται.

inom2

- Σε ποιες περιπτώσεις ασθενειών εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική;

- Στις κύστεις ωοθηκών, στην αφαίρεση εξαρτημάτων ολόκληρων, υδροσαλπίγγων ή εξωμητρίου κυήσεως, στην αφαίρεση ινομυωμάτων, στην ολική ή μερική αφαίρεση μήτρας, στις γυναίκες που έχουν χαλάρωση μήτρας ή ακράτεια ούρων οπότε υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης πλεγμάτων μέσα στη κοιλιά για να συγκρατούν τους ιστούς, την ουροδόχο κύστη ή το έντερο στις κανονικές ανατομικές του θέσεις. Επίσης στην ενδομητρίωση, μία νόσος που αφορά αρκετό πληθυσμό και ειδικά νέα άτομα.

- Η ρομποτική χειρουργική όμως εφαρμόζεται αποτελεσματικά και στην περίπτωση των ινομυωμάτων που ταλαιπωρούν ένα σημαντικό αριθμό γυναικών. Πριν δούμε πώς γίνεται αυτό μιλήστε μας για τα αίτια που προκαλούν τη συγκεκριμένη νόσο.

- Πρόκειται για καλοήθης όγκοι της μήτρας, είναι σαν μπάλες που αναπτύσσονται εξαιτίας των πολλών οιστρογόνων που παράγει ο οργανισμός της γυναίκας κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι γυναίκες που θα αποκτήσουν ινομυώματα είναι συνήθως εκείνες που έχουν γεννητική προδιάθεση, μία κληρονομικότητα. Είναι αποδεδειγμένο ότι αναπτύσσονται σε γυναίκες που έχουν τουλάχιστον 7 γονίδια που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για να συμβεί αυτό. Ποια γυναίκα θα αναπτύξει πολλά ή μεγάλα ινομυώματα και σε ποια ηλικία, αυτό δεν μπορεί κανείς να το προκαθορίσει. Όμως όταν προσεγγίζουν τα 4 εκατοστά και άνω πρέπει να αφαιρούνται, είτε γιατί πιέζουν τα γύρω όργανα, είτε γιατί προκαλούν αιμορραγίες, είτε γιατί βρίσκονται σε τέτοια θέση που θα εμποδίσουν μία πιθανή εγκυμοσύνη.

- Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να παραβλέψει;

- Το πιο συχνό είναι η αιμορραγία. Μπορεί να υπάρξει πόνος, μπορεί όμως και όχι. Έχω αντιμετωπίσει περιπτώσεις γυναικών με ινομυώματα 12 εκατοστών που πιέζουν τον ουρητήρα, έχουν χαλάσει ήδη το νεφρό και δεν είχαν καταλάβει τίποτα. Ήρθανε δηλαδή γιατί απλώς διαπίστωσαν μία αιματουρία.

- Μπορεί τα ινομυώματα να γίνουν επικίνδυνα;

- Αν μία γυναίκα πηγαίνει μία φορά το χρόνο στο γιατρό της και κάνει ένα υπέρηχο που είναι ότι πιο απλό, ανώδυνο και εύκολο υπάρχει, δεν θα έχει ποτέ τον κίνδυνο των ινομυωμάτων. Ξεφεύγουν του ελέγχου μας όταν τα έχουμε παραμελήσει και δεν κάνουμε τον ετήσιο έλεγχο μας. Συνήθως τα ινομυώματα δεν προκαλούν βλάβες αλλά υπογονιμότητα και αιμορραγίες.

- Πώς αντιμετωπίζονται με τη ρομποτική χειρουργική;

- Όπως προανέφερα γίνονται τέσσερις μικρές οπές στη κοιλιά, από τη μία εισέρχεται η κάμερα και από τις άλλες τρία μικροσκοπικά εργαλεία, μακριά και λεπτά. Με αυτά εντοπίζουμε τη θέση του ινομυώματος, κάνουμε μία μικρή τομή πάνω στη μήτρα, το πιάνουμε και στη συνέχεια το καθαρίζουμε από το φυσιολογικό ιστό της μήτρας και το αφαιρούμε. Μετά με βελονοκάτοχα και με ράμματα που μπαίνουν από τις ίδιες οπές στη κοιλιά, ράβουμε το τοίχωμα της μήτρας που έχει μείνει ανοιχτό κατά στρώματα, ξεκινώντας από το βάθος έως την επιφάνεια, έτσι ώστε να φτιάξουμε τη μήτρα όπως ακριβώς ήταν, δηλαδή λεία και στρογγυλή, χωρίς καμία οπή ή χώρο που μπορεί να αναπτύξει αιμάτωμα ή να μπορεί να ανοίξει σε μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Στη συνέχεια υπάρχει ένα ειδικό εργαλείο, που όσο μεγάλο και αν είναι το ινομύωμα το τεμαχίζει και το αφαιρεί από την πολύ μικρή οπή της κοιλιάς.

inom3

- Η ίδια γυναίκα θα αναπτύξει πάλι ινομυώματα μετά το χειρουργείο;

- Πρόκειται για μια γονιδιακή πάθηση, μπορεί σε μια οποιαδήποτε άλλη περιοχή της μήτρας να αναπτυχθεί ένα καινούργιο ινομύωμα. Συνήθως μία γυναίκα όμως θα χρειαστεί ένα χειρουργείο στη ζωή της, σπανιότατα δύο φορές. Πρέπει να αναφέρω ότι οι γυναίκες που προσέρχονται λόγω υπογονιμότητας για αφαίρεση ενός ινομυώματος ρομποτικά, είναι εκείνες που τους έχουν πει ότι το ινομύωμα βρίσκεται ακριβώς σε επαφή με το ενδομήτριο, την περιοχή που πρέπει να φυτευτεί το έμβρυο που θα κυοφορήσουν, με αποτέλεσμα είτε να έχουν αποβολές ή να μην μπορούν να κάνουν εμφύτευση. Σ' αυτές τις γυναίκες είναι εξαιρετικά σημαντικό να αφαιρεθεί το ινομύωμα, έτσι ώστε να μην ανοίξει καθόλου το ενδομήτριο, γιατί υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν συμφύσεις στο εσωτερικό του που θα εμποδίσουν την κύηση. Με τη ρομποτική χειρουργική βλέπουμε ακριβώς το όριο του ινομυώματος και πηγαίνουμε χιλιοστό με χιλιοστό, το καθαρίζουμε και το αφαιρούμε από το μυ της μήτρας. Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να μην ανοίξουμε την ενδομητρική κοιλότητα και να ράψουμε το τοίχωμα χωρίς να περάσει ούτε μία βελονιά από το ενδομήτριο. Είναι μία μέθοδος που πραγματικά έχει σώσει πολλές γυναίκες.

 

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βασιλική Χατζηραφαήλ

Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Ρομποτική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Διευθύντρια Γυναικολογικού και Ρομποτικού Τμήματος
Ευρωκλινική Αθηνών

Ιστότοπος: https://www.hatzirafail.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.